Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina za noc zostrelila 21 dronov: Ruský útok v Sumskej oblasti si vyžiadal tri obete!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že Rusko sa už vrátilo do pozície globálnej "superveľmoci", a to takmer dva roky po tom, ako nariadil rozsiahlu inváziu na susednú Ukrajinu. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 643

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 643 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:29 Kuleba sa stretol so Stoltenbergom, diskutujú o euroatlantickom obrannom priemysle.

21:19 Slovenská vláda plánuje predĺžiť a rozšíriť zákaz ukrajinských poľnohospodárskych produktov podľa návrhu ministerstva pôdohospodárstva, ktorý bol schválený 29. novembra.

20:55 16-ročný syn čečenského vodcu Ramzana Kadyrova dostal oficiálnu úlohu v novom ruskom prápore, oznámil Kadyrovova pravá ruka Adam Delimchanov 28. novembra.

20:28 Rusko v stredu opätovne nezvolili na ďalšie dvojročné obdobie do Výkonnej rady Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Prvýkrát od vzniku OPCW tak nie je v tomto rozhodovacom orgáne zastúpené, informovala o tom agentúra AFP.

20:02 Microsoft doteraz poskytol Ukrajine bezplatné služby, technickú podporu, vybavenie a granty vo výške 540 miliónov dolárov, uviedol minister pre digitálnu transformáciu Mykhailo Fedorov.

19:46 Ruský súd nariadil mužovi desať dní väzenia po tom, čo prstom napísal odkaz "Nie vojne" na snehom pokrytý turniket pri vstupe na klzisko v Gorkého parku v Moskve. Informuje o tom agentúra Reuters.

19:02 Poľská vláda v stredu oznámila, že zintenzívni kontroly ukrajinských nákladných áut na cestách vedúcich k hraniciam v snahe upokojiť protestujúcich poľských dopravcov. Informuje o tom agentúra AFP.

18:51 Poľská pohraničná stráž v stredu informovala, že v pondelok vyšle svojich odborníkov na fínsku hranicu s Ruskom, ktorú tento severský štát uzavrel pre zvýšený prílev migrantov z Blízkeho východu. Ruská vláda následne vyhlásila, že to bude vnímať ako hrozbu. Informujú o tom agentúry PAP a Reuters.

18:45 Ruský generálmajor Vladimir Zavadskij bol zabitý neďaleko Izia v Charkovskej oblasti, informovali ruské médiá vrátane prokremeľských novín Lenta 29. novembra.

18:40 Moskovská prokuratúra postúpila okresnému súdu Basmannyj trestné konanie týkajúce sa šírenia "fejkov" o ruskej armáde, ktoré sa začalo proti ukrajinskej speváčke krymskotatárskeho pôvodu Susane Džamaladinovovej, známej ako Džamala. Zároveň na ňu vydal v jej neprítomnosti zatykač, informovala v stredu agentúra AFP.

18:00 Len 5 % Ukrajincov je proti vstupu buď do Európskej únie alebo do NATO, podľa prieskumu, ktorý zverejnila skupina Rating Sociology Group 29. novembra.

17:42 „Musíme to zrýchliť,“ vyzval šéf Európskej investičnej banky Hoyer na rýchlu obnovu Ukrajiny

17:02 EÚ prepravuje viac ako 20 % ruského dovozu LNG do iných častí sveta.

16:34 Ruské ministerstvo vnútra pripravuje legislatívny návrh, na základe ktorého by cudzinci pred vstupom do krajiny museli podpísať takzvanú "zmluvu o lojalite". Zaviazali by sa v nej, že nebudú kritizovať oficiálnu ruskú politiku či narúšať "tradičné rodinné hodnoty", uviedla v stredu ruská štátna tlačová agentúra TASS.

16:18 Víťazstvo Ukrajiny pošle odkaz všetkým diktatúram – Umerovov prejav v Ramsteine

15:49 V súvislosti s predĺžením programu praktickej podpory NATO pre Ukrajinu, ktorý funguje od roku 2016, sa podarilo uplatniť maďarské aspekty. Po stretnutí Rady NATO - Ukrajina na úrovni ministrov zahraničných vecí v Bruseli to v stredu uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje agentúra MTI.

15:28 Následky búrky naďalej zasahujú Ukrajinu, pravdepodobne 12 mŕtvych. Široké oblasti Ukrajiny sú stále bez prúdu a počet mŕtvych stúpol na 12, pričom ďalších 23 je zranených vrátane dvoch detí, uviedol 29. novembra minister vnútra Ihor Klymenko.

14:59 Rusko v stredu vyhlásilo, že jeho ozbrojené sily ovládli malú dedinu Chromove na okraji mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

14:28 Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR je pripravené darovať Ukrajine v rámci humanitárnej pomoci 24 sanitiek. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

14:27 Dovoz ukrajinského obilia spôsobil slovenským poľnohospodárom stratu okolo 110 miliónov eur. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) v súvislosti s vládou schváleným predĺžením zákazu dovozu vybraných ukrajinských agrokomodít.

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

14:14 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu uviedol, že medzi členmi Severoatlantickej aliancie nie je "žiadny pocit únavy" pri pomáhaní Ukrajine. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

13:45 Zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov a potravín pôvodom z Ukrajiny sa rozširuje a predlžuje na neurčito. Vyplýva to z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet. Doterajší slovenský zákaz platil do konca roka na štyri komodity, a to na pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové semená.

13:37 Blanár v NATO vysvetlil Kulebovi, ako chce a môže Slovensko pomáhať Ukrajine. Ukrajina dobre pozná pozíciu Slovenska, čo sa týka ďalšej vojenskej a humanitárnej pomoci. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár v stredu po skončení dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

13:28 Európska únia dodala zatiaľ Ukrajine približne 300.000 zo sľúbeného milióna kusov delostreleckej munície, oznámil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu počas rokovania Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

11:33 Ruské sily zintenzívnili útoky na takmer obkľúčené priemyselné mesto Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V stredu to uviedol predstaviteľ ukrajinskej armády, informuje o tom správa z agentúry AFP.

10:36 Hodnotenie reformy maďarskej justície a maďarská hrozba veta pre finančný balík na pomoc Ukrajine spolu nesúvisia. Pre denník Népszava to v utorok v Bruseli uviedla podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

10:06 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa v stredu pokúsil rozptýliť obavy z nedostatočného pokroku ukrajinskej armády v boji proti ruským okupantom. Informuje agentúra DPA. Kuleba sa zúčastňuje na prvom stretnutí Rady NATO - Ukrajina na úrovni ministrov zahraničných vecí. Po príchode do sídla Aliancie vyhlásil, že neexistuje patová situácia na bojiskách na Ukrajine.

9:07 Ruský predstaviteľ na plenárnom zasadnutí predsedníctva Úradu pre medzinárodné výstavníctvo (BIE) v Paríži oznámil, že sa Moskva rozhodla zdržať účasti na Všeobecnej svetovej výstave v Japonsku v roku 2025. Za dôvod označil nedostatočne účinnú komunikáciu s hostiteľom. Bližšie podrobnosti úradník neuviedol, píše agentúra Kjódó.

8:02 Ruský útok na okolie mesta Seredyna-Buda v Sumskej oblasti 28. novembra si vyžiadal smrť troch ľudí vrátane sedemročného dievčaťa, informovala vojenská správa Sumskej oblasti. 

8:00 Ukrajina oznámila za dnešnú noc zostrelenie celkovo 21 dronov, ktorými na napadnutú krajinu zaútočili ruské sily. Za noc boli tiež zničené tri prilietajúce rakety Ch-59, informovalo ráno ukrajinské letectvo.

7:00 Bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana, ktorého pred rokmi odsúdili v Rusku za údajnú špionáž, napadol v tamojšom väzení spoluväzeň. Oznámili to v utorok jeho príbuzní, ktorí sa obávajú, že Whelan sa terčom útoku stal z dôvodu svojej národnosti. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:53 V Bruseli sa dnes končí dvojdňové zasadnutie ministrov zahraničia Severoatlantickej aliancie. Na programe bude najmä situácia na Ukrajine a rokovaní sa zúčastní aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Česko zastupuje minister Ján Lipavský. Zasadnutie má tiež za úlohu okrem iného pripraviť summit lídrov NATO, ktorý sa uskutoční na budúci rok v júli vo Washingtone.

Stali sme sa silnejšími, hovorí Putin

"Stali sme sa silnejšími," povedal šéf Kremľa vo virtuálnom prejave na utorňajšom zasadnutí mimovládnej Medzinárodnej ruskej ľudovej rady vedenej patriarchom ruskej pravoslávnej cirkvi Kirillom. Putin vo svojom prejave vyzdvihol ako úspech Ruska vlaňajšiu anexiu ukrajinských území, ktorú Západ neuznáva a vníma ako porušenie medzinárodného práva. Súčasné Rusko ňou podľa ruského prezidenta získalo a upevnilo "svoju suverenitu ako svetová veľmoc".

Šéf Kremľa znovu obvinil Západ z pokusov rozsievať v Rusku chaos a tiež zo snahy dosiahnuť rozpad tejto najrozsiahlejšej krajiny na svete. Dodal, že takéto pokusy sú odsúdené na neúspech. Putin podľa DPA využil schôdzku predmetnej rady v Moskve, na ktorej sa zúčastnili aj iní predstavitelia ruského politického života, obchodu, kultúry či zástupcovia rôznych náboženstiev, ako akýsi svoj predvolebný prejav. Rusko v ňom predstavil ako "majstra spravodlivejšieho svetového poriadku".

"Bez suverénneho a silného Ruska nie je možný žiaden trvalo stabilný svetový poriadok," povedal. Šéf Kremľa si zároveň minútou ticha uctil ruských bojovníkov, ktorí zahynuli vo vojne na Ukrajine. Prezidentské voľby sa v Rusku majú konať v marci 2024. Kandidatúra Putina (71) sa dlhodobo očakáva, hoci ju zatiaľ oficiálne neoznámil a plánuje to urobiť až vtedy, keď parlament určí presný termín konania volieb.

Rusko neuzavrie mier, kým nebude poznať výsledky amerických volieb, tvrdí americký činiteľ

Ruský prezident Vladimir Putin neuzavrie mier na Ukrajine, kým nebude poznať výsledky amerických prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia v novembri budúceho roka, je presvedčený vysokopostavený činiteľ americkej diplomacie, ktorého citovala agentúra Reuters. Vojnu proti Ukrajine Rusko rozpútalo vo februári minulého roka. Panuje obava, že ak americké voľby vyhrá Donald Trump, mohla by výrazne oslabiť podpora Washingtonu pre Kyjev.

"Očakávam, že Putin neuzavrie mier alebo zmysluplný mier, kým neuvidí výsledok našich volieb," povedal americký predstaviteľ, ktorý sa zúčastňuje na rokovaní ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie v Bruseli. Na otázku, či je to jeho osobný názor, alebo názor americkej administratívy, odvetil, že ide o "široko zdieľaný predpoklad".

Exprezident Trump je považovaný za jasného favorita republikánskych primárok, a v súboji o prezidentské kreslo by sa tak znovu mohol postaviť Joeovi Bidenovi, ktorý ho porazil v roku 2020. V aktuálnych prieskumoch je Trump miernym favoritom, keď by ho podporilo 51 percent voličov, zatiaľ čo Bidena 49 percent. Demokratický prezident Biden od začiatku vojny Ukrajinu vojensky aj inak rozsiahlo podporuje. Trump opakovane postup administratívy kritizoval a nechal sa počuť, že keby on bol prezidentom, dokázal by vojnu ukončiť za 24 hodín.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu