Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Záporožská elektráreň na Ukrajine bola v noci na pokraji jadrovej nehody

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky)

KYJEV - Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň, ktorú kontrolujú Rusi, bola v noci na dnes na pokraji jadrovej nehody kvôli prerušeniu vonkajších dodávok prúdu. Oznámila to podľa agentúry AFP ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň prevádzkovala pred ruskou inváziou.

"Uplynulú noc v Záporožskej elektrárni nastala totálna porucha," oznámil Enerhoatom na sieti Telegram. Dodávky prúdu boli obnovené po niekoľkých hodinách, dodal. "Okupačné sily sa nestarajú o bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne," uviedol šéf Enerhoatomu Petro Kotin.

archívne video

Katastrofa v Záporožskej elektrárni by ohrozila celú Európu, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Ukrajinský prevádzkovateľ predtým informoval, že elektráreň sa počas nočného blackoutu musela spoľahnúť na dieselové generátory, čo ohrozilo bezpečnosť najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. V elektrárni naďalej pracujú ukrajinskí odborníci a od septembra 2022 situáciu na mieste monitorujú aj kontrolóri Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Bolo prerušené záložné aj hlavné vedenie

Elektráreň, ktorá leží na východnom brehu rieky Dnepr v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti, bola nútená k opatreniu pristúpiť po tom, ako bolo prerušené záložné aj hlavné vedenie pre dodávky elektriny. Enerhoatom neuviedol presný dôvod výpadku prúdu, ale oznámil, že elektráreň bola odpojená od hlavného vedenia počas leteckého poplachu, informoval denník The Kyiv Independent.

Záporožská elektráreň na Ukrajine
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo, File)

Podľa Enerhoatomu sa "všetkých 20 dieselových generátorov automaticky spustilo a osem z nich bolo neskôr ponechaných v chode". Vďaka úsiliu ukrajinských špecialistov bolo hlavné elektrické vedenie opravené zhruba o 7.00 h miestneho času. Hlavným nebezpečenstvom prerušenia vonkajších dodávok elektriny je, že pre odpojenie chladiacich čerpadiel od elektriny by sa mohol prehriať štvrtý reaktor elektrárne. Ruské okupačné sily ho udržiavajú v režime takzvanej horúcej odstávky. "Blok potrebuje naliehavo previesť do režimu studené odstávky," upozornil dnes Enerhoatom.

Viac o téme: UkrajinaZáporožská elektráreňJadrová nehoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu