Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinský raketomet HIRMAS zasiahol divadelné predstavenie: O život prišlo 25 Rusov, vrátane herečky

Ukrajinskí vojaci v kempe Zobraziť galériu (3)
Ukrajinskí vojaci v kempe (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV/WASHINGTON - Biely dom v utorok vyjadril obavy z toho, že Irán by mohol Rusku dodávať balistické strely, ktoré by Moskva mohla použiť vo vojne proti Ukrajine. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 636

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 636 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

20:32 Rusko môže jednoducho obnoviť mier na Ukrajine stiahnutím sa z jej územia, na ktoré vpadlo pred 18 mesiacmi, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu na online stretnutí skupiny krajín G20. Prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa na ňom zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry ANSA.

18:32 Maďarský premiér Viktor Orbán v liste šéfovi Európskej rady Charlesovi Michelovi vyzval na "strategickú diskusiu" o ďalšej podpore Ukrajiny na budúcom summite EÚ v decembri. Orbán zmyselnosť podpory spochybňuje. Podľa serveru Politico, ktorý má list k dispozícii, Orbán nepriamo naznačuje, že Maďarsko by mohlo vetovať 50 miliárd eur na financovanie ukrajinskej vlády i prístupové rozhovory s Kyjevom. Podľa nemenovaného diplomata Orbán Ukrajinu využíva ako páku pri vyjednávaní s Bruselom, ktorý zadržiava 13 miliárd eur vo fondoch pre Maďarsko pre pochybnosti o stave tamojšieho právneho štátu.

17:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu informoval, že ukrajinskí vojaci musia zvládať "ťažké" obranné operácie v oblastiach východného frontu, kde už nastala krutá zima. TASR správu prevzala z portálu britského denníka The Guardian.

16:03 Naša pomoc Ukrajine je dôležitá a zmysluplná, lebo je to predovšetkým aj náš záujem, aby bol v tomto regióne mier a stabilita. Po skončení prezidentského summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) to povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

15:56 Ukrajinská armáda v nedeľu zasiahla strelami z raketometu HIMARS divadlo v obci Kumačevo v ktorej príslušníci ruskej námornej pechoty oslavovali Deň raketových vojsk a delostrelectva. Následkom výbuchu zomrelo zhruba 25 okupantov. Oslavy sprevádzalo aj divadelné predstavenie, počas ktorého zomrela ruská herečka Polina Menšichová. Informáciu priniesol portál Novinky.cz.

15:25 Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom dnešnom prejave na virtuálnom summite G20 vyhlásil, že je nutné hľadať cesty k zastaveniu tragédie, už predstavuje vojna na Ukrajine. Vyjadril sa tak ku konfliktu, ktorý Moskva z jeho rozhodnutia vlani sama začala nevyprovokovanou inváziou do susednej krajiny. Šéf Kremľa tiež tvrdil, že Rusko nikdy neodmietalo zúčastniť sa na mierových rozhovoroch s Kyjevom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však v minulosti opakovane zdôraznil, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou sú možné len v prípade, že Moskva z územia jeho krajiny stiahne svoje vojská.

15:00 Európska únia schválila ďalšiu makrofinančnú pomoc Ukrajine vo výške 1,5 miliardy eur. Tieto finančné prostriedky sa použijú na pokrytie nákladov na mzdy verejných zamestnancov, dôchodky, ako aj prevádzku nemocníc a škôl a bývanie pre presídlených ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

14:39 Podmienky omilostenia účastníkov tzv. špeciálnej vojenskej operácie - ako v Rusku označujú vojnu na Ukrajine -, ktorí boli v minulosti odsúdení za obzvlášť závažné zločiny, sa nezmenili. Uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na medializované správy o omilostení "satanistického" vraha.     

13:15 Rusko „dramaticky“ zvyšuje počet útokov a náletov na južnom fronte. Ruské sily operujúce na južnom fronte výrazne zvýšili počet útokov a leteckých útokov, ale ukrajinské jednotky zabránili ruským ziskom a spôsobili veľké straty, povedal 22. novembra generál Oleksandr Tarnavskyi, veliteľ skupiny Tavria.

12:04 Ukrajinskí vojaci oslobodzujú dedinu na ľavom brehu rieky Dnipro. Títo Ukrajinci žili pod ruskou okupáciou viac ako 1,5 roka. 

11:53 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán listom vyzval predsedu Európskej rady Charlesa Michela, aby zvolal "strategickú diskusiu" k prehodnoteniu politiky Bruselu v otázke Ukrajiny. S odvolaním sa na newsletter týždenníka Politico to v stredu uviedol server rtl.hu, podľa ktorého Orbán podčiarkol, že ak k tejto diskusii nedôjde, tak bude mariť rokovania týkajúce sa pomoci Kyjevu.

11:31 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho protivzdušná obrana v stredu ráno nad Krymským polostrovom zneškodnila tri ukrajinské drony. Informovala o tom agentúra AFP. Okrem toho ruské ministerstvo obrany v noci na stredu uviedlo, že v západnej časti Čierneho mora boli zničené štyri námorné drony smerujúce na Krymský polostrov.

11:12 Ruské útoky v Chersonskej oblasti si vyžiadali 1 obeť a 7 zranených. Pri ruských útokoch v Chersonskej oblasti počas uplynulého dňa zahynul jeden človek a sedem ďalších bolo zranených, informoval 22. novembra gubernátor Oleksandr Prokudin. Píše o tom portál The Kyiv Independent.

11:10 Európske krajiny sa nevedia dohodnúť na pridelení 20 miliárd eur Ukrajine, citovala agentúra Bloomberg zdroj z diplomatickej sféry EÚ. Podľa hovorcu agentúry sa niektoré členské štáty EÚ vrátane Nemecka nedokázali dohodnúť na podmienkach tohto plánu. Informoval o tom portál NEXTA.

Viac o téme: ČeskoRuskoUSAIránVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjBalistické strelyVojna na UkrajineVzácne knihy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu