Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko čaká hrozivý scenár: Ruský útok na NATO je časovaná bomba! Keď padne Ukrajina, sme na rade

Vladimir Putin, Americká lietadlová loď prvej triedy USS Gerald Ford. Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin, Americká lietadlová loď prvej triedy USS Gerald Ford. (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, TASR/Hakon Mosvold Larsen/NTB via AP, Getty Images)

MOSKVA – Od neospravedlniteľného útoku Ruska na Ukrajinu už čoskoro ubehnú dva roky. Podľa najnovšej analýzy berlínskeho Centra pre bezpečnosť a obranu však nie je všetkým hrôzam koniec. V poslednom vyhlásení varujú pred útokom Ruska na Severoatlantickú organizáciu (NATO). Experti tvrdia, že čas sa kráti, ostáva nám už len pár rokov. Zostávajúci čas tak podľa organizácie dnes závisí len na Ukrajine.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 630 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Ruská ekonomika sa v priebehu posledných dvoch vojnových rokov premenila na vojenskú ekonomiku. „Aj po takmer dvoch rokoch vojny na Ukrajine je schopnosť Ruska viesť vojnu väčšia, než sa momentálne zdá. Najväčšie personálne a materiálne straty utrpeli pozemné sily,“ povedali autori analýzy portálu DGAP Christian Mölling a Torben Schütz.

Podľa analytikov tak Rusko v aktuálnej dobe čelí menším výzvam než západ, pokiaľ ide o odolnosť spoločnosti v tejto neľahkej situácii. Silný autoritársky režim v Rusku potláča akúkoľvek formu vzbury. „Ochota spoločnosti akceptovať straty na životoch je samozrejme veľký,“ varujú experti.

Slovensko čaká hrozivý scenár:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

Odborníci si myslia, že kľúčovým bodom v ďalšom vývoji a rastu napätia je aktuálna situácia na Ukrajine. Ak konflikt zamrzne, čo je podľa expertov pravdepodobný scenár, v ohrození by sa tak ocitli pobaltské krajiny a Poľsko, ktoré by mohli byť útokom Ruska vystavené už o päť až desať rokov.

Podľa stanice TVP môžeme konfliktu s Ruskom zabrániť včasným zbrojením. Cieľom by tak malo byť zastrašenie ruského medveďa. „NATO musí v priebehu piatich až deviatich rokov dosiahnuť schopnosť viesť vojnu, aby sme Rusko od vojny odradili,“ povedali. NATO by sa tak malo prispôsobiť tempu ruského zbrojenia. Čas, ktorý bude Rusku trvať obnoviť svoje sily, by mal diktovať rýchlosť času zbrojenia NATO.

Slovensko čaká hrozivý scenár:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Pomoc Ukrajine nesmieme zastaviť!

Pripomínajú, že dôležitým bodom obrany západných krajín je pretrvávajúca podpora Ukrajiny v krvavom konflikte. NATO tak musí podporovať krajinu, ktorá sa bráni a súčasne pracovať na vlastnom arzenáli. „Vzhľadom na to, že konflikt s Ruskom bude pravdepodobne pokračovať najbližšie desiatky rokov, znamená poloha Ukrajiny na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom, že táto krajina bude mať aj naďalej mimoriadny geostrategický význam pre bezpečnosť Európy,“ vysvetľujú experti.

Viac o téme: RuskoNATOVladimir PutinArmádaVojnaVojna na UkrajineZápadné krajinyZbrojenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu