Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Strach pred katastrofickým výbuchom sopky na Islande sa stupňuje: Vedci hovoria o troch scenároch

Obavy z erupcie sopky rastú. Zobraziť galériu (3)
Obavy z erupcie sopky rastú. (Zdroj: SITA/AP Photo/Brynjar Gunnarsson)

GRINDAVÍK - Vzhľadom na nespočetné množstvo zemetrasení na Islande narastajú obavy z erupcie sopky. Islandské úrady v utorok umožnili obyvateľom evakuovaného mesta Grindavík odniesť si svoje veci z bytov a domov.

Mnoho ľudí sa preto vydalo pre svoje najdôležitejšie veci, aby ich dostali do bezpečia. „Som tam vlastne len preto, aby som svoj dom čo najviac vyprázdnil a zobral si so sebou to najdôležitejšie: veci pre deti, vianočné darčeky a také veci. Len tie najdôležitejšie veci,“ hovorí Jóhannes Jóhannesson, jeden z obyvateľov Grindaviku.

archívne video

Na Kamčatke vybuchla sopka, dediny pokryl sivý popol (Zdroj: Profimedia)

Poškodenie väčšie, ako sa pôvodne predpokladalo

Majiteľom 20 domov sa už v sobotu podarilo zachrániť majetok a domáce zvieratá. Šéf civilnej ochrany Vídir Reynisson podľa stanice RUV uviedol, že škody v meste boli väčšie, ako sa očakávalo. Zemetrasenie poškodilo vodné a elektrické siete.

Strach pred katastrofickým výbuchom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Brynjar Gunnarsson)

Grindavík sa nachádza asi 40 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík. Približne 3700 obyvateľov muselo v sobotu večer opustiť svoje domovy, pretože popod mesto vedie do mora približne 15 kilometrov dlhý magmatický tunel. Neďaleká Modrá lagúna, jedna z najznámejších turistických atrakcií Islandu, bola zatvorená niekoľko dní predtým.

Odborníci vidia tri možné scenáre

V posledných dňoch došlo v meste k stovkám zemetrasení. Vedci sa domnievajú, že v bezprostrednej blízkosti by mohlo dôjsť k sopečnej erupcii. Odborníci počas víkendu pomenovali tri možné scenáre: Buď magma vybuchne na pevnine, situácia sa upokojí alebo dôjde k erupcii na morskom dne pri pobreží.

Strach pred katastrofickým výbuchom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Brynjar Gunnarsson)

Meteorologická služba ostrovného štátu v pondelok uviedla, že magma (tekutá hornina) v tuneli si pravdepodobne ľahko nájde cestu k zemskému povrchu, takže predbežné varovanie je len ťažko možné. Preto bolo potrebné evakuovať mesto Grindavík a uzavrieť cesty do mesta.

Erupcia možno pri ostrove v mori?

Bývalý islandský prezident Ólafur Ragnar Grímsson sa zmienil o 30 zemetraseniach neďaleko ostrova Eldey. To by mohlo naznačovať erupciu v mori, napísal v pondelok na X.

Viac o téme: SopkaZemetrasenie IslandGrindavík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu