Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na Islande hrozí katastrofa: Krajinu zasiahlo 24-tisíc zemetrasení, vedci očakávajú obrovský výbuch sopky

Vedci očakávajú na Islande veľký výbuch sopky.
Vedci očakávajú na Islande veľký výbuch sopky. (Zdroj: Facebook/Eldfjalla- og náttúruvárhópur Suðurlands)

REYKJAVÍK - Séria zemetrasení na Islande pokračovala aj cez víkend. Len v nedeľu úrady zaregistrovali okolo 880 zemetrasení medzi polnocou a šiestou hodinou rannou, informovala televízia RUV. Pre vysoký počet zemetrasení sa odborníci domnievajú, že hrozí veľká erupcia. Jedinou otázkou je, kedy a kde, hovoria.

Nedeľné otrasy však zostali pod magnitúdou 3,0. Hovorilo sa, že to bolo oveľa slabšie ako predchádzajúce dve noci. Stále sa však predpokladá, že na polostrove Reykjanes, juhozápadne od islandského hlavného mesta Reykjavík, dôjde k silnému výbuchu sopky.

archívne video

V obci Ďapalovce rátajú škody po zemetrasení, zasiahnuté sú viaceré domy (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Po niekoľkodňových sériách zemetrasení úrady evakuovali mesto Grindavík s približne 3700 obyvateľmi a uzavreli aj neďalekú Modrú lagúnu, najznámejšiu turistickú atrakciu ostrova v severnom Atlantiku.

 

Sprunga í gegnum Grindavík Stór og löng sprunga hefur opnast á nokkrum stöðum í og við Grindavík vegna...

Posted by Eldfjalla- og náttúruvárhópur Suðurlands on Sunday, November 12, 2023

Trhliny v uliciach, metrové priekopy

Fotografie z okolia ukazujú hlboké trhliny v uliciach a metrové diery v zemi. Očakávajú sa značné škody na domoch. Cez evakuované pobrežné mesto Grindavík prechádza priekopa, ktorá sa na niektorých miestach prepadla až do metrovej hĺbky, kde je žila magmy necelý kilometer hlboká, informuje na svojej stránke magazín Iceland Review.

Na facebookovej stránke skupiny South Country Volcano and Disaster Protection Group sa hovorí, že prítomnosť tejto priekopy bola miestnym známa a volala sa Stamphólsgjá. Zjavne sa teraz masívne oddialila a zem sa zosunula do hlbín.

Nová séria zemetrasení sa začala približne pred dva a pol týždňami. Odvtedy došlo k viac ako 24 000 zemetraseniam. Sopečné erupcie sa na polostrove Reykjanes už vyskytli v rokoch 2021, 2022 a toto leto. Aj tie boli ohlásené dlhšími sériami zemetrasení.

Vyhlásený výnimočný stav, zvýšená letecké varovanie

Pri všetkých troch erupciách nehrozilo žiadne nebezpečenstvo pre obývané oblasti. Po štvrtkovom zemetrasení s magnitúdou 4,8 bol vyhlásený výnimočný stav a výstraha pre letectvo bola zvýšená na oranžovú.

Viac o téme: SopkaZemetraseniaIsland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu