Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Islande hrozí erupcia magmy: Príde zrejme v nasledujúcich dňoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Vedurstofan)

REYKJAVÍK - K erupcii roztavenej horniny z magmatického tunela na juhozápade Islandu zrejme príde v nasledujúcich dňoch, domnieva sa islandská meteorologické služba. Informuje o tom agentúra DPA.

archívne video

Sopka Etna sa opäť prebudila: Chrlila dym a popol (Zdroj: Profimedia)

Najpravdepodobnejší scenár

Ide o najpravdepodobnejší scenár, uviedla pre rozhlasovú stanicu RUV v piatok šéfka sopečného oddelenia islandskej meteorologickej služby Kristín Jónsdóttirová. Podľa islandského geofyzika Benedikta Ófeigssona je možné pozorovať jasné znaky, že magmatický tunel pod polostrovom Reykjanes sa rozširuje.

Meteorologická služba zaznamenala totiž v piatok množstvo zemetrasení a postupuje aj deformácia zemského povrchu, aj keď tá sa o niečo spomalila, uviedla RUV. Neďaleko elektrárne Svartsengi severne od evakuované mestečka Grindavík bol v ovzduší nameraný plyn, ktorý naznačuje prítomnosť magmy.

Grindavík leží na juhozápade Islandu približne 40 kilometrov od metropoly Rejkyjavík a už niekoľko dní pre neho platia vysoké výstrahy varujúce pred erupciou. Pred týždňom z mestečka evakuovali približne 3700 obyvateľov, pretože sa popod neho tiahne 15 kilometrov dlhý magmatický tunel. Vulkanická aktivita tiež viedla k uzatvoreniu neďalekej Modrej lagúny, jeden z najznámejších turistických atrakcií Islandu.

Viac o téme: OčakávanieIslandVýbuchErupcia sopkyMagma tunel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu