Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri havárii amerického vojenského lietadla v Stredozemnom mori zahynulo päť osôb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Dmitry Ovchinnikov via AP)

WASHINGTON - Päť príslušníkov amerických ozbrojených síl zahynulo pri havárii vojenského lietadla, ktoré sa počas cvičenia zrútilo do Stredozemného mora. Oznámilo to v nedeľu Velenie americkej armády v Európe (EUCOM). Informuje agentúra AFP.

EUCOM nešpecifikovalo typ lietadla ani miesto, odkiaľ letelo, ale Spojené štáty vyslali do oblasti útočnú skupinu vojenských plavidiel - zahŕňajúcu lietadlovú loď - v rámci úsilia zabrániť tomu, aby vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas prerástla do širšieho regionálneho konfliktu.

archívne video

Minúty hrôzy: Zrazený cyklista na priechode pre chodcov v Plzni (Zdroj: Facebook/ Městská policie Plzeň)

"Počas rutinného nácviku dopĺňania paliva vo vzduchu došlo k nehode amerického vojenského lietadla s piatimi osobami na palube. Lietadlo sa zrútilo do Stredozemného mora, pričom všetci piati príslušníci armády zahynuli," uvádza EUCOM vo vyhlásení k nehode, ku ktorej došlo v piatok 10. novembra.

Biden vzdal hold obetiam

Americký prezident Joe Biden vzdal hold obetiam, ktoré, ako poznamenal, zomreli počas víkendu, keď si Američania každoročne uctievajú svojich vojnových veteránov. Washington urýchlene poskytol Izraelu vojenskú podporu a zvýšil svoje sily v regióne - vrátane lietadlovej lode USS Gerald R. Ford a ďalších vojnových lodí - po tom, ako radikáli z Hamasu uskutočnili 7. októbra šokujúci cezhraničný útok z Pásma Gazy, pri ktorom podľa izraelských predstaviteľov zahynulo približne 1200 ľudí, väčšinou civilistov.

Izraelská armáda odpovedala neúprosným leteckým, pozemným a námorným útokom na Pásmo Gazy, ktorý si podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva vyžiadal už viac ako 11.000 mŕtvych. V uplynulých rokoch došlo k viacerým haváriám amerických vojenských lietadiel vrátane supermoderného viacúčelového stíhacieho lietadla F-35 Lightning II, ktoré sa zrútilo v septembri, pričom pilot sa dokázal katapultovať.

V marci sa počas nočnej výcvikovej misie v štáte Kentucky zrútili dva vrtuľníky americkej armády a zahynulo deväť vojakov. Vlani zahynuli štyria príslušníci americkej Námornej pechoty (USMC) počas cvičenia NATO v Nórsku, keď sa zrútil ich viacúčelový  konvertoplán V-22 Osprey.

Viac o téme: HaváriaObeteVojenské lietadloJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu