Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Južná Kórea, USA a Japonsko vykonali spoločné námorné cvičenia: Cieľom bolo posilnenie vzájomnej spolupráce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Mass Communication Specialist 2nd Class Kenneth Abbate/U.S. Navy via AP)

SOUL - Južná Kórea, USA a Japonsko vykonali v nedeľu vo vodách pri juhokórejskom ostrove spoločné námorné cvičenia s cieľom posilniť tak vzájomnú spoluprácu proti hrozbe zo strany Severnej Kórey (KĽDR), informovalo juhokórejské námorníctvo. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

Spoločné námorné cvičenie prebehlo vo vodách pri ostrove Čedžu. Do manévrov sa zapojila aj americká lietadlová loď USS Carl Vinson s jadrovým pohonom, ktorá kotvila na námornej základni v meste Pusan. Na cvičeniach sa zúčastnili aj torpédoborce juhokórejského námorníctva vybavené systémom Aegis a torpédoborce triedy Murasame japonského námorníctva. 

Archívne video: Taktické cvičenie má preveriť manažérske schopnosti budúcich záchranárov

Taktické cvičenie má preveriť manažérske schopnosti budúcich záchranárov (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Spoločné cvičenia zmienených troch krajín sa uskutočnili deň po tom, ako Pchjongjang vyhlásil, že svojou špionážnou družicou nafotil tento týždeň americké základne a vojenské objekty v Južnej Kórei, na tichomorskom ostrove Guam aj na Havaji. Údajne zhotovil aj snímky zmienenej lietadlovej lode USS Carl Vinson.

Začiatkom novembra sa ministri obrany USA, Južnej Kórey a Japonska dohodli na vytvorení viacročného plánu spoločných cvičení a rozšírení vzájomnej spolupráce, aby dokázali lepšie čeliť hrozbe zo strany Severnej Kórey.

Viac o téme: HrozbaUSAJaponskoSeverná KóreaJužná KóreaNámorné cvičeniePosilnenie spolupráce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu