Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poľsko si pripomenulo koniec 1. svetovej vojny: V hlavnom meste sa konal pochod nacionalistov

Pochod na Deň nezávislosti v Poľsku Zobraziť galériu (2)
Pochod na Deň nezávislosti v Poľsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Tisíce ľudí sa v sobotu vo Varšave zúčastnili na pochode organizovanom nacionalistickými zoskupeniami pri príležitosti Dňa nezávislosti. Poľsko znovu nadobudlo svoju štátnosť pred 105 rokmi, na konci prvej svetovej vojny, uviedla vo svojej správe agentúra AP.

Ako informoval primátor Varšavy Rafal Trzaskowski, na tohtoročnom pochode sa zúčastnilo približne 40-tisíc ľudí a malo pokojný priebeh. Pochod nezávislosti v minulosti prilákal aj sympatizantov krajnej pravice z iných európskych krajín vrátane Maďarska a Talianska. Medzi účastníkmi tohtoročnej akcie bol aj Paul Golding, líder Britain First - malej krajne pravicovej strany v Spojenom kráľovstve.

Video: Na cintoríne v bratislavskej Petržalke si pripomenuli Deň vojnových veteránov

Na cintoríne v bratislavskej Petržalke si pripomenuli Deň vojnových veteránov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Nechýbali ani radikálni futbaloví fanúšikovia, pričom niektorí držali transparenty s krajne pravicovými heslami. Na pochode ulicami Varšavy sa však zúčastnilo aj mnoho rodín. Agentúra AP s odvolaním sa na políciu informovala, že počas pochodu nedošlo k žiadnemu zatýkaniu. Policajti však od nacionalistov izolovali protestujúcich proti klimatickým zmenám, ktorí sa rozstavili pozdĺž trasy Pochodu nezávislosti.

Pochod sa konal mesiac po parlamentných voľbách, v ktorých voliči odmietli svetonázor nacionalistických síl, keďže pri hlasovaní v hojnom počte podporili centristické, umiernené konzervatívne a ľavicové strany, čím po ôsmich rokoch ukončili vládnutie nacionalistickej konzervatívnej strany Právo a poriadok (PiS), ktorá sa často dostávala do konfliktu s Európskou úniou.

Pochod na Deň nezávislosti v Poľsku
Zobraziť galériu (2)
Pochod na Deň nezávislosti v Poľsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Krajne pravicová strana Konfederácia, ktorá je ideologicky spojená s Pochodom nezávislosti, získala v 460-člennom Sejme len 18 mandátov. Strana PiS, ktorej lídri sa v minulosti pridali k Pochodu nezávislosti, získala vo voľbách síce najviac hlasov, ale nedosiahla parlamentnú väčšinu.

Donald Tusk, kandidát víťaznej koalície na post poľského premiéra, v posolstve na sociálnej sieti X apeloval na národnú jednotu a zdôraznil, že tento sviatok patrí všetkým Poliakom. "Ak niekto používa slovo národ na rozdeľovanie a zasievanie nenávisti, koná proti národu," zdôraznil Tusk, ktorý sa k účastníkom pochodu vo Varšave nepripojil. "Dnes náš národ oslavuje nezávislosť. Celý národ, celé Poľsko," vyhlásil Tusk podľa agentúry AP.

Deň nezávislosti je v Poľsku oslavou opätovného nadobudnutia zvrchovanosti krajiny po 123 rokoch, počas ktorých bolo Poľsko pod nadvládou Pruska, Rakúska a Ruska, doplnila AP. Poľský prezident Andrzej Duda pri tejto príležitosti vo Varšave, pri Hrobe neznámeho vojaka, predniesol prejav, v ktorom varoval, že ruská imperiálna politika opäť ohrozuje nielen Ukrajinu, ale aj širší región. "Ruský imperializmus pôjde ďalej: bude sa chcieť zmocniť ďalších národov, vziať im slobodu i ich štáty," upozornil Duda.

Viac o téme: PochodNacionalistiPoľskoDonald TuskVaršavaDeň nezávislostiAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu