Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Doteraz vládnuca strana PiS čelí podľa prezidenta Dudu odvete

(Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda kritizuje slabé zastúpenie víťaza volieb a doteraz vládnej strany Právo a spravodlivosť (Pis) vo vedení parlamentu. Informuje agentúra PAP.

Prezident poveril PiS zostavením vlády ako víťaza volieb, strana však pre doterajší politický štýl nedokáže vytvoriť parlamentnú väčšinu. Väčšinu majú tri doteraz opozičné koalície - Občianska koalícia (KO), Tretia cesta a Nová ľavica, ktoré sa tiež dohodli na vytvorení vládnej koalície.

archívne video

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Duda v rozhovore pre týždenník Sieci (Siete) uviedol, že slabé zastúpenie víťaznej strany v predsedníctve Sejmu a Senátu dokazuje "rozpory medzi deklaráciami vo verejnom priestore a praxou. Na jednej strane počujeme krásne znejúce heslá o demokracii, na druhej strane sa uskutočňuje špecifický akt odvety," argumentoval.

Podporilo ho 265 poslancov

"Situácia, v ktorej najväčší poslanecký klub... nemá svojich zástupcov v orgánoch Sejmu a Senátu, nemá nič spoločné s princípmi demokracie," povedal Duda. Sejm, dolná komora parlamentu, si zvolil na ustanovujúcej schôdzi 13. novembra za predsedu doteraz opozičného politika Szymona Holowniu (Tretia cesta).

Podporilo ho 265 poslancov v 460 člennom Sejme a porazil doterajšiu predsedníčku Elzbietu Witekovú (PiS). Witeková s podporou 203 hlasov neuspela ani ako kandidátka na funkciu podpredsedu. V Senáte, hornej komore parlamentu, zvíťazila Malgorzata Kidawová-Bloňská z Občianskej koalície. Z 99 hlasov získala 66 a porazila Mareka Peka z PiS. Ani on neuspel ako kandidát na podpredsedu.

Viac o téme: OdvetaPoľskoAndrzej DudaStrana PiS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu