Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Polícia prehľadala úrad premiéra, jeho šéf aj minister sú zadržaní: Do akcie bolo zapojených asi 140 policajtov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LISABON - Portugalská prokuratúra v utorok obvinila ministra infraštruktúry Joaa Galambu z korupcie v oblasti energetiky. Policajti prehľadali priestory ministerstva životného prostredia aj úrad predsedu vlády Antónia Costu. Premiér bude podľa prokuratúry taktiež vyšetrovaný. Informácie sme prevzali z agentúry AFP a portugalských novín Público.

Aktualizované 21:40 Brazílska polícia v utorok prehľadala päť rôznych miest v krajine vrátane portugalského konzulátu v Rio de Janeiro. Tento prípad však nemá spojitosť s najnovším korupčným vyšetrovaním portugalskej vlády. TASR správu prevzala z agentúr AP.

Aktualizované 15:45 Portugalský premiér António Costa v utorok oznámil, že odstupuje z funkcie pre vyšetrovanie korupcie spájanej s jeho vládou. TASR správu prevzala z agentúry AP a AFP. "Za týchto okolností som doručil svoju rezignáciu prezidentovi krajiny Marcelovi Rebelovi de Sousovi," uviedol Costa na tlačovej konferencii. Vyšetrovanie korupcie sa týka prideľovania kontraktov v oblasti energetiky.

Zadržaný je aj šéf úradu premiéra Diogo Lacerda Machado a predseda miestnej samosprávy v Sinesi, kde sú plánované niektoré zelené projekty. "Potvrdzujeme, že v kancelárii šéfa úradu (premiéra Costu) boli vykonané prehliadky, ale k právnemu procesu sa nevyjadrujeme," vyhlásil úrad predsedu vlády. Costa sa v utorok stretol aj s prezidentom Portugalska Marcelom Rebelom de Sousom, ani jeden to však zatiaľ nekomentoval.

Korupcia a zaisťovanie si výhod 

Vyšetrovanie sa podľa médií týka údajného zaisťovania si výhod za úplatu a korupcie v súvislosti so zelenými projektmi – presnejšie s technológiami využívajúcimi vodík a s ťažbou lítia, ktoré je kľúčové pri výrobe batérií. Do akcie bolo zapojených približne 140 policajtov.

Viac o téme: PremiérPolícia PortugalskoMinister
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu