Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Po bitke v utečeneckom tábore na Cypre zadržali 33 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NIKÓZIA - Cyperská polícia v utorok zadržala 33 ľudí v súvislosti s násilnosťami, ktoré vypukli medzi dvomi etnickými skupinami v utečeneckom tábore neďaleko hlavného mesta Nikózia.

Políciu zavolali do tábora Pournara v pondelok vo večerných hodinách. Podľa cyperských médií policajné zložky použili slzný plyn na rozohnanie migrantov po tom, ako sa medzi sebou začali biť desiatky migrantov, prevažne Afričanov a Sýrčanov.Cyperské ministerstvo vnútra nariadilo, aby z krajiny deportovali každého žiadateľa o azyl, o ktorom sa zistí, že nesie zodpovednosť za vypuknutie pondelkových násilností.Podľa AFP bolo po bitke osem ľudí ľahko zranených a prevezených do nemocnice, kde im poskytli potrebnú pomoc a následne ich prepustili.

Rozsah škôd na majetku nie je známy

Polícia príčinu konfliktu vyšetruje, situáciu už však má pod kontrolou. Dosiaľ nie je známy ani rozsah škôd na majetku.Cyprus je jednou z prvých krajín, do ktorých smerujú migranti prichádzajúci do Európy po takzvanej stredomorskej trase. Práve na Cypre mnohí migranti podávajú prvú žiadosť o azyl po vstupe na územie EÚ.

Podľa oficiálnych údajov žiadatelia o azyl tvoria približne šesť percent z celkovej, približne 900-tisícovej populácie medzinárodne uznanej Cyperskej republiky, čo je rekordný podiel v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ.Cyperská vláda len nedávno zdvojnásobila kapacitu utečeneckého tábora Pournara na 2000 miest. Reagovala tým na príchod vyše 500 Sýrčanov, ktorí odišli z Libanonu po vypuknutí konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Viac o téme: Utečenecký táborCyprusBitka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu