Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Humanitárny konvoj sa v Gaze dostal pod paľbu! Vodca Hamasu je ukrytý v bunkri

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV - Izraelské jednotky dnes pri pozemnej operácii v Pásme Gazy proti palestínskemu hnutiu Hamas postúpili do "srdca" mesta Gaza. Podľa agentúry Reuters to povedal izraelský minister obrany Joav Galant. Vodca Hamasu Jahjá Sinvár je podľa neho izolovaný vo svojom bunkri. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO Stíhačky IAF zasiahli teroristickú infraštruktúru Hizballáhu

Stíhačky IAF zasiahli teroristickú infraštruktúru Hizballáhu (Zdroj: X/Israel Defense Forces )

ONLINE

20:59 Spojené štáty sú proti novej dlhodobej okupácii pásma Gazy zo strany Izraela. Uviedol to v utorok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

20:51 Humanitárny konvoj so zdravotníckym materiálom sa v utorok v meste Gaza dostal pod paľbu. Oznámil to Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). TASR prevzala správu z agentúr AFP a Reuters.

19:03 Minister zopakoval, že Izrael podmieňuje akúkoľvek humanitárnu pauzu prepustením všetkých rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Pásme Gazy od útoku na Izrael zo 7. októbra. Armáda podľa neho napriek tlaku na vyhlásenie prímeria nemôže poľaviť v bojoch až do úplnej porážky Hamasu a návratu rukojemníkov.

18:25 Viac ako 100 francúzskych občanov a ich príbuzných bolo evakuovaných z pásma Gazy do Egypta cez hraničný priechod Rafah. V utorok to uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

17:05 Belgický premiér Alexander De Croo v utorok za úplne neprimerané označil niektoré útoky izraelskej armády v pásme Gazy. Podľa agentúry AP ide o veľmi zriedkavú kritiku krokov Izraela predstaviteľom členskej krajiny EÚ v konflikte s palestínskym hnutím Hamas, informuje TASR.

15:03 Niekoľko sto obyvateľov pásma Gazy v utorok s bielymi vlajkami v rukách utieklo na juh tejto palestínskej enklávy, uviedol Izrael. TASR informuje podľa agentúry DPA. Videozáznam, na ktorom sú stovky ľudí v tzv. "evakuačnom koridore" zverejnil izraelský Úrad pre koordináciu vládnych aktivít na (palestínskych) územiach (COGAT). Viacero z nich máva bielymi vlajkami; ďalší utekajú s rukami zdvihnutými nad hlavou. Agentúra DPA upozorňuje, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne overiť.

14:49 Turecký parlament v utorok stiahol zo svojich stravovacích prevádzok produkty spoločností Coca-Cola a Nestlé pre ich údajnú podporu Izraela vo vojne v pásme Gazy. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie parlamentu a ďalší nemenovaný zdroj.

14:37 EÚ v utorok pokračovala v dodávkach humanitárnej pomoci pre Palestínčanov v pásme Gazy prostredníctvom takzvaného leteckého humanitárneho mostu. Uvádza sa to v tlačovej správe Európskej komisie.

14:04 Izraelčania si v utorok predpoludním pripomenuli minútou ticha obete bezprecedentných útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra. Minúta ticha sa konala v stoji a bez sprievodného počiatočného zvuku sirény, na rozdiel napríklad od Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, informuje TASR podľa novín The Times of Israel.

13:48 Izraelská armáda v utorok opäť zaútočila na predpokladané teroristické ciele v susednom Libanone. Podľa agentúry DPA o tom na sociálnej sieti X informoval jej hovorca Daniel Hagari.Izraelský tank podľa Hagariho zaútočil na "teroristickú bunku" libanonskom území, ktorá sa pokúsila vypáliť protitankové strely na Izrael.

13:28 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová privítala v utorok v Bruseli jordánskeho kráľa Abdalláha II. Komisia pri tejto príležitosti oznámila poskytnutie balíka podpory EÚ pre Jordánsko v celkovej hodnote 902 miliónov eur, uvádza sa v tlačovej správe Európskej komisie.Diskusie medzi Von der Leyenovovou a jordánskym kráľom sa zamerali na najnovší vývoj udalostí na Blízkom východe a potrebu vyhnúť sa tomu, aby súčasný konflikt medzi Hamasom a Izraelom negatívne neovplyvnil aj iné oblasti v regióne.

13:12 Izraelská armáda v utorok uviedla, že zaútočila na ozbrojencov palestínskeho militantného hnutia Hamas v blízkosti sídla nemocnice v meste Gaza, informovala agentúra DPA.Hamas - podľa vyjadrení armády na platforme Telegram - plánoval útok na izraelské ozbrojené sily z budovy, ktorá sa na nachádza vedľa nemocnice.Izraelské jednotky už v priebehu pondelka prevzali kontrolu nad "vojenskou pevnosťou" Hamasu v severnej časti pásma Gazy. V komplexe sa našli rakety i zariadenia na ich odpaľovanie.

MIMORIADNY ONLINE Humanitárny konvoj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Israel Defense Forces via AP)

12:30 Tisíce ľudí prechádzajú evakuačným koridorom.

12:00 Ruská vláda v utorok vyzvala na humanitárne prestávky v konflikte medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v pásme Gazy.Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov taktiež uviedol, že Rusko bude naďalej komunikovať s Izraelom, Egyptom a Palestínčanmi, aby pomohlo zabezpečiť dovoz humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Humanitárnu situáciu v tejto palestínskej enkláve označil za "katastrofálnu".

MIMORIADNY ONLINE Humanitárny konvoj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

11:50 V období konfliktu medzi Izraelom a Hamasom, keď od jeho začiatku 7. októbra zomreli už tisíce ľudí, sa na sociálnych sieťach šírilo video vytrhnuté z kontextu. Bolo nesprávne prezentované ako zábery falošných mŕtvol, ktoré boli vraj zinscenované v Gaze. Nakrútené však bolo už v roku 2013 v Káhire počas študentskej demonštrácie."Ako vyzerajú 'tisícky civilných obetí Gazy'. 'Mŕtvy' nedokázal počkať, kým kameraman dotočí celú sekvenciu!", píše sa v príspevku z 30. októbra 2023 vo facebookovej skupine Deletu, internetového magazínu židovskej komunity na Slovensku.

10:50 Spojené arabské emiráty (SAE) sa v Gaze chystajú vybudovať novú poľnú nemocnicu, uviedli v noci na utorok tamojšie oficiálne médiá.Z metropoly Abú Zabí odletelo päť lietadiel naložených vybavením a zásobami pre poľnú nemocnicu s kapacitou 150 lôžok. Lietadlá smerovali do mesta Aríš na severe Egypta, spresnila saudskoarabská tlačová agentúra WAM.

10:20 Indonézia v utorok poprela, že pod takzvanou Indonézskou nemocnicou na severe pásma Gazy sa nachádza sieť tunelov palestínskeho militantného hnutia Hamas. "Indonézska nemocnica v pásme Gazy je postavená výlučne na humanitárne účely a liečbu Palestínčanov (v tejto enkláve)," uviedlo indonézske ministerstvo zahraničných vecí. Túto nemocnicu vybudovali na severe pásma Gazy s podporou indonézskych charitatívnych nadácií.

9:45 Izrael zaistí bezpečnosť v pásme Gazy po skončení bojov na dobu neurčitú, uviedol premiér Netanjahu.

9:26 Stovky ďalších cudzincov i Palestínčanov s dvojakým pasom by mali v priebehu utorka opustiť vojnou zmietané pásmo Gazy a vycestovať do Egypta, informovala agentúra DPA.Medzi približne 600 cudzincami, ktorí sa chystajú na odchod z Gazy, je aj zhruba 150 nemeckých občanov, vyplýva z údajov palestínskej pohraničnej služby.

8:20 Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) odsúdila minulotýždňový útok na kanceláriu francúzskej tlačovej agentúry AFP v meste Gaza. Správna rada EANA zároveň vyzvala na rešpektovanie a ochranu novinárov."Útoky na infraštruktúru masmédií vyvolávajú veľké obavy, najmä keď je umiestnenie kancelárie dobre známe a vopred ohlásené. Našťastie sa vďaka iniciatívnym opatreniam AFP podarilo vopred evakuovať všetkých zamestnancov, ktorí by sa inak nachádzali v kancelárii v meste Gaza, a nikto neutrpel zranenia," uviedol Alexandru Giboi, generálny tajomník EANA.

6:10 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) opäť neprijala v pondelok na zasadnutí nijakú rezolúciu o vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v pásme Gazy. Zhodu medzi členmi BR OSN sa nepodarilo dosiahnuť ani po vyše dvoch hodinách rokovaní za zatvorenými dverami. Podľa diplomatických zdrojov totiž stále pretrvávajú rozpory ohľadom toho, či akékoľvek prerušenie bojov nazvať humanitárnou prestávkou alebo prímerím.

6:00 Od masakru zo 7. októbra ubehol mesiac.

Izrael je otvorený 'malým pauzám' počas bojov v pásme Gazy, tvrdí Netanjahu

Netanjahu sa takto vyjadril v rozhovore pre americkú televíznu stanicu ABC News odvysielanom v pondelok. Počas rozhovoru pritom odpovedal aj na otázku, kto bude v Gaze vládnuť po skončení vojny s Hamasom."Izrael bude na neurčitý čas niesť celkovú bezpečnostnú zodpovednosť. Ak túto bezpečnostnú zodpovednosť mať nebudeme, vypukne teror Hamasu v rozsahu, aký si nedokážeme predstaviť," povedal Netanjahu.

Izrael spustil vzdušný a pozemný útok proti Hamasu v pásme Gazy po tom, čo militanti 7. októbra prenikli cez hranice Izraela, kde pri útoku zabili vyše 1400 ľudí a ďalších vyše 240 uniesli. Počet obetí v Gaze presiahol už 10.000, vyplýva z údajov tamojšie ministerstva zdravotníctva. Podľa Netanjahua však táto štatistika zahŕňa aj "niekoľko tisíc" palestínskych bojovníkov.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (5)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Napriek stupňujúcim sa výzvam na prímerie zo strany generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a iných svetových lídrov, Netanjahu prímerie nepodporuje. "Nebude nijaké prímerie - nijaké všeobecné prímerie - bez prepustenia zajatcov," vyhlásil premiér."Pokiaľ ide o taktické, malé pauzy - hodina sem, hodina tam - už sme ich mali," povedal Netanjahu.Na otázku, či by mal niesť nejakú zodpovednosť za útok Hamasu zo začiatku októbra, Netanjahu odpovedal, že samozrejme. "Treba to vyriešiť po vojne," uviedol premiér s tým, že jeho vláda si "očividne" nesplnila povinnosť chrániť svoj ľud. 

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu