Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecký parlament neurýchli ratifikáciu vstupu Švédska do NATO

Budova tureckého parlamentu Zobraziť galériu (2)
Budova tureckého parlamentu (Zdroj: Getty Images/Leonid Andronov)

ANKARA - Turecký parlamentný výbor pre zahraničné veci bude o ratifikácii vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO) rokovať v rámci svojej bežnej agendy. Podľa predsedu výboru táto záležitosť nie je pre Turecko rovnako naliehavá ako pre iné krajiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Členstvo Švédska v NATO je len jednou z medzinárodných dohôd, ktoré čakajú na ratifikáciu. Budeme o tom diskutovať, keď príde čas... v rámci našich vlastných priorít... To, čo je naliehavé pre iných, nemusí byť nevyhnutne naliehavé pre (nás)," uviedol predseda výboru Fuata Oktaya.

Turecký prezident Recepp Tayyip Erdogan v októbri predložil parlamentu na ratifikáciu protokol o vstupe Švédska. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zároveň na Turecko naliehal, aby jeho členstvo urýchlene schválilo. Pred parlamentným rokovaním o ratifikácii protokol musí najskôr schváliť výbor pre zahraničné veci.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (2)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP)

Erdogan niekoľko mesiacov odďaľoval predloženie švédskeho prístupového protokolu na ratifikáciu parlamentu. Štokholm kritizoval, že poskytuje útočisko členom skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické. Švédsko preto tento rok prijalo nový protiteroristický zákon. Turecký prezident následne v júli oznámil, že nemá ďalšie výhrady voči vstupu Švédska do NATO. Vstup nového člena do NATO si vyžaduje súhlas všetkých 31 členských krajín. Dosiaľ ho neratifikovali iba Turecko a Maďarsko.

Švédsko sa spolu so susedným Fínskom vzdalo svojej dlhoročnej vojenskej neutrality po agresívnom útoku Ruska proti Ukrajine vlani vo februári. Obe krajiny následne požiadali o vstup do NATO. Fínsko do Severoatlantickej aliancie vstúpilo začiatkom apríla tohto roka a stalo sa jej 31. členskou krajinou.

Viac o téme: VstupNATOTureckoŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu