Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Ruské jednotky podnikli masívne útoky na východoukrajinské mesto Avdijivka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánoval navštíviť budúci týždeň Izrael, jeho cesta však nie je istá po tom, ako informácie o nej unikli do izraelských médií. S odvolaním sa na ukrajinského diplomata o tom v sobotu večer informoval server Times of Israel (TOI), píše TASR.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 619

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 619 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:00 Ruské sily zasiahli infraštruktúru v Odeskej oblasti raketou Kh-31P vypustenou z Čierneho mora, pričom zranili troch ľudí, informovalo južné velenie.

19:40 Na Ukrajine otvorili vyšetrovanie po správach o smrti vyše 20 vojakov pri ruskom útoku na ceremóniu neďaleko frontovej línie, na ktorej mali armádnym príslušníkom tento týždeň udeliť vyznamenania. Informujú agentúry AFP a DPA.

17:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že nie je pripravený na rozhovory s Ruskom, kým Moskva nestiahne svojich vojakov z jeho krajiny. Poprel tiež, že by s ním západní predstavitelia hovorili o takýchto rokovaniach, informuje agentúra AFP.

17:00 Ruské údery proti obytným štvrtiam Chersonu zranili päť ľudí, informovala o tom regionálna prokuratúra.

15:45  Ruské delostrelectvo zabilo muža v okrese Nikopol a ďalší útok v oblasti Myrove zranil dvoch mužov vo veku 30 a 58 rokov, informoval o tom guvernér Serhii Lysak.

15:00 Zverejnené satelitné snímky ukazujú, že včerajšie ukrajinské útoky na Krym poškodili ruský nosič rakiet Askold, povedal kapitán námorníctva Andrij Ryzhenko pre vyšetrovací program Schemes RFE/Rl.

13:50 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že sobotný ukrajinský raketový útok na lodenicu v prístavnom meste Kerč na východnom pobreží Ruskom anektovaného polostrova Krym poškodil jednu loď. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na ruské médiá.

13:18 Za posledný deň ruské jednotky podnikli deväť leteckých útokov na Chersonskú oblasť, pričom zasiahli osady viac ako 50 riadenými leteckými bombami, informovala dnes ukrajinská armáda.

11:53 Podľa príspevku na Telegrame od Oleksandra Prokudina ruská armáda v noci zhodila na vzdelávacie zariadenie riadenú leteckú bombu. Žiadni miestni obyvatelia neboli zranení.

11:50 Ruské jednotky podnikli dnes ráno raketový útok a "masívny" delostrelecký útok na Avdijivku v Doneckej oblasti, informoval úradujúci gubernátor Ihor Moroz.

11:15 Miestne úrady dostali niekoľko hlásení o poškodení obytných budov a infraštruktúrnych zariadení v dôsledku útokov.

10:10 Kadyrovov 15-ročný syn, ktorý zbil väzňa vo vyšetrovacej väzbe, sa stal vedúcim bezpečnostného oddelenia hlavy Čečenska.

9:26 Ukrajinské sily zničili ruský systém elektronického boja "Pole-21", informoval dnes generál Oleksandr Tarnavskyi, veliteľ skupiny Tavria bojujúcej na južnej frontovej línii.

8:23 Nová ruská ponorka na jadrový pohon Car Alexander III. úspešne otestovala vypustenie balistickej strely Bulava, ktorá môže niesť jadrové hlavice, napísala dnes agentúra Reuters. Ponorka podľa agentúry Interfax strelu odpálila z Bieleho mora k tisícom kilometrov vzdialenému testovaciemu polygónu na Kamčatke, Žiadny z ruských zdrojov nespomína, kedy bol test vykonaný.

6:07 Pri ruskom útoku v chersonskom okrese Korabel zahynula 82-ročná žena, informoval včera guvernér Oleksandr Prokudin.

6:05 Maciej Bednarsky, 49-ročný poľský dobrovoľník, ktorý prišiel na Ukrajinu slúžiť v ukrajinskej armáde, zomrel včera v charkovskej nemocnici, informoval Poľský rozhlas.

Zelenskyj záujem o návštevu vyjadril už počas prvého týždňa vojny

"Chcel, aby bola táto cesta zverejnená, až keď vstúpi na izraelskú pôdu," povedal diplomat pre TOI. "Je veľmi sklamaný." Denník The Jerusalem Post (JP) predtým uviedol, že podľa izraelských médií sa o návšteve Zelenského v súčasnosti rokuje a v prípade dohody by sa mala uskutočniť v pondelok alebo v utorok. Zelenskyj záujem o návštevu Izraela vyjadril už počas prvého týždňa vojny v pásme Gazy, ktorá vypukla po útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, pripomenul JP. Ukrajinský prezident v októbri prirovnal útok hnutia Hamas na Izrael k invázii Ruska na Ukrajinu. "Jediný rozdiel je v tom, že Izrael napadla teroristická organizácia a Ukrajinu teroristický štát," vyhlásil. V inom vyjadrení uviedol, že Izrael má nespochybniteľné právo na obranu proti útokom militantov z palestínskeho hnutia Hamas.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu