Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri Kanárskych ostrovoch zachránili viac ako 500 migrantov: Našli aj dve mŕtve telá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Španielska pobrežná stráž v sobotu oznámila, že v Atlantickom oceáne neďaleko Kanárskych ostrovov zachránila viac ako 500 migrantov. Informujeme o tom na základe správy agentúry Reuters.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Lode španielskej pobrežnej stráže zachránili migrantov zo štyroch plavidiel neďaleko najmenšieho a najzápadnejšieho kanárskeho ostrova El Hierro. Pobrežná stráž uviedla, že pri záchrannej operácii našla aj dve mŕtve telá. Ďalší dvaja ľudia zahynuli neskôr v nemocnici, priblížila španielska Civilná garda, ktorá sa tiež podieľala na záchrane. Počet migrantov prichádzajúcich ku Kanárskym ostrovom z afrických krajín sa od septembra zvýšil vzhľadom na priaznivejšie počasie a pokojnejšie more, píše Reuters.

Hlavný cieľ migrantov z Afriky

Španielske ministerstvo vnútra vo štvrtok uviedlo, že za prvých desať mesiacov tohto roka prišlo na Kanárske ostrovy 30.705 nelegálnych migrantov, čo predstavuje nárast o 111 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022. Toto číslo je porovnateľné s doterajším celoročným rekordom z roku 2006, keď sa na Kanárske ostrovy dostalo 31.678 migrantov. Ostatné trasy do Európy boli vtedy zablokované. Španielske Kanárske ostrovy sa nachádzajú v Atlantickom oceáne asi 100 kilometrov od západného pobrežia Afriky. Toto súostrovie sa stalo hlavným cieľom migrantov zo Senegalu a ďalších afrických krajín, ktorí sa snažia dostať do Španielska.

Viac o téme: ZáchranaMigrantiKanárske ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu