Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zverejnili správu o vyšetrovaní tragickej nehody v Lamanšskom prielive: Čo sa stalo?

Lamanšský prieliv
Lamanšský prieliv (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zlá viditeľnosť a zmätok pri hľadaní toho správneho plavidla marili snahy o záchranu migrantov z potápajúceho sa člna v Lamanšskom prielive v novembri 2021. Vyplýva to zo správy britského úradu pre vyšetrovanie nehôd na mori (MAIB) zverejnenej vo štvrtok. Informuje agentúra Reuters a AFP.

Išlo o najhoršiu tragédiu v Lamanšskom prielive za uplynulé obdobie. Pri potopení člna zahynulo najmenej 27 ľudí vrátane tehotnej ženy a troch detí. Dve osoby sa podarilo zachrániť, štyroch ľudí dosiaľ nenašli. 

archívne video

Matúš Šutaj Eštok o situácii k migrantom (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

V správe MAIB sa uvádza, že nafukovací čln bol "úplne nevyhovujúci a zle vybavený" a začal nadránom naberať vodu, pričom niektorí pasažieri zavolali francúzskym aj britským úradom prostredníctvom mobilných telefónov. 

Britská pobrežná stráž približne v rovnakom čase prijímala tiesňové volania z "viacerých lodí", píše sa v správe. Z tohto dôvodu bolo podľa vyšetrovateľov "mimoriadne náročné" lokalizovať a identifikovať jednotlivé lode. Záchrannú operáciu pobrežnej stráže tiež sťažil aj nedostatok lietadiel monitorujúcich plavidlá s migrantmi v Lamanšskom prielive.

MAIB sa zameral na reakciu Británie

MAIB sa vo svojej správe zameral na reakciu Británie, pretože nemal prístup k informáciám francúzskych úradov. MAIB v správe odporučil britským a francúzskym úradom spolupracovať na zlepšení výmene informácií. Britský minister dopravy Mark Harper vo štvrtok uviedol, že vláda spustí nezávislé vyšetrovanie tragédie.

V súvislosti s nehodou britská polícia zadržala osobu pre podozrenie z "členstva v organizovanej zločineckej skupine" stojacej za dopravením migrantov na malom člne. Francúzske úrady v máji obvinili päť príslušníkov armády z toho, že neprišli utečencom na pomoc.  

Viac o téme: NehodaTragédiaVyšetrovanieMigrantiLamanšský prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu