Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Otca bieloruského disidenta Filipenka uväznili na dva týždne za zdieľanie článku

Saša Filipenko
Saša Filipenko (Zdroj: Twitter/@paolobucci18)

TALLINN/MINSK - Známy bieloruský disident a spisovateľ Saša Filipenko v piatok oznámil, že jeho otca Alexandra odsúdili na dva týždne väzenia za zdieľanie článku z opozičnej webovej stránky. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Alexandra Filipenka zadržala vo štvrtok bieloruská polícia počas razie v jeho byte a neskôr "dostal 13 dní väzenia za zdieľanie jedného článku z webu Zerkalo", informoval jeho syn Saša Filipenko na Facebooku. Zerkalo je webová stránka so sídlom v zahraničí kritická voči autoritárskej vláde bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Populárny autor románov Saša Filipenko žije v cudzine a patrí medzi popredných kritikov Lukašenka. Ten tvrdo zasahuje proti svojim odporcom a nezávislým médiám od vlny protivládnych protestov v roku 2020.

Vyvolali ich sporné prezidentské voľby, v ktorých údajne zvíťazil Lukašenko a Bielorusko vedie aj ďalšie funkčné obdobie. Podľa opozície a zahraničných pozorovateľov boli voľby zmanipulované. Lukašenka preto západné krajiny neuznávajú ako legitímne zvoleného prezidenta. Polícia počas protestov zadržala približne 35.000 ľudí a ďalšie tisíce zbila. Mnoho opozičných osobností ušlo z krajiny, vrátane prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Ďalších úrady uväznili, napríklad laureáta Nobelovej ceny za mier Alesa Biaľackého, zakladateľa organizácie na ochranu ľudských práv Viasna.

Viac o téme: BieloruskoČlánokSaša Filipenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu