Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lukašenko pozval Orbána do Bieloruska: Údajne majú prediskutovať vážne veci

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko Zobraziť galériu (2)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok pozval predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána do Bieloruska, aby "prediskutovali vážne veci". S odvolaním sa na agentúru Belta to uviedol server 24.hu.

Lukašenko maďarskému ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi počas jeho terajšej návštevy v Minsku povedal, že bielorusko-maďarské obchodné a hospodárske vzťahy sa zhoršili."Nie je to ale naša chyba. Dôvody poznáme. Ak Maďari a maďarské vedenie chcú pracovať v Bielorusku, radi privítame ich firmy a spoločnosti. Vytvoríme pre ich prácu tie najlepšie podmienky," vyhlásil bieloruský prezident.Podľa jeho slov je teraz pre Bielorusov ťažké, takmer až nemožné cestovať do Maďarska. "Orbán však môže prísť kedykoľvek. Budeme hovoriť o vážnych veciach. Myslím, že by to bolo užitočné," dodal Lukašenko.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/Bertrand Guay, Pool via AP)

Szijjártó vo štvrtok priletel do Bieloruska, kde na euroázijskej bezpečnostnej konferencii v Minsku vystúpi s prejavom. Bude v ňom hovoriť o dôležitosti mieru, uviedol s odvolaním sa na ministrove statusy na Facebooku server telex.hu.Server ďalej cituje bieloruskú štátnu agentúru BelTA, podľa ktorej na dvojdňovú medzinárodnú konferenciu pricestujú zástupcovia 30 krajín. Bude medzi nimi aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého Szijjártó označuje za svojho priateľa, píše telex.hu.

Szijjártó a Lavrov sa naposledy stretli minulý týždeň v Číne, kde rokovali aj maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin.Európsky parlament (EP) v polovici septembra v spoločnom uznesení odsúdil Szijjártóa za to, že ide proti politike EÚ a vedie rokovania s Bieloruskom. "EP vyjadruje poľutovanie nad oficiálnou návštevou maďarského ministra zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov v Minsku vo februári 2023, ktorá je v rozpore s politikou Európskej únie týkajúcej sa Bieloruska, Ruska a agresívnej vojny na Ukrajine," cituje telex.hu z vyhlásenia EP.

Viac o téme: Návšteva BieloruskoViktor OrbánAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu