Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

A je to tu! Škodovka predstavila novú vlajkovú loď zo Slovenska: Odhalila detaily, aké prináša

Nová Škoda Superb štvrtej generácie sa bude vyrábať na Slovensku
Nová Škoda Superb štvrtej generácie sa bude vyrábať na Slovensku (Zdroj: Facebook/Škoda Global)

PRAHA/BRATISLAVA – Koncom tohto kalendárneho roku sa začne v bratislavskom Volkswagene vyrábať štvrtá generácia Škody Superb. Do výroby má ísť spoločne s modelom Passat. Prví zákazníci by mali sadnúť do nových modelov v druhom štvrťroku 2024. Nemci mysleli vo veľkom. Superb sa predstaví s celkovo piatimi pohonnými jednotkami. Verejnosť o tom informoval výrobca počas svetovej premiéry nového vozidla.

archívne video

ŠKODA AUTO Slovensko odovzdala 10 vozidiel na boj proti koronavírusu (Zdroj: Škoda Auto Slovensko)

Modelový rad strednej triedy Superb uviedla automobilka Škoda na trh v roku 2001 a odvtedy ho z výrobných liniek vyšlo viac ako 1,6 milióna. Superb sa vyrábal v Kvasinách v Česku, Solomonova na Ukrajine, Aurangábádu v Indii a Nan-ťingu v Číne. Tretia generácia bola predstavená v roku 2015 a doteraz bolo vyrobených 845-tisíc vozidiel.

"Ďalšia optimalizácia pohonného ústrojenstva a vylepšená aerodynamika prispievajú k ešte vyššej účinnosti. Plug-in hybridný pohonný systém sme od základu prepracovali, takže teraz ponúka čisto elektrický dojazd viac ako 100 kilometrov. Úplne nový interiér je veľmi ergonomický a obsahuje vysoké množstvo udržateľných materiálov," uviedol predseda predstavenstva Klaus Zellmer.

Aerodynamika

Štvrtá generácia modelu Superb má nový dizajn karosérie s dominantnou maskou chladiča. Aerodynamika verzie liftback sa zlepšila o desať percent, keď súčiniteľ odporu vzduchu klesol na 0,23 a pri kombi o 15 percent na 0,25, čo prispelo k zníženiu emisií i spotreby paliva. Dĺžka vozidla novej generácie narástla o štyri centimetre na 4,91 metra.

Objem batožinového priestoru sa pri verzii liftback zväčšil o 20 litrov na 645 litrov a pri verzii kombi o 30 litrov na 690 litrov. Úplne nový koncept interiéru zahŕňa voľne stojacu obrazovku informačného systému s uhlopriečkou až 13 palcov. Volič prevodovky sa presunul na stĺpik riadenia. Ďalšou novinkou je head-up displej.

Pod kapotou

Superb dostal päť pohonných jednotiek s výkonom od 110 kW (150 k) do 195 kW (265 k). Základom je benzínový motor 1,5 TSI s mild-hybridnou technológiou, ktorá sa u tohto vozidla objavuje prvýkrát, a súčasťou ponuky je aj najnovšia generácia plug-in hybridného pohonu s dojazdom 100 km čisto na elektrinu. Ponuku dopĺňajú dva benzínové motory 2,0 TSI a dva naftové motory 2,0 TDI, pričom pri vrcholných verziách je štandardom pohon všetkých kolies. Všetky varianty sa dodávajú s automatickou prevodovkou DSG. Na prianie je nová generácia adaptívneho podvozku.

Bezpečnosť

Čo sa týka bezpečnosti, ponúkne Superb štvrtej generácie novo napríklad asistenta pre odbočovanie a antikolizného asistenta. Ďalšie systémy prístupné v predchádzajúcej generácii, ako asistovaná jazda, asistent zmeny jazdného pruhu a Front Assist, výrobca vylepšil. V prípade nehody sa o bezpečnosť posádky postará proaktívna ochrana cestujúcich a až desať airbagov.

Komfort 

Vo vychytávkach Simply Clever sa prvýkrát v modeli Superb objavujú odkladacie vrecká na chytré telefóny pre cestujúcich vzadu a nová posuvná zadná stredová lakťová opierka s dvoma integrovanými držiakmi na nápoje a držiakom na tablet. Odkladacie priehradky vo výplniach predných dverí ponúkajú priestor na predmety, ako je napríklad dáždnik. Jedným z nových Simply Clever prvkov je aj elektricky ovládaný kryt batožinového priestoru vo vozidle Superb Combi. Stále pripojenie k internetu umožňuje aktualizácie informačného systému na diaľku, plánovanie trás on-line a mobilné on-line služby Škoda Connect.

Súčasný Superb tretej generácie sa bude podľa obchodného riaditeľa Louda Auto Martina Fellera predávať do druhého kvartálu 2024, objednávky na štvrtú generáciu začne prijímať v prvom štvrťroku. "Dnes predstavený Superb štvrtej generácie prináša proti svojmu koncernovému rivalovi VW Passat jedno veľké plus, pretože sa bude naďalej vyrábať aj v obľúbenej verzii liftback, ktorá u nás doteraz tvorila asi 23 percent predajov," dodal Feller. Nový Passat bude možné objednávať už iba v prevedení kombi.

Viac o téme: SlovenskoSRŠtvrtá generáciaŠkoda SuperbVW PassatPremiéraBratislavaŠkoda AutoVolkswagen Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu