Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovský prešľap poľského prezidenta: Divákov v kine nazval SVIŇAMI, postaví sa pred súd

poľský prezident Andrzej Duda
poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA – V polovici septembra sa v poľských kinách začal premietať film, ktorý vyvolal veľké negatívne ohlasy najmä v vysoko postavených politikov. Do problémov sa dostal dokonca samotný prezident Poľska Andrzej Duda, ktorý neváhal súhlasiť s pomenovaním návštevníkov kín veľmi hanebným a urážlivým slovom. Za tento čin bolo naňho podané trestné oznámenie.

archívne video

Na program cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Poľskom je určených 41 miliónov eur (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Poľský prezident Andrzej Duda zrejme prekročil všetky medze. Bežných návštevníkov kín po celej krajine nazval sviňami, pretože si pozreli snímku, ktorá sa objavila v kinách len nedávno. Reč je o filme "Hranica" (z poľského prekladu Zielona Granica) od poľskej režisérky Agniezsky Hollandovej. Podľa prezidenta Dudu v ňom ide o hanobenie obranných zložiek štátu. Použil v ňom oslovenie z histórie "iba svine sedia v kine".

Ako uvádza poľsky Onet, vo filme Hranica sa priamo uvádza, že utečenci pri poľsko-bieloruských hraniciach sú vykorisťovaní Lukašenkovým režimom. Dej sa odohráva z pohľadu migrantov zo Sýrie, aktivistov, ktorí pomáhajú pohraničným zložkám, ale aj z pohľadu samotnej pohraničnej stráže.

Obžaloba 

Okresný súd vo Varšave prijal žalobu na poľského prezidenta, ktorú podalo Centrum pre monitorovanie rasistického a xenofóbneho správania. Hlava Poľskej republiky má na odpoveď 60 dní od doručenia žaloby. Ide o vyjadrenie, ktoré prezident použil 20. septembra 2023 v relácii "Gość Wiadomości" na TVP Info. Povedal, že ho neprekvapilo, keď "pohraničná stráž použila výraz 'iba svine sedia v kine' na označenie ľudí, ktorí pozerali film 'Hranica'".

"Nám (Poliakom) tento výraz rozonuje ešte z čias nacistickej okupácie, keď sa v našich kinách premietali nacistické propagandistické filmy," povedal v rozhovore. Podľa jeho názoru film "ohovára poľských dôstojníkov". V reakcii na neskoršie obvinenia vysvetlil, že použil citát.

Bránil bezpečnostné zložky 

"Mrzí ma, že sa tento film vôbec natočil. Počul som, že poľskí dôstojníci sú tam osočovaní. Dokonca som niekde čítal, že sú miestami vykreslení ako sadisti. Sú to len ľudia, ktorí plnia svoje rozkazy. Strážia hranicu Poľskej republiky a aj samotných Poliakov a ich bezpečnosť," vyjadril sa dodatočne Duda v inej relácii.

Tento film bojkotuje aj Jednotka poľskej Pohraničnej stráže Nadwiślański (NSZZ). "Kolegom na východných hraniciach posielame podporu. Iniciátorom a producentom filmu 'Hranica' musíme odkázať jednu vec - iba svine sedia v kine."  

Iba svine sedia v kine

Išlo o slogan, ktorí mal odradiť Poliakov od sledovania propagandistických nemeckých filmov z čias okupácie. Píše o tom Oko Press. Po kapitulácii Varšavy nechali Nemci v prevádzke 17 zo 70 kín. Poľské filmy z čias pred vojnou premietali len málo. Nahradili ich nemecké, častokrát s nízkou kvalitou obrazu. Už v decembri 1939 členovia skupiny PLAN (Polska Ludowa Akcja Niepodległościowa – Skupina za nezávislosť poľského ľudu) vypustili do jednej z premietacích sál páchnuci plyn. V roku 1941 spustili sabotéri z organizácie Wawer (malá sabotážna organizácia) akciu pod heslom "iba svine sedia v kine". 

Tieto slová v podobe nálepok, alebo písané kriedou, sa objavili na dobre viditeľných miestach pre divákov kín, dokonca aj na uliciach, chodníkoch či stenách domov. Niekedy sa podarilo založiť v kine požiar, alebo poškodiť premietačku. Cieľom bolo vždy zamedziť premietanie propagandistických nemeckých filmov. 

Viac o téme: DiváciTrestné oznámenieSvineSúd PoľskoOslovenieAndrzej DudaFilmHranicaPrezidentAgniezska Hollandová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu