Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poľský prezident poveril zostavením vlády premiéra Morawieckeho

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda poveril v pondelok zostavením novej vlády doterajšieho premiéra Mateusza Morawieckeho. Jeho strana Právo a spravodlivosť (PiS) zvíťazila v októbrových voľbách, prišla však o väčšinu v parlamente. Informuje o tom Gazeta Wyborcza a agentúra PAP.

Očakáva sa, že rozhodnutie Dudu oddiali vznik funkčnej vlády, pretože všetky ostatné parlamentné strany odmietli koalíciu s PiS a poslanci tak Morawieckemu pravdepodobne dôveru nevyslovia. Väčšinu v dolnej komore parlamentu, Sejme, má trojica opozičných subjektov, ktoré už avizovali pripravenosť sformovať koalíciu.

Archívne video:

Vymenovanie štvrtej vlády Roberta Fica (Zdroj: Topky/Maarty)

Duda, spojenec súčasnej vlády, vo večernom televíznom vystúpení zdôraznil, že šancu zostaviť vládu dostane podľa "dobrej parlamentnej tradície" strana s najväčším počtom hlasov.

Ak podľa prezidenta Morawiecki neuspeje, sformovaním vlády poverí na základe ústavy kandidáta, ktorého vyberie parlament. Kandidátom opozície je bývalý premiér a predseda Európskej rady (ER) Donald Tusk, ktorého Občianska koalícia (KO) rokuje o koaličnej dohode s koalíciou Tretia cesta (TD) a stranou Nová ľavica (NL).

Hra o čas

Tusk v pondelok zopakoval obvinenie, že Duda "hrá o čas". "Budú si chcieť ukradnúť ďalších pár dní," citovala jeho vyjadrenie pred stúpencami vo Vroclave agentúra AFP.

Prvé zasadnutie novozvoleného parlamentu sa uskutoční o týždeň, v pondelok 13. novembra. Duda ho zvolal až v závere ústavnej lehoty, ktorou je najviac 30 dní od volieb. Opoziční politici opakovane vyjadrovali obavy, že Duda, ktorý bol pred nástupom na oficiálne nestranícky post prezidenta členom PiS, by mohol zdržiavať výmenu vlády, aby PiS zotrvala pri vláde ďalší mesiac alebo dva, napísala agentúra DPA. Pri moci je osem rokov.

Tusk počas predvolebnej kampane prisľúbil zlepšenie vzťahov s Bruselom a odblokovanie eurofondov do decembra. EÚ Poľsku zastavila prístup k 35 miliardám eur z fondu obnovy po pandémii covidu pre sporné reformy súdnictva.

 

Viac o téme: VládaPoľskoAndrzej DudaMateusz Morawiecki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu