Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Macron počas návštevy Uzbekistanu vyzdvihol dôležitosť vzájomných vzťahov

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swarup)

SAMARKAND - Francúzsko musí zvýšiť svoju angažovanosť v Strednej Ázii, kde sa Európa, Rusko, Čína a Turecko usilujú o zvýšenie svojho vplyvu. Vo štvrtok to povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

archívne video

Brífing: Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona u prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

Macron pricestoval do Uzbekistanu s cieľom podporiť "obchodnú a kultúrnu stopu Francúzska" v regióne bohatom na prírodné zdroje.Macron cestu využil aj na podporu uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva, ktorý chce krajinu otvoriť globálnym investorom."Uzbekistan sa transformuje. Musíme byť pri tom," povedal Macron na otvorení francúzsko-uzbeckého podnikateľského fóra v historickom Samarkande, cez ktorý kedysi viedla tzv. hodvábna cesta.

Macron počas návštevy Uzbekistanu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

Po desaťročiach izolácie po rozpade bývalého Sovietskeho zväzu sa Mirzijojev snaží získať globálne investície a zlepšiť imidž krajiny. Jeho kritici a skupiny na ochranu ľudských práv tvrdia, že Uzbekistan je stále silne autoritársky, pričom politická opozícia a disent sú zakázané.Minulý rok bolo počas zriedkavých občianskych nepokojov zabitých 21 ľudí pri potýčkach s políciou. Región je súčasťou čínskeho projektu "novej hodvábnej cesty", zatiaľ čo Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan sú súčasťou vojenskej aliancie pod vedením Moskvy, vysvetľuje AFP.

Kazachstan aj Uzbekistan sa usilujú o širšiu hospodársku otvorenosť

Macron sa v stredu v susednom Kazachstane poďakoval, že táto krajina "sa odmietla stať vazalom" väčších mocností.Kazachstan ako blízky spojenec Ruska nepodporil inváziu Moskvy na Ukrajinu a tiež sa pripojil k následným medzinárodným sankciám. Kazachstan aj Uzbekistan sa usilujú o širšiu hospodársku otvorenosť a vyváženú diplomaciu, hoci Rusko zostáva ich hlavným partnerom.

Uzbekistan pred Macronom v roku 1994 navštívil vtedajší prezident Francois Mitterrand. Mirzijojev uviedol, že Macronova návšteva má "historický význam" a že obaja lídri sa "dohodli na posune bilaterálnych vzťahov na úroveň strategického partnerstva".Macrona sprevádza približne 60 francúzskych obchodných lídrov. Počas návštevy bolo podpísaných niekoľko dohôd v oblasti energetiky, nerastných surovín a dopravy vrátane francúzskeho uránového gigantu Orano.

Viac o téme: VzťahyUzbekistanEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu