Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Britániu zasiahla smršť Ciarán: Vo viacerých oblastiach vydali výstrahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Joe Giddens/PA via AP)

LONDÝN - Spojené kráľovstvo v noci na štvrtok zasiahla smršť Ciarán. Úrady v niektorých oblastiach na južnom pobreží Anglicka vyhlásili núdzový stav a vydali výstrahy pred vetrom.

Meteorologický úrad na ostrove Jersey na Normanských ostrovoch na noc na štvrtok vydal najvyššiu červenú výstrahu a upozornil na vietor s rýchlosťou v nárazoch takmer 160 kilometrov za hodinu. Obyvateľov vyzval, aby sa vyhýbali pobytu na otvorenom priestranstve.

Výstraha pred vetrom druhého najvyššieho stupňa (jantárová) je v platnosti grófstvach Cornwall a Devon od 3.00 h miestneho času (4.00h SEČ) do 11.00 h a vo východnom a juhovýchodnom Anglicku od 6.00 h do 17.00 h. Meteorologický úrad varoval pred vetrom s rýchlosťou 112 až 129 kilometrov za hodinu.

Výstraha nižšieho žltého stupňa bola do stredy v platnosti v Severnom Írsku, kde Ciarán spôsobila záplavy. V južných častiach Anglicka a Walesu je žltý stupeň v platnosti do konca štvrtka a na severovýchode Anglicka a v Škótsku až do 6.00 h v piatok. Úrady ľudí vyzvali, aby sa pripravili na možné záplavy.Smršť Ciarán v noci na štvrtok zasiahla západné pobrežie Francúzska s vetrom s rýchlosťou až do 178 kilometrov za hodinu, píše BBC.

Nemecko varuje pred smršťou Ciarán na pobreží Severného a Baltského mora

Nemecká meteorologická služba (DWD) vydala varovania pred veternou smršťou Ciarán pre nemecké pobrežia Severného mora a Baltského mora.Ciarán sa presúva nad Lamanšským prielivom z Anglicka smerom k Severnému moru, spresnila DWD. Vietor so silou víchrice až do 90 kilometrov za hodinu má vyčíňať do 12.00 h SELČ.

Nad Severným morom živel zasiahne predovšetkým nemeckú pobrežnú oblasť Východné Frízsko a ostrov Helgoland. Silný vietor sa očakáva aj nad väčšinou Baltského mora, najmä na území od mesta Flensburg po ostrovy Fehmarn a Rujana.Silný vietor budú sprevádzať husté oblaky a dážď, teplota sa bude pohybovať od 11 do 14 stupňov Celzia. Vietor bude podľa predpovedí k víkendu mierne slabnúť, ale búrkové a daždivé počasie bude pretrvávať.

Smršť Ciarán si vo Francúzsku vyžiadala jednu obeť

Jednu obeť si vo Francúzsku vyžiadala vo štvrtok smršť Ciarán. V dôsledku nepriaznivého počasia zostalo vyše 1,2 milióna domácností bez dodávok elektrickej energie a pre sever Francúzska platia výstrahy pred nepriaznivým počasím. Pre Bretónsko a Normandiu vydali meteorológovia červenú výstrahu pred silným vetrom. Pre zvyšok severozápadu Francúzska platí oranžová výstraha.

V departamente Aisne severovýchodne od Paríža zahynul vodič, keď na jeho nákladné auto spadol strom, oznámil francúzsky minister dopravy Clément Beaune. "Toto dokazuje, že aj v regiónoch, pre ktoré neplatia červené výstrahy, hrozí na cestách veľmi vysoké riziko," uviedol Beaune pre rozhlasovú stanicu Franceinfo.V departemente Finistère v Bretónsku sa zranili dvaja ľudia, pričom až do odvolania je tam zakázaná cestná doprava, uviedol miestny prefekt Alain Espinasse pre rozhlasovú stanicu RTL. "Opakujem, zostaňte doma," vyzval obyvateľov.

Na výbežku Pointe du Raz v Bretónsku zaznamenali rýchlosť vetra až 207 kilometrov za hodinu.Francúzska ministerka pre energetiku Agnés Pannier-Runacherová na sociálnej sieti X uviedla, že dodávky elektrickej energie boli prerušené do 1,2 milióna domácností. Pred smršťou Ciarán úrady varovali aj obyvateľov nemeckého pobrežia Severného a Baltského mora. Smršť počas noci na štvrtok zasiahla Spojené kráľovstvo. Úrady v niektorých oblastiach na južnom pobreží Anglicka vyhlásili núdzový stav a vydali výstrahy pred silným vetrom.
 

Viac o téme: VýstrahyVeľká BritániaSmršť Ciarán:
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu