Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Český exposlanec Feri si vypočul svoj trest: Fakt dostal za dve znásilnenia a jeden pokus tento smiešny trest?

Dominika Feriho odsúdili na 3 roky. Zobraziť galériu (2)
Dominika Feriho odsúdili na 3 roky. (Zdroj: Profimedia.sk)

PRAHA - Za dve znásilnenia a jeden pokus o znásilnenie dnes Obvodný súd pre Prahu 3 potrestal bývalého poslanca Dominika Feriho trojročným väzením. Uznal ho vinným vo všetkých bodoch obžaloby. Rozhodnutie nie je právoplatné, možno predpokladať, že sa proti nemu Feri odvolá na pražský mestský súd. Bývalý politik svoju vinu opakovane odmietol.

Podľa sudkyne Lenky Hájkovej Ferimu priťažilo, že skutky spáchal ako verejne známa osoba a chýba aj jeho ospravedlnenie. Súd tiež negatívne zhodnotil jeho správanie počas výsluchov poškodených. Feri ich počúval vo vedľajšej miestnosti a podľa Hájkovej sa smial tak nahlas, že to bolo počuť do súdnej siene. Dve z poškodených to označili za veľmi negatívny zážitok.Exposlanec sa proti rozsudku na mieste odvolal, o prípade tak bude rozhodovať Mestský súd v Prahe. "Samozrejme som sklamaný," komentoval rozsudok Feri. Vo výpovediach poškodených bolo podľa neho veľa rozporov. "Ak sa súd v situácii tvrdenie proti tvrdeniu rozhodol takto, tak veríme v to, že odvolací súd k našim dôkazným návrhom prihliadne," dodal

Štátna zástupkyňa Petra Gřivnoná je s rozsudkom spokojná. Pripomenula, že výšku trestu okolo troch rokov pre Feriho sama v záverečnej reči navrhla.O vynesenie rozsudku mali veľký záujem médiá. Súd pre obmedzenú kapacitu súdnej siene prostredníctvom žrebu určil, ktoré médiá budú môcť robiť kamerový záznam. Feri ešte pred vynesením rozsudku zopakoval, že trvá na svojej nevine.Jeho obhajkyňa Zuzana Smítková v utorok v záverečnej reči uviedla, že jediným poškodeným v tejto kauze je Feri. Kauza mu zničila osobný aj pracovný život a preto požadovala oslobodenie spod obžaloby v plnom rozsahu.

Dominik Feri
Zobraziť galériu (2)
Dominik Feri  (Zdroj: profimedia.sk)

Obžaloba opisuje tri skutky. Pri dvoch Feri ešte ako študent Právnickej fakulty Univerzity Karlovej a člen zastupiteľstva mesta Teplice znásilnil vo svojom byte v Prahe dve ženy. Jedna z nich mala v tom čase 17 rokov, za čo mu hrozila vyššia trestná sadzba. Tretí skutok, klasifikovaný ako pokus o znásilnenie, sa podľa obžaloby odohral v Poslaneckej snemovni Parlamentu ČR, kde Feri v kuchynke obťažoval svoju stážistku.Svedectvá viacerých žien, ktoré opisovali svoje skúsenosti s nevhodným správaním vtedajšieho politika, sa objavili v médiách pred voľbami do Poslaneckej snemovne v roku 2021. Pred súd sa nakoniec dostali tri z nich. Feri sa po medializácii vzdal poslaneckého mandátu, odstúpil z kandidátky a prerušil svoje členstvo v strane TOP 09. Z verejného života sa stiahol.

 

Viac o téme: ČeskoPokus o vražduZnásilenieVäzenieDominik Feri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu