Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Sopka na Kamčatke začala chrliť sopečný popol do ovzdušia

Z krátera najvyššej aktívnej sopky v Eurázii v stredu začali stúpať obrovské stĺpy popola Zobraziť galériu (2)
Z krátera najvyššej aktívnej sopky v Eurázii v stredu začali stúpať obrovské stĺpy popola (Zdroj: SITA/AP Photo/Yuri Demyanchuk)

MOSKVA — Z krátera najvyššej aktívnej sopky v Eurázii v stredu začali stúpať obrovské stĺpy popola, čo prinútilo úrady zatvoriť školy v dvoch mestách na ruskom polostrove Kamčatka. Informujeme podľa agentúry AP.

Erupcie sopky Kľučevskaja vyvrhli popol až do výšky 13 kilometrov, uviedli úrady. Neboli hlásené žiadne zranenia, úrady však nariadili preventívne zatvoriť školy v Usť-Kamčatsku a Kľuchy. V každom z týchto miest žije asi 5000 obyvateľov. Kľuchy ležia asi 30 kilometrov od sopky a Ust-Kamčatsk asi 50 kilometrov.

Stratovulkán s nadmorskou výškou 4 754 metrov začal byť aktívny v posledných rokoch a v júni z neho začala vytekať láva.

Z krátera najvyššej aktívnej sopky v Eurázii v stredu začali stúpať obrovské stĺpy popola
Zobraziť galériu (2)
Z krátera najvyššej aktívnej sopky v Eurázii v stredu začali stúpať obrovské stĺpy popola  (Zdroj: SITA/AP Photo/Yuri Demyanchuk)

Riedko osídlený polostrov Kamčatka vybieha do Tichého oceánu a je známy množstvom gejzírov a geotermálnych prameňov. Nachádza sa tu zhruba 160 sopiek, z toho 29 je aktívnych. 

Viac o téme: SopkaErupciaRuskoKamčatkaKľučevskaja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu