Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Španielsky parlament potvrdil Sáncheza vo funkcii premiéra

Pedro Sánchez Zobraziť galériu (2)
Pedro Sánchez (Zdroj: SITA/AP/Kenzo Tribouillard)

MADRID - Socialista Pedro Sánchez bude španielskym premiérom aj ďalšie funkčné obdobie. V parlamentnom hlasovaní ho vo štvrtok podporila potrebná väčšina poslancov.

V 350-člennej dolnej komore španielskeho parlamentu vyslovilo Sánchezovi dôveru 179 poslancov. Proti hlasovala pravicová opozícia. Hlasovanie sa uskutočnilo po takmer dvoch dňoch diskusií medzi lídrami španielskych politických strán. 

archívne video

Premiér Fico po návšteve rezortu hospodárstva tvrdí, že Slovensko sa stáva sebestačné z pohľadu výroby elektrickej energie (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Týkali sa takmer výlučne kontroverznej dohody o amnestii pre katalánskych separatistov, ktorí sa pred šiestimi rokmi podieľali na neúspešnom presadzovaní vyhlásenia nezávislosti Katalánska. Proti tomuto kroku v nedeľu v Španielsku demonštrovali státisíce ľudí. Sánchez si touto dohodou zaistil hlasy katalánskych separatistických strán potrebné na získanie ďalšieho funkčného obdobia vo funkcii premiéra.

Uzavrel dohodu o podpore vlády

Sánchez minulý týždeň navyše uzavrel dohodu o podpore vlády s nacionalistickou Baskickou národnou stranou (PNV). Jeho Španielska socialistická a robotnícka strana (PSOE) sľúbila, že uskutoční kroky na posilnenie autonómie Baskicka. Júlové parlamentné voľby v Španielsku vyhrala konzervatívna Ľudová strana (PP). Nepodarilo sa je však zostaviť novú vládu. Kráľ Filip VI. preto zostavením vlády poveril úradujúceho premiéra Pedra Sáncheza. Jeho PSOE skončila vo voľbách na druhom mieste.

Pedro Sánchez
Zobraziť galériu (2)
Pedro Sánchez  (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

Viac o téme: Pedro Sánchez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu