Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zábavný priemysel ochromil štrajk! Hollywoodski herci dosiahli so štúdiami predbežnú dohodu o jeho ukončení

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

LOS ANGELES - Hollywoodski herci a filmové štúdiá v dosiahli v stredu "predbežnú dohodu" o ukončení takmer štyri mesiace trvajúceho štrajku, ktorý ochromil zábavný priemysel, oddialil výrobu a distribúciu množstva relácií a filmov a americkú ekonomiku stál miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Odborový zväz SAG-AFTRA, zastupujúci približne 160.000 filmových a televíznych hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov, dabérov a ďalšie povolania, oznámil, že dohodu schválil "jednomyseľne". Štrajk tak bude pozastavený po 118 dňoch, a to vo štvrtok minútu po polnoci miestneho času (09.01 h SEČ).

archívne video

Dopravný podnik mesta Košice vyhlásil ostrý štrajk (Zdroj: TASR/František Iván)

Zväz SAG-AFTRA vyhlásil štrajk od 14. júla. Okrem iného požaduje zvýšenie minimálnej mzdy a reguláciu využívania umelej inteligencie v zábavnom priemysle. Do štrajku s podobnými požiadavkami vstúpili začiatku mája aj hollywoodski scenáristi, ktorí sa so štúdiami dohodli koncom septembra. Bolo to prvýkrát za viac ako 60 rokov, čo scenáristi a herci štrajkovali súčasne.

Dohodu musí ešte schváliť celoštátna rada SAG-AFTRA

Očakáva sa, že zverejnená bude v piatok. Rozhovory medzi oboma stranami prebiehali počas posledných dvoch týždňov takmer denne. Keďže tlak na dosiahnutie dohody rástol, zúčastňovali sa na nich aj šéfovia štúdií a streamovacích služieb ako Disney, Netflix, Warner a Universal, Apple či Amazon.

Zábavný priemysel ochromil štrajk!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello)

Viac o téme: EkonomikaŠtrajkFilmyHerciZábavný priemysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu