Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Demonštrácia hasičov v Španielsku: VIDEO stretu s políciou! Iskrilo sa doslovne, vzduchom lietali aj plamene

Protest hasičov pred Provinčným palácom v španielskom Ourense (Galícia)
Protest hasičov pred Provinčným palácom v španielskom Ourense (Galícia) (Zdroj: Twitter/DD Geopolitics)

OURENSE – Hasiči v Španielsku dali jasne najavo, že v podmienkach, aké im nastavila vláda v Madride, už nemôže ďalej pracovať. Štrajky sa konajú v rôznych mestách od 15. júna minulého roku, no ich stret s políciou mesta Ourense vyvolal poriadne výtržnosti. Dokonca bol použitý aj plameňomet.

archívne video

Česku ponúkam cestu Orbána, vyhlásil organizátor protivládneho protestu v Prahe (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Hasiči zo španielskej Galície štrajkujú v rôznych mestách regiónu od polovice júna minulého roku. Nesúhlasia s pracovnými podmienkami, aké im nastavila vláda. V piatok 20. októbra sa ich pred sídlom Provinčnej rady v Ourense zmobilizovalo asi 200, pričom hlásali, že ak sa nezavedú zmeny, tak odstúpia. Informáciu poskytol śpanielsky denník El País. "Chudáci hasiči!", "Už nikdy viac!" alebo "Korupcia!" znelo z úst protestantov. Okrem toho sa odhodlali aj k striekaniu farby na fasádu budovy a ďalšia skupina pálila pneumatiky v centre mesta. 

Ťažký stret s políciou

Ulice zatienil hustý čierny dym z obhorených pneumatík, svetlíc a rôznej pyrotechniky. Pred dverami Provinčného paláca stáli desiatky ozbrojených ťažkoodencov v službách španielskej polície. Chvíľami dochádzalo k eskalácii napätia. Jeden z hasičov mal podľa vyjadrenia svojich kolegov utrpieť zlomeninu nosa a následne bol prevezený do Univerzitnej nemocnice v Ourense.  

Policajný zväz SUP Galicia tieto protesty odsúdil a na sociálnych sieťach vydal prehlásenie, že demonštranti použili proti ťažkoodencom, ktorí chránili oficiálne štátne priestory, "hrubú silu vrátane plameňometov". Protestanti sa najprv zhromaždili pred budovou hlavnej pošty Alamedy, neďaleko Provinčného paláca. Ulica bola uzavretá zhruba dve hodiny. Hasiči demonštrovali s rôznymi transparentmi, na ktorých stálo "a nosa loita, a vosa vergoña" v galísjkom nárečí, čo v preklade znamená "náš boj, vaša hanba". 

Žiadne rokovania 

Spočiatku to vyzeralo, že protest prebehne pokojne, no po príchode hasičov k dverám Provinčného paláca to začalo byť čoraz horšie. Najprv žiadali, aby ich prijal Luis Menor, generálny riaditeľ pre mimoriadne situácie. Ten sa s nimi síce stretol, ale rokovanie medzi Xuntou de Galicia (regionálna vláda), provinčnou radou a zástupcami odborov sa ani neuskutočnilo. Ako dôvod sa uvádzal, že je nutné dôkladne preštudovať požiadavky demonštrantov.  

"Dúfame, že budeme predvolaní ešte tento týždeň. Demonštrácie prinášajú zbytočné zranenia. Jeden z hasičov utrpel veľmi silný úder do tváre máme hasiča s veľmi silným úderom do tváre. Som skeptický voči záväzkom akéhokoľvek politika. Pokiaľ na vlastné oči neuvidíme, ako kladú pripravené dokumenty na rokovací stôl, nič nemáme isté," vyhlásil predseda štrajkového výboru Ángel Moldes. 

 

#Pontevedra ✔️OS BOMBEIROS COMARCAIS PROTESTAN CON OVOS, PETARDOS E QUEIMA DE NEUMÁTICOS ANTE A SEDE DA...

Posted by Arousa Si Radio on Friday, October 20, 2023

Predseda provinčnej rady Orense Luis Menor oznámil, že sa zaviazal postúpiť žiadosti rokovaciemu stolu. Okrem toho podotkol, že "sú verejne známe". "Musím objasniť, že ide o službu autonómnej komunity a každý musí vedieť, že to bude autonómne riešenie," vysvetlil Menor a zaručil sa, že to bude okolkov a politických ťahaníc. 

Požiadavky hasičov 

Hasiči požadujú kolektívnu zmluvu na regionálnej úrovni, jednotnú pre všetky provincie podľa ich profesie, a to väčšie zabezpečenie technických prostriedkov a ľudských zdrojov, ako aj trvalý pracovný pomer v súlade s doktrínou Najvyššieho súdu z januára 2022. Demonštranti oznámili, že v prípade nesplnenia podmienok budú pokračovať ďalším protestom 27. októbra v meste Lugo a 31. októbra pred koncilom v A Coruña.

Viac o téme: HasičiDemonštráciaVýtržnostiZraneniaPolícia ŠpanielskoOurenseGalíciaProvinčný palác
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu