Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vražda učiteľky v Írsku: V neprospech obvineného Slováka Jozefa Pušku (33) hrá TOTO svedectvo

Slovenský občan Jozef Puška (33) je obvinený z vraždy mladej írskej učiteľky Ashling Murphyovej (†23)v Tullamore Zobraziť galériu (2)
Slovenský občan Jozef Puška (33) je obvinený z vraždy mladej írskej učiteľky Ashling Murphyovej (†23)v Tullamore (Zdroj: Profimedia)

DUBLIN/TULLAMORE – Prípad vraždy mladej učiteľky zatriasol nielen írskom, ale celou Veľkou Britániou. Zo spáchania tohto brutálneho činu je obvinený 33-ročný občan Slovenskej republiky Jozef Puška. Na októbrovom súdnom pojednávaní obvinený prehlásil, že je nevinný. Incident sa odohral v januári minulého roku.

archívne video

Pátranie po tele zavraždenej Katariny M. (†48) na hladine Slapskej priehrady (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Írskom a celou Veľkou Britániou otriasla vražda mladej učiteľky Ashling Murphyovej (†23), ktorú má mať na svedomí občan Slovenskej republiky Jozef Puška (teraz 33). Ashling pôsobila na základnej škole v strednej časti Írska neďaleko mesta Tullamore. V osudný deň 12. januára 2022 popoludní bežala po svojej pravidelnej trase pozdĺž Grand Canal neďaleko Tullamore. Tam našli aj jej nehybné telo.

Obvinený Slovák Jozef Puška bol zatknutý ešte v ten istý deň vo svojom prechodnom domove na Lynally Grove v Tullamore. Puška mal ísť na bicykli v ten deň, aj deň predtým, presne po tej istej trase pozdĺž Grand Canal. Usvedčil ho aj kamerový záznam priemyselných kamier. Počas pojednávania dňa 26. januára 2022 v Cloverhill žiadal inšpektor Kieran Keyes sudkyňu Catherine Stainesovú o vzatie obvineného do väzby, informuje Irish Examiner. Napokon ho prepustili bez akéhokoľvek obvinenia. 

Jozef P., ktorý má byť podozrivý z vraždy mladej učiteľky.
Zobraziť galériu (2)
Jozef P., ktorý má byť podozrivý z vraždy mladej učiteľky.  (Zdroj: Topky.sk)

Možná kľúčová výpoveď

Rostislaw Pokuta dňa 12. januára 2022 okolo 21:00 práve večeral, keď za ním prišiel syn so slovami, že Jozef Puška ho čaká pri vchodových dverách. Píše o tom Sunday World. "Pýtal sa ma, či je nejaká šanca, že by som ho práve vtedy odviezol domov do Mucklaghu v Tullamore. Vraj sa ponáhľa, lebo v meste sa s niekým pohádal. Nechcel sa veľmi o tom rozprávať. Požiadal ma len o pohár vody," vypovedal vodič autobusu Pokuta pred prokurátorkou Anne-Marrie Lawlorovou.

Pokuta sa ďalej priznal, že je pôvodom zo Slovenska, ale niekoľko rokov žil s manželkou a deťmi v Tullamore. Podľa výpovede má byť rodinným priateľom Jozefa Pušku a dokonca pozná aj jeho bratov. Ako pokračoval, Jozef Puška bol nekľudný a v strese. "Bol vystrašený a nesprával sa ako obyčajne. Potil sa a začínal červenať v tvári. Keď som sa ho viackrát spýtal, čo sa stalo, odpovedal mi, že sa pobil," na čo Pokuta reagoval, že ak ho niekto napadol, mal zavolať políciu. Puška však na tento názor nereagoval.

Pokuta napokon súhlasil, že odvezie známeho domov do Mucklaghu, štvrť v Tullamore. Nemal mu zastať priamo pred dverami, ale obďaleč, "keby náhodou niekto sliedil okolo domu," mal povedať Puška. "Nespravil si niečo protiprávne? Spýtal som sa ho." On len odpovedal, že to "mám nechať tak".

Predtým klamal

Touto výpoveďou sa Rostislaw Pokuta priznal, že pri provom vypočúvaní nehovoril celkom pravdu, keď poprel, že od 11. januára 2022 nebol v kontakte s nikým z bratov Puškovcov. Až neskôr sa priznal, že Jozef Puška prišiel k nemu 12. januára 2022. Inšpektorovi Michaelovi Bowmanovi sa pokúšal vysvetliť svoje konanie. "Bojím sa o svoju rodinu. V tom čase panovala okolo Tullamore zlá atmosféra. Na sociálnych sieťach sa objavovalo veľa nenávistných komentárov. Bál som sa, že keď sa priznám, že som ho v deň vraždy viezol, prídem o svoju prácu," dodal na záver. Súdny proces má pokračovať v Dubline ešte niekoľko týždňov.   

Viac o téme: VraždaVyšetrovanieSvedectvoÍrskoSlovákDublinKrimiAshling MurphyováJozef PuškaTullamoreRostislaw Pokuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu