Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNY ONLINE Jeden z izraelských tankov omylom zasiahol egyptskú pozíciu: Hásia niekoľko zranených

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Hovorca egyptskej armády v nedeľu uviedol, že nešpecifikovaný počet príslušníkov pohraničnej stráže utrpeli ľahké zranenia, keď ich zasiahli črepiny granátu vypáleného z izraelského tanku. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Archívne video

Královič na Rade ministrov EÚ o práve Izraela brániť sa útokom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

ONLINE

22:00 Jeden izraelský vojak v nedeľu zahynul a ďalší traja vojaci utrpeli zranenia pri razii v pásme Gazy, uviedla izraelská armáda. "Jeden vojak Izraelských obranných síl (IDF) bol zabitý, jeden utrpel stredne ťažké zranenia a dvaja ľahké zranenia v dôsledku protitankovej strely vypálenej na tank IDF a ženijné vozidlo," uviedla armáda.

19:15 Hovorca egyptskej armády v nedeľu uviedol, že nešpecifikovaný počet príslušníkov pohraničnej stráže utrpeli ľahké zranenia, keď ich zasiahli črepiny granátu vypáleného z izraelského tanku. Izraelská armáda predtým v nedeľu oznámila, že výstrel jedného z jej tankov "omylom zasiahol" egyptskú pozíciu neďaleko oblasti Kerem Šalom pri hraniciach Egypta s pásmom Gazy a Izraelom. Armáda vyjadrila nad incidentom ľútosť a dodala, že udalosť vyšetruje.

18:45 Tisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili na zhromaždení na podporu Palestínčanov v centre Sarajeva, aby žiadali ukončenie izraelskej ofenzívy v pásme Gazy. Demonštranti skandovali heslá "genocída", "ukončite vojnu" či "sloboda Palestíne". Na veľkom transparente sa písalo "Včera Srebrenica, dnes Gaza".

17:50 Použitie sily nevyrieši izraelsko-palestínsky konflikt a povedie len k ďalšiemu násiliu, uviedol čínsky vyslanec Čaj Ťün vo svojom vyhlásení, ktoré v nedeľu zverejnilo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

16:40 V pásme Gazy sa čoraz viac šíria ovčie kiahne, svrab a črevné ochorenia. Môžu za to zlé hygienické podmienky a nedostatok pitnej vody, upozornila v nedeľu Organizácia Spojených národov (OSN). Jedným z dôvodov šírenia chorôb je podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) nedostatok pitnej vody, v dôsledku čoho sú ľudia nútení používať znečistenú vodu.

16:35 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu varoval libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh, že ak rozpúta vojnu proti Izraelu, židovský štát bude reagovať neúprosnejšie než počas krátkej vojny v roku 2006. "Ak sa Hizballáh rozhodne vstúpiť do vojny... Urobí svoju životnú chybu. Zasiahneme ho silou, akú si ani nedokáže predstaviť a následky pre neho a Libonon budú zničujúce," povedal Netanjahu vojakom na severe Izraela neďaleko hraníc s Libanonom.

15:45 Pápež František v nedeľu vyzval na ukončenie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Žiadal tiež väčší prísun humanitárnej pomoci do pásma Gazy. "Vojna je vždy porážka, je to ničenie ľudského bratstva. Bratia zastavte! Zastavte!" povedal František po tradičnej nedeľnej modlitbe Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

Pápež František
Zobraziť galériu (3)
Pápež František  (Zdroj: TASR/AP Photo/Domenico Stinellis)

14:10 Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh ťahá Libanon do vojny, vyhlásil v nedeľu Izrael. Riziko vojny vyvolávajú čoraz častejšie útoky na izraelsko-libanonských hraniciach. "Hizballáh ťahá Libanon do vojny, v ktorej nič nezíska, no stratiť môže mnoho," uviedol v nedeľu hovorca izraelskej armády (IDF) Jonathan Conricus. Hnutie podľa neho "hrá veľmi, veľmi nebezpečnú hru" a "eskaluje situáciu". "Naozaj je Libanon ochotný ohroziť to, čo zostalo z libanonskej prosperity a nezávislosti, v mene teroristov v Gaze?" dodal hovorca.

14:05 Konvoj 17 kamiónov s humanitárnou pomocou prešiel v nedeľu cez hraničný priechod Rafah do pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na egyptské štátne médiá.Ide o druhú zásielku pomoci z Egypta do Gazy od soboty, keď cez hraničný priechod Rafah prešlo 20 kamiónov s humanitárnou pomocou.Odoslanie ďalšej pomoci z Egypta do palestínskej enklávy potvrdili aj reportéri agentúry AFP.

13:45 Pri izraelskom ostreľovaní Pásma Gazy za posledných 24 hodín zomrelo 266 ľudí, vrátane 117 detí, tvrdí palestínske ministerstvo zdravotníctva kontrolované radikálnym hnutím Hamas. Izrael, ktorý oznámil, že zintenzívni svoje údery, obyvateľov Pásma Gazy prostredníctvom letákov opäť varoval, nech sa presunú na juh.

13:30 Turecko poslalo do Egypta lietadlo s tímom lekárov a humanitárnou pomocou pre civilistov v pásme Gazy. Oznámil to v nedeľu turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca, informuje správa agentúry Reuters.

13:00 Palestínčania uviedli, že ich izraelská armáda znovu vyzvala, aby sa presunuli zo severu pásma Gazy na juh. Zároveň ich pritom varovala, že ak sa nepresunú, môžu byť považovaní za prívržencov "teroristickej organizácie". Informuje agentúra Reuters.

12:26 Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že pri nočných náletoch na pásmo Gazy zabila "desiatky teroristov" vrátane vysokopostaveného vojenského predstaviteľa palestínskeho hnutia Hamas. Informuje stanica BBC. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari spresnil, že pri útoku zahynul zástupca veliteľa raketových síl Hamasu.

12:00 Zatiaľ nie je jasné, či bude v nedeľu z Egypta do pásma Gazy odoslaná ďalšia humanitárna pomoc. Uviedol to námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu Sky News, informovala agentúra AP.

11:45 Nemocnice v celom Pásme Gazy zháňajú palivo, aby udržali v chode jednotky intenzívnej starostlivosti a mohli pokračovať v záchrane životov za neustáleho prílevu zranených pacientov. Vážny nedostatok ďalších zásob, vrátane ventilátorov, v súčasnosti núti lekárske tímy uprednostňovať životy tých, ktoré možno určite zachrániť, pred ťažkými prípadmi, ktoré si vyžadujú komplexnú starostlivosť, povedal agentúre AP doktor Muhammad Kandíl, ktorý pracuje v nemocnici Násir v meste Chán Júnis.

11:20 India odoslala do Egypta 38,5 ton humanitárnej pomoci určenej pre civilistov v pásme Gazy, ktorí čelia nedostatku potravín, vody a liekov pre konflikt medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Uviedlo to v nedeľu indické ministerstvo zahraničných vecí. Informuje agentúra AFP.

11:00 Séria útokov na reštaurácie rýchleho občerstvenia McDonald's sa odohrala v Turecku, Egypte a Libanone po tom, čo americký reťazec rýchleho občerstvenia sľúbil, že bezplatne nasýti izraelský vojenský personál. Izraelská pobočka McDonald's oznámila, že je pripravená poskytnúť armáde IDF potraviny zadarmo. V reakcii na to pobočky McDonald's v moslimských krajinách prisľúbili vyčleniť viac ako 3 milióny dolárov na podporu Palestínčanov v pásme Gazy, píše Al Jazeera.

10:30 Izraelské útoky vyradili v nedeľu z prevádzky dve hlavné letiská v Sýrii, uviedli sýrske štátne médiá s odvolaním sa na vojenský zdroj. Informuje správa agentúry AFP. Izraelské útoky pravidelne narúšajú letovú prevádzku letísk v Damasku a Aleppe, ktoré má pod kontrolou sýrska vláda. Od začiatku konfliktu Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas zo 7. októbra ide však už o druhý koordinovaný útok na obe letiská naraz.

9:48 Talianska premiérka Giorgia Meloniová navštívila v sobotu Izrael, aby sa stretla so svojím izraelským náprotivkom Benjaminom Netanjahuom. Informuje správa agentúry AP. Meloniová odcestovala do Izraela v sobotu po tom, ako sa zúčastnila na summite o budúcnosti palestínskej otázky v egyptskej Káhire, ktorý bol zameraný na deeskaláciu konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

9:19 Izrael má v pláne evakuovať ďalších 14 obcí v blízkosti libanonskej hranice, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na spoločné vyhlásenie ministerstva obrany a armády. K ďalším evakuáciám pristúpi v súvislosti s opakovanými raketovými a delostreleckými útokmi libanonského šiitského hnutia Hizballáh a spriatelených palestínskych frakcií v posledných dvoch týždňoch.

8:46 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rokoval o mierových snahách v pásme Gazy s politickým vodcom islamského palestínskeho hnutia Hamas Ismáíom Haníjom. Oznámila to v sobotu Erdoganova kancelária, informuje agentúara DPA. Turecko sa snaží dosiahnuť čo najskoršie prímerie a chce tiež umožniť prúdenie ďalšej humanitárnej pomoci do pásma Gazy, povedal Erdogan Haníjovi počas spoločného telefonátu. Kancelária tureckého prezidenta o tom informovala na sociálnej sieti X.

8:28 Trh Nuseirat v pásme Gazy.

8:00 Turecký nacionalistický poslanec Devlet Bahceli povedal, že Turecko by malo zasiahnuť do konfliktu medzi Izraelom a Hamasom.

7:30 Izraelské ostreľovanie vyradilo z prevádzky letisko v sýrskom Damasku a Halabe (Aleppo). Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrske štátne médiá. The Times of Israel zatiaľ informoval o tom, že Izrael varoval Libanon pred rizikom vojny, do ktorej ho podľa neho ťahá Hizballáh.

7:00 "Nevieš, čo je Hamas? Áno, neviem." Korešpondent z miesta protiizraelského zhromaždenia, ktoré sa konalo vo Varšave, hovoril s demonštrantmi.

6:34 Pentagón v sobotu zvýšil svoju vojenskú pripravenosť na Blízkom východe, nariadil aktiváciu systémov protivzdušnej obrany "v celom" regióne a upozornil ďalšie americké sily, že môžu byť čoskoro nasadené.Informuje agentúra AFP a DPA. Americký minister obrany Lloyd Austin vo vyhlásení uviedol, že tieto kroky sú reakciou na "nedávnu eskaláciu zo strany Iránu a jeho zástupných síl na celom Blízkom východe".

6:17 Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu zúčastnilo na propalestínskej demonštrácii v západonemeckom meste Düsseldorf, zatiaľ čo polícia v Berlíne zakázala pochod plánovaný na nedeľu. Informuje agentúra DPA.

6:14 Izrael v nedeľu oznámil, že pri leteckom útoku na komplex pod mešitou v meste Džanín v okupovanom Predjordánsku zabil "teroristických operatívcov" z hnutí Hamas a Islamský džihád, ktorí plánovali útoky. Informuje agentúra AFP, DPA a Reuters. Úder zasiahol mešitu al-Ansár, ktorú podľa Izraelských obranných síl (IDF) "používali teroristi ako veliteľské stredisko na plánovanie útokov a ako základňu na ich vykonávanie".

6:10 Izrael zaútočil na pozície Hizballáhu v Libanone.

Útok na mešitu

Izraelská armáda uviedla, že sa zamerala na "podzemnú teroristickú infraštruktúru" v mešite, kde podľa nej pôsobili teroristi z Hamasu aj Islamského džihádu, ktorí mali v pláne "bezprostredne" uskutočniť teroristický útok.

Od krvavých útokov Hamasu na Izrael zo 7. októbra a následných izraelských náletov na Pásmo Gazy prudko stúplo napätie aj na Západnom brehu, ktorý Izrael okupuje. Pri stretoch s izraelskými silami tam odvtedy zahynulo najmenej 84 Palestínčanov. Haarec tiež napísal, že v palestínskej dedine neďaleko Nábulusu v noci na dnes izraelskí osadníci zapálili dve autá.

Humanitárna situácia v pásme Gazy

Humanitárna situácia v pásme Gazy je "katastrofálna", uviedlo v sobotu päť agentúr OSN a vyzvalo na ďalšiu medzinárodnú pomoc, keďže podmienky v tejto husto obývanej pobrežnej palestínskej enkláve sa zhoršujú. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Ich správa prichádza v čase, keď Izrael vyhlásil, že zintenzívni svoje útoky na pásmo Gazy, aby tak zvýšil tlak na Hamas, pričom jeho vysokí dôstojníci varovali jednotky, aby boli pripravené vstúpiť na toto obliehané územie. Od šokujúcich útokov palestínskeho islamistického hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, ktoré si vyžiadali 1400 mŕtvych, židovský štát spustil ničivé letecké a pozemné bombardovanie pásma Gazy. Orgány Hamasu tvrdia, že zahynulo 4385 ľudí. 

Vyhlásenie agentúr OSN prišlo krátko po tom, ako do Gazy dorazili prvé nákladné autá s pomocou z Egypta. "Humanitárnu pomoc v Gaze kriticky potrebuje viac ako 1,6 milióna ľudí," uvádza sa vo vyhlásení agentúr OSN vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Detského fondu OSN (UNICEF), ktorý sa zameriava na pomoc deťom.

"Najzraniteľnejšími zostávajú deti, tehotné ženy a starší ľudia. Takmer polovicu obyvateľov Gazy tvoria deti. Humanitárna situácia v Gaze bola zúfalá už pred poslednými bojmi, teraz je katastrofálna. Svet musí urobiť viac," uvádza sa v správe. Ďalšími troma agentúrami, ktoré podpísali vyhlásenie, sú Svetový potravinový program (WFP), Rozvojový program OSN (UNDP) a Populačný fond OSN (UNFPA) na ochranu obyvateľstva.

Viac o téme: BojeIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu