Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump dostal na súde pokutu za nedodržanie príkazu mlčanlivosti

Bývalý prezident USA Donald Trump
Bývalý prezident USA Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Fulton County Sheriff's Office)

NEW YORK - Americký exprezident Donald Trump dostal v piatok počas súdneho procesu, v ktorom čelí obvineniam z podvodu s nehnuteľnosťami, pokutu 5-tisíc amerických dolárov za nedodržanie čiastočného príkazu mlčanlivosti. Sudca Arthut Engoron mu zároveň pohrozil oveľa prísnejšími postihmi vrátane väzenia v prípade ďalších prešľapov. Informuje agentúra AFP.

Súd na Trumpa uvalil čiastočný príkaz mlčanlivosti 3. októbra po tom, čo exprezident v príspevku na vlastnej sociálnej sieti Truth Social urazil súdneho úradníka. Príkaz zakazuje všetkým zúčastneným stranám verejne hovoriť, zverejňovať príspevky a písať emaily týkajúce sa zamestnancov súdu.

Archívne video: Donald Trump skomolil Šefčovičovo meno: Viceprezident Mara Šefkonvoč!

Donald Trump skomolil Šefčovičovo meno: Viceprezident Mara Šefkonvoč!

Inkriminovaný príspevok bol zo sociálnej siete odstránený ešte v ten istý deň, súd však zistil, že rovnaký príspevok zostal na webovej stránke venovanej Trumpovej prezidentskej kampani do 19. októbra. Podľa právnikov Trumpa bolo toto porušenie neúmyselné. Exprezident musí pokutu zaplatiť do desiatich dní.

Trump čelí obvineniam z podvodu s nehnuteľnosťami spolu s jeho najstaršími synmi Donaldom Jr. a Ericom. Žalobu na nich v septembri 2022 podala generálna prokurátorka New Yorku Letitia Jamesová, pretože poskytovali bankám a poisťovniam "hrubo nafúknuté" čísla, aby si zabezpečili pôžičky a poistné krytie.

Nadhodnocovanie nehnuteľností a finančných aktív

Engoron medzičasom rozhodol, že sa dopustili podvodu nadhodnocovaním nehnuteľností a finančných aktív Trumpovej organizácie Trump Organization. Sudca organizácii Trump Organization odobral licenciu, na základe ktorej spravovala svoje majetky v New Yorku. Trump by tak mohol prísť o kontrolu nad mnohými nehnuteľnosťami vrátane Trump Tower.

Jamesová tvrdí, že medzi nadhodnotenými položkami je aj Trumpov byt v tejto budove. Trump sa uchádza o republikánsku nomináciu v budúcoročných amerických prezidentských voľbách a čelí aj obvineniam v ďalších prípadoch.

V marci sa začína proces na pôde federálneho súdu vo Washingtone za pokus o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb v roku 2020. Štátny súd v New Yorku bude rozhodovať o údajnom podplácaní a federálny súd na Floride o neprimeraného zaobchádzaní s dokumentami podliehajúcimi utajeniu.
V štáte Georgia čelí obvineniam za pokus o zvrátenie výsledkov volieb z roku 2020 v tomto štáte.

Viac o téme: MlčanlivosťPokuta USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu