Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Karikaturistov chcú vidieť pred súdom

KODAŇ - Jordánska organizácia chce súdiť Dánov zodpovedných za publikovanie karikatúr, ktoré moslimovia považujú za urážajúce.

Podľa dánskych médií, 11 Dánov organizácia vyzvala, aby predstúpili pred jordánskeho prokurátora a čelili obvineniam z urážania islamu a ohrozovania národného mieru. Médiá o tom informovali deň po pondelkovom bombovom útoku na dánsku ambasádu, pri ktorom zahynulo najmenej 8 ľudí a ďalšie desiatky sa zranili. Medzi obvinenými majú byť autori karikatúr, ktoré nakreslili proroka Mohameda a šéfredaktori 10 zo 17 novín, ktoré ich vydali.

Dánske médiá informovali, že za iniciatívou súdiť Dánov stojí organizácia Prorok s nami, ktorá je úniou združujúcou jordánske médiá. "Prokurátor sa predvolal Dánov pre sériu kriminálnych obvinení. Dáni by mali teraz prísť do Jordánska," povedal dánskym novinám generálny sekretár organizácie Zakaría al-Šejk. Ako dodal, prokurátor je ochotný vypočuť "obvinených" na dánskom veľvyslanectve.

Právnik organizácie Usáma al-Betta povedal, že ak sa Dáni výzvu prokurátora neuposlúchnu, ďalším krokom bude informovanie Interpolu, ktorý by mal zabezpečiť ich zatknutie.

Štátny prokurátor dánskym novinám Politiken potvrdil, že editori boli predvolaní, dánsky minister zahraničných vecí však vyhlásil, že deportácia nie je možná. V Dánsku totiž vydávanie karikatúr proroka Mohameda trestné nie je.

Zmeny v jordánskom práve umožnili tamojším orgánom, aby rozhodovali aj o obvineniach, ktoré sa udiali mimo krajiny, ale zasiahli aj ľudí v Jordánsku. Zákony v Jordánsku považujú urážanie proroka Mohameda za trestný čin.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu