Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Hamas má na svedomí aj českého občana: Oran (†22) zomrel ako hrdina, priateľku bránil vlastným telom

Na zozname obetí, ktoré zavraždili teroristi z Hamasu je už aj Čech Oran Elfasi (†22)
Na zozname obetí, ktoré zavraždili teroristi z Hamasu je už aj Čech Oran Elfasi (†22) (Zdroj: TASR/AP/Abed Khaled, Twitter/Ministerstvo zahraničních věcí)

PÁSMO GAZY/IZRAEL – Civilisti v Pásme Gazy nie sú len Izraeliti či Palestínci. Žili a pracovali tam aj ľudia aj iných národností. Vojna medzi Hamasom a izraelskou armádou priniesla obdobie trápenia a žiaľu aj istej českej rodine. Len 22-ročný mladík prišiel o život po tom, ako pred guľkami chránil svoju priateľku.

archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Vojnu v Pásme Gazy považujú viacerí experti za jednu z najkrutejších v histórii Izraela. Podľa slov nemenovaného domáceho civilistu je ostreľovanie na hranici s Izraelom na dennom poriadku, ale takúto krutú vojnu ešte nezažil. 

Následky bojov a krviprelievania pocítila aj istá česká rodina. Ako informuje Blesk.cz, počas útoku v stredu popoludní 18. októbra, zomrel občan Českej republiky. Má ísť o Orana Elfasiho (†22), ktorého zasiahli guľky teroristov, keď sa postavil ako živý štít medzi nich a svoju izraelskú priateľku. Práve kvôli nej cestoval do Izraela a kibucu Nirim.  

Rodina je v šoku

Strýko Ytsin bol smrťou Orana šokovaný. "(Oran) vyrástol na hodnotách založených na mieri a láske. Zomrel len preto, že bol izraelským Židom. Nebol vojak, ani ozbrojený. Len sa ocitol v zlom čase na zlom mieste. Skryl sa za dvere, aby ochránil seba aj svoju priateľku, lenže zabijaci z gazy sú stelesnením zla," povedal Ytsin s tým, že teroristi strieľali v miestnosti aj priamo na dvere, pretože boli presvedčení, že sa za nimi skrývajú civilisti. "Sú to kreatúry, ktoré sa živia nenávisťou a chcú len vraždiť," dodal Ytsinna sociálnej sieti a podotkol, že pre tieto a ďalšie činy musí byť Gaza zničená. "Neexistuje iné riešenie tejto vojny. Som o tom presvedčený," napísal na záver. 

Smrť Orana zasiahla aj jeho sestru Noam. "Môj hrdina, dokázal si ju (priateľku) zachrániť, ale nás si opustil. Budeš mi už navždy chýbať," povedala. Orana Elfasiho si uctil aj mestský úrad Ramat ha-Šaron: "Oran bol očarujúci mladý muž. Miloval more a surfovanie. Položil svoj život za partnerku." Jeho teta, meno nebolo uvedené, povedala o svojom synovcovi, že bol milovaným dieťaťom a veľmi miloval svoju rodinu. 

Rodina a blízki priatelia si budú Orana pamätať ako milujúceho človeka, ktorý padol za záchranu iných. Pracoval ako technik v kybernetickej spoločnosti Check Point. Spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že je zdrvená takouto krutou stratou svojho zamestnanca. Oran bol však jeden zo skupinky mužov, ktorých Hamas pripravil o život. "Teroristi nám zabili aj zamestnancov zo sektoru analýza podnikania," uviedla spoločnosť na záver. 

České korene

Ako uviedlo české veľvyslanectvo v Tel Avive, trvalo celý týždeň, kým sa podarilo zistiť, že Oran Elfasi bol občanom Českej republiky. V Izraeli mal trvalý pobyt, ale u priateľky v kibucu bol len na návšteve. Teroristi ho mali zasiahnuť cez okno. "Jeho prarodičia pochádzali z Ostravy, no starí rodičia sa už narodili v Izraeli. Všetci mali ale české občianstvo," uviedla ambasáda s tým, že o ďalších nezvestných Čechoch v Izraeli nemá žiadne informácie. 

Viac o téme: úmrtieVraždaČeská republikaHamasIzrael vo vojneOran ElfasiObčan ČRNirim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu