Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Eurokomisia predložila pracovný program na podporu výroby munície a rakiet v EÚ

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že zintenzívnila podporu európskeho obranného priemyslu prijatím pracovného programu v nariadení na podporu výroby munície (ASAP) na roky 2023 – 2025. Cez tento nástroj sumou 500 miliónov eur podporí investičné projekty v hodnote až 1,4 miliardy eur a podnieti naštartovanie výroby munície a rakiet v EÚ, informuje spravodajca.

Po prvýkrát EK zverejňuje výzvy na predkladanie návrhov na výber a financovanie projektov, ktoré zlepšia európske výrobné kapacity obranných produktov. Záujemcovia môžu na ne reagovať do 13. decembra 2023. ASAP bude riešiť nedostatky v dodávateľských reťazcoch munície a rakiet v EÚ a Nórsku. Zameriava sa na kľúčové slabiny v dodávateľských reťazcoch munície: výbušniny, pušný prach a náboje. Podporí tiež výrobu rakiet a zaoberá sa aj zastarávaním, testovaním alebo obnovou certifikácie obranných produktov.

archívne video

Šefčovič o summite EÚ po návšteve členov Európskej komisie v Kyjeve (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Štruktúrovaný podľa piatich výziev

Pracovný program ASAP je štruktúrovaný podľa piatich výziev na predkladanie návrhov: výbušniny (s rozpočtom 190 miliónov eur); pušná prach (144 miliónov); náboje (90 miliónov); rakety (40 miliónov); certifikácia pre testovanie a úpravu zbraní (4,35 milióna eur). Cieľom je stimulovať investície do rýchlych úprav a zrýchliť reakciu dodávateľských reťazcov a tiež zvyšovať ich odolnosť a robustnosť najmä prostredníctvom cezhraničnej spolupráce.

Na podporu investícií v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine ASAP predpokladá retroaktívnu klauzulu po 20. marci 2023. Pracovný program ASAP predpokladá vytvorenie osobitného podporného fondu na uľahčenie prístupu k financovaniu výrobcov v oblasti munície a rakiet s rozpočtom 30 miliónov eur. 

Viac o téme: ObranaRaketyPriemyselEurópska komisiaPracovný program
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu