Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poplach v americkom Kongrese: Stovky ľudí prenikli do areálu, skandovali a spievali, polícia zatýkala

Stovky ľudí prenikli do areálu amerického Kongresu. Zobraziť galériu (2)
Stovky ľudí prenikli do areálu amerického Kongresu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mariam Zuhaib)

WASHINGTON - Najmenej stovky ľudí vrátane mnohých Židov včera na demonštrácii v areáli amerického Kongresu volali po vyhlásení prímeria medzi Izraelom a Palestínčanmi, informujú americké médiá. Časť demonštrantov začala skandovať a spievať aj v jednej z budov legislatívneho zboru a podľa denníka The New York Times polícia desiatky účastníkov zadržala.

Dav sa zhromaždil na priestranstve medzi washingtonským Kapitolom a budovou Cannon House s kanceláriami zákonodarcov a ich poradcov. K videniu bol rad palestínskych vlajok, transparentov s nápisom "kľud zbraní" či tričiek opatrených odkazom: "Židia hovoria zastavte teraz." Na organizácii manifestácie sa podieľala skupina Jewish Voice for Peace, čo je židovská propalestínska organizácia. Jedna z rečníčok akciu označila za najväčší židovský prejav solidarity s Palestínčanmi v dejinách USA.

archívne video

Situácia v izraelskom Tel Aviv sa vyostruje: Video zachytáva trosky po útoku raketami (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Časť ľudí sa dostala do vestibulu Cannon House, kde demonštranti s transparentmi aj hudobnými nástrojmi skandovali "Pokoj zbraní teraz". Podľa organizátorov skupinu viedlo 25 rabínov. Podľa reportérky denníka The Washington Post sa dovnútra dostali "stovky Židov", ktorí tiež spievali hebrejské piesne o mieru. V prenose vysielanom organizátormi bolo vidieť, ako ochranka Kapitolu začala protestujúcich zatýkať.

Manifestácia sa konala v deň, keď americký prezident Joe Biden navštívil Izrael a uistil jeho vládu o americkej podpore vo svetle bezprecedentného útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktorého bojovníci 7. októbra na juhu Izraela zabili či uniesli vyše 1000 ľudí, prevažne civilistov. Izrael zareagoval masívnym bombardovaním Pásma Gazy, ktoré si podľa tamojších činiteľov vyžiadalo vyše 3000 mŕtvych, a pripravuje pozemnú vojenskú operáciu.

Poplach v americkom Kongrese:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mariam Zuhaib)

Demonštrácie pri Kapitole sa zúčastnila aj kongresmanka Demokratickej strany s palestínskymi koreňmi Rashida Tlaibová, ktorá sa v príhovore obrátila priamo na Bidena. "Môjmu prezidentovi... chcem, aby vedel, že ako palestínska Američanka a ako moslimka na toto nezabudnem," povedala. "Myslím, že Biely dom a všetci ostatní si myslia, že budeme jednoducho sedieť a necháme to pokračovať. Nie!" odkázala.
 

Viac o téme: ProtestDemonštráciaKapitolUSAWashingtonIzraelPalestínaKongres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu