Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Hizballáh zaútočil na Izrael: Medzi unesenými osobami sú aj deti! USA sú v pohotovosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Izrael v noci na dnes znovu ostreľoval pozície ozbrojencov z Hizballáhu na juhu Libanonu. Uviedol to server denníka Haarec. Na Izraelom okupovanom Západnom brehu izraelskej sily zabili podľa agentúry Reuters troch Palestínčanov, vrátane dvoch mladistvých.

Naživo z Gazy

archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

ONLINE

21:36 Letecká základňa Ajn al-Asad v Iraku, kde pôsobia americkí a ďalší zahraniční vojaci, sa dnes večer stala terčom raketového a dronového útoku, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na dva bezpečnostné zdroje. Vo vnútri základne podľa nich bolo počuť niekoľko explózií. Na základni sú prítomní americkí vojaci, ktorí cvičia miestne jednotky na boj proti teroristickej skupine Islamský štát. At-Tanf sa zároveň nachádza neďaleko irackej hranice - túto oblasť často využívajú militanti podporovaní Iránom na prepravu zbraní pre libanonské hnutie Hizballáh.

21:23 Izraelský minister obrany Joav Galant vo štvrtok počas návštevy jednotiek izraelskej armády zhromaždených pri hranici s palestínskym pásmom Gazy naznačil, že čoskoro preniknú aj na územie tejto enklávy. Tlačová správa ministerstva cituje z Galantovho príhovoru k vojakom, ktorým povedal, že "čoskoro uvidia" enklávu "zvnútra". 

21:15 Počas izraelských náletov na pásmo Gazy prišlo o život 16 palestínskych novinárov, uviedol vo štvrtok odborový zväz palestínskych novinárov. Informuje správa agentúr AFP a AP.

21:00 Medzi 203 osobami, ktoré predminulý víkend uniesli ozbrojenci z palestínskeho hnutia Hamas do Pásma Gazy, sú tri desiatky detí a mladých ľudí. Informoval o tom dnes server The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na údaje izraelskej armády. Podľa nich sa po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra nezvestných je ďalších 100 až 200 ľudí, ktorých osud je zatiaľ neznámy.

20:08 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zverejnil video s titulkom "Sme s bojovníkmi a sme pripravení!"

19:44 Izraelské ministerstvo obrany vo štvrtok dostalo zásielku obrnených vozidiel, ktoré zaslali Spojený štáty americké, oznámila hovorkyňa ministerstva. Informuje agentúra DPA.

19:35 Izrael dočasne povolal späť všetkých svojich diplomatov z Turecka kvôli bezpečnostným problémom. Začiatkom tohto týždňa sa veľké davy pripojili k demonštráciám neďaleko izraelského konzulátu v Istanbule, kde kričali propalestínske nálady a pokúšali sa zaútočiť na konzulát.

19:20 Hraničných priechod Rafah medzi Egyptom a vojnou zmietaným pásmom Gazy bude otvorený v piatok (20. 10.), informovala agentúra AFP s odvolaním na egyptskú televíziu Al Qahera. Na egyptskej strane hraničného priechodu čakajú podľa AFP stovky kamiónov, ktoré sú naplnené zásobami pre Gazu.

19:02 Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu medzi palestínskym radikálnym hnutím Hamas bolo v Izraeli vnútorne vysídlených približne 300.000 ľudí. Vyplýva to z informácií zverejnených vo štvrtok Izraelským demokratickým inštitútom, na ktorý sa vo svojom spravodajstve odvolal spravodajský web The Times of Israel (TOI).

19:00 Slovensko odsudzuje útoky Hamasu a uznáva právo Izraela brániť sa, povedal vo štvrtok večer štátny tajomník ministerstva vnútra SR Martin Královič po zasadnutí Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu. Informuje o tom spravodajca.

18:55 Odovzdanie hudobných cien MTV Europe Music Awards (EMA) sa tento rok neuskutoční kvôli bojom v Izraeli a na palestínskych územiach. Oznámil to dnes usporiadateľ podujatia, ktoré sa malo uskutočniť v Paríži v nedeľu 5. novembra, píšu zahraničné agentúry. Tohtoročnou favoritkou bola americká speváčka Taylor Swift, ktorá získala sedem nominácií.

18:36 Tisíce Jemenčanov sa zišli v hlavnom meste na protiizraelskom proteste.

18:06 Prezident Svetového židovského kongresu (WJC) Ronald Lauder vo štvrtok na audiencii vo Vatikáne  požiadal pápeža Františka o pomoc pri dosiahnutí prepustenia rukojemníkov zadržiavaných palestínskymi radikálmi v pásme Gazy. Lauder vo svojom príhovore k 86-ročnému pápežovi povedal, že  je možno "jediným človekom, ktorý má morálnu právomoc to urobiť."      

18:00 Potýčky s príslušníkmi izraelských bezpečnostných zložiek si vo štvrtok na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu vyžiadali životy siedmich Palestínčanov. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informoval palestínsky rezort zdravotníctva.

17:05 Izrael rozmiestnil v Stredozemnom mori flotilu ponoriek, aby odradil Irán a Hizballáh, píše Bhol.

16:35 Pri pokračujúcich útokoch izraelskej armády na sever pásma Gazy prišla v stredu večer o život aj prvá žena zvolená do politického vedenia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Džamila Šantíová bola obeťou náletu na mesto Džabalíja, oznámilo podľa agentúry AFP hnutie Hamas, ktoré ju vo svojom vyhlásení označilo za mučeníčku.

16:15 USA dodali Izraelu prvú dodávku obrnených vozidiel od začiatku vojny – zdravotnícke, operačné a nákladné džípy.

15:08 Izraelské letectvo zlikvidovalo v pásme Gazy veliteľa palestínskych bezpečnostných síl generálmajora Džiháda Muhaysena.

14:45 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok odsúdili teroristické útoky Hamasu proti Izraelu a vyjadrili vážne znepokojenie nad humanitárnou situáciou v pásme Gazy. Informuje o tom spravodajca. Uznesenie dôrazne odsudzuje brutálne útoky Hamasu, vyjadruje podporu EP Izraelu a jeho ľudu a zdôrazňuje potrebu odstrániť teroristickú organizáciu Hamas. Za uznesenie hlasovalo 500 poslancov, 21 bolo proti a 24 sa zdržalo. 

14:16 Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok varoval pred ďalšou eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Informuje správa agentúry DPA. Pistorius na palube nemeckej námornej korvety Oldenburg v Bejrúte povedal, že situácia na Blízkom východe je napätá, ale môže sa ešte dramaticky zmeniť.

14:04 Zbrane použité počas útoku na Izrael 7. októbra pravdepodobne pochádzali z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Vyplýva to z analýzy videa militantného hnutia Hamas a zhabaných zbraní, Pchjongjang však obvinenia z vyzbrojovania Hamasu odmieta. Informuje správa agentúry AP.

13:47 Pri izraelských vzdušných útokoch na pásmo Gazy zomrelo niekoľko vysokopostavených členov rôznych militantných organizácií, oznámila izraelská armáda. Medzi zabitými je napríklad líder vojenského krídla Výboru ľudového odporu (PRC), uviedla izraelská armáda (IDF). PRC má blízke väzby s palestínskym militantným hnutím Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy a Spojené štáty, Európska únia a Izrael ho považujú za teroristickú organizáciu.

13:29 Šesťdesiatpäť policajtov utrpelo zranenia v noci na štvrtok v Berlíne pri protestoch proti izraelskému bombardovaniu pásma Gazy. Uviedla to miestna polícia.Demonštranti hádzali na policajtov kamene a použili aj horľavú kvapalinu, uviedla berlínska polícia na sociálnej sieti. Podľa policajnej hovorkyne bolo zadržaných 174 ľudí, 65 z nich bude čeliť vyšetrovaniu.

12:25 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uistila vo štvrtok Izrael o "nezlomnej solidarite" nemeckej vlády. Spravila tak pred odchodom do Jordánska, Izraelu a Libanonu na ďalšie krízové rokovania o riešení súčasného konfliktu v pásme Gazy. 

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Zobraziť galériu (3)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

11:22 Čína je sklamaná z rozhodnutia Spojených štátov vetovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) odsudzujúcu násilie voči civilistom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning.Text rezolúcie predložený Brazíliou, ktorá v súčasnosti predsedá BR OSN, odsudzoval "ohavné teroristické útoky Hamasu" proti Izraelu a vyzýval na dodanie humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Izrael nebol priamo menovaný, mal však stiahnuť výzvu na evakuáciu približne milióna civilistov zo severu pásma Gazy.

9:40 Izrael v noci na dnes znovu ostreľoval pozície ozbrojencov z Hizballáhu na juhu Libanonu. Uviedol to server denníka Haarec. Na Izraelom okupovanom Západnom brehu izraelskej sily zabili podľa agentúry Reuters troch Palestínčanov, vrátane dvoch mladistvých.

Pri útokoch na juh Libanonu išlo podľa izraelskej armády o reakciu na protitankovú paľbu na izraelské územie. Medzi obeťami na Západnom brehu sú 14-ročný chlapec, ktorý bol zasiahnutý guľkou do hlavy v utečeneckom tábore južne od Betlehema, a 16-ročný mladík, ktorý podľahol strelným zraneniam v meste Tulkarm. Tretím mŕtvym je 21-ročný muž, ktorý zomrel pri zásahu izraelských jednotiek v dedine západne od Ramalláhu.

9:35 Britský premiér Rishi Sunak vo štvrtok pricestoval do Tel Avivu na znak solidarity s izraelským ľudom. Po príchode zopakoval, že Spojené kráľovstvo stojí pri Izraeli. Sunak označil útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra za "neopísateľný, hrozný teroristický čin".

9:05 Rusko odoslalo 27 ton humanitárnej pomoci pre civilistov v pásme Gazy. Doručená má byť cez Egypt, uviedlo vo štvrtok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. "Špeciálne lietadlo vzlietlo z letiska Ramenskoje pri Moskve do egyptského mesta Ariš," oznámil námestník ruského ministra pre mimoriadne situácie Iľja Denisov. Ruská humanitárna pomoc bude do pásma Gazy dodaná cez egyptský Červený polmesiac, dodal.

6:23 Írska vláda v stredu oznámila, že Palestínčanom poskytne okamžitú humanitárnu pomoc v hodnote 13 miliónov eur. Obe strany konfliktu zároveň vyzvala na dosiahnutie prímeria.Najnovšími finančnými prostriedkami sa podľa vyhlásenia tamojšej vlády takmer zdvojnásobí humanitárna pomoc, ktorú Írsko prostredníctvom OSN poskytne Palestínčanom. Dublin mal pôvodne na tento účel vyhradených v tomto roku celkovo 16 miliónov eur.

6:11 Britský premiér Rishi Sunak vo štvrtok odcestuje do Izraela v snahe zabrániť ďalšej eskalácii izraelsko-palestínskeho konfliktu, oznámil jeho úrad.

6:05 Traja Izraelčania, ktorí predminulý víkend prežili útok militantného hnutia Hamas na kibuce pri pásme Gazy, v stredu požiadali poslancov Európskeho parlamentu, aby podporili Izrael v jeho snahe zničiť toto hnutie. Vyzvali tiež na pomoc pri oslobodení rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

6:00 Tisíce ľudí demonštrovali v stredu v gréckom hlavnom meste Atény proti vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Uviedla to agentúra AFP.Podľa údajov gréckej polície sa zhruba 10.000 ľudí zišlo na zhromaždení, ktoré na znak solidarity s palestínskym ľudom zvolala odborová organizácia napojená na komunistickú stranu. Podobných zhromaždení sa v Grécku tento mesiac uskutočnilo už niekoľko, pripomenula AFP.

MIMORIADNY ONLINE Hizballáh zaútočil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thomas Padilla)

Viac o téme: BojeIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu