Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kandidatúru na predsedu Snemovne reprezentantov stiahol aj ďalší republikán

Tom Emmer
Zobraziť galériu (3)
Tom Emmer (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Ani republikán Tom Emmer sa o post predsedu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu uchádzať nebude. Svoju kandidatúru stiahol len niekoľko hodín po tom, ako ho na tento postu nominovala Republikánska strana, ktorej bol v poradí už tretím kandidátom, informuje agentúra AP.

Krátko po získaní nominácie totiž vysvitlo, že v Snemovni, kde majú republikáni len tesnú prevahu nad demokratmi, by Emmer nemal dostatočnú podporu na zvolenie. Voči jeho nominácii sa ohradil aj exprezident Donald Trump a v Snemovni by ho nepodporili republikánski zástancovia tzv. tvrdej línie. Samotný Emmer uviedol, že konkrétne Trumpov odpor ho v rozhodnutí stiahnuť kandidatúru neovplyvnil. Dodal pritom, že podporí akéhokoľvek nového republikánskeho kandidáta na tento post.

Predsedu nemajú už tretí týždeň

Dolná komora Kongresu USA je bez predsedu už tretí týždeň po tom, čo z tohto postu po vzbure radikálneho krídla, respektíve zástancov tvrdej línie, Republikánskej strany odvolali Kevina McCarthyho. Snemovňa sa tak nemôže venovať hromadiacich sa krízam, ako sú hroziace zastavenie financovanie federálnych inštitúcií (shutdown) či konflikt Izraela s militantmi z Hamasu.

O uvoľnený post predsedu Snemovne reprezentantov sa pred Emmerom neúspešne uchádzali republikáni Steve Scalise a Jim Jordan. V Snemovni však nedokázali získať dostatočnú podporu.

Republikáni navrhli štvrtého kandidáta na predsedu Snemovne reprezentantov

Americká Republikánska strana navrhla v utorok neskoro večer miestneho času Mikea Johnsona na post predsedu Snemovne reprezentantov Spojených štátov, a to ako svojho štvrtého kandidáta na tento úrad. Informuje agentúra AP.

Mike Johnson
Zobraziť galériu (3)
Mike Johnson  (Zdroj: SITA)

Mike Johnson
Zobraziť galériu (3)
Mike Johnson  (Zdroj: SITA)

K Johnsonovej nominácii došlo len niekoľko hodín po tom, ako svoju kandidatúru na tento post stiahol republikán Tom Emmer, ktorého nominácia sa stretla s odporom zo strany exprezidenta Donalda Trumpa aj niektorých zástancov tzv. tvrdej línie republikánov. V Snemovni, kde majú republikáni len tesnú prevahu nad demokratmi, by tak nemal dostatočnú podporu na zvolenie.
        

Viac o téme: KongresSnemovňaUSATom Emmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu