Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovské nešťastie v Peru: Autobus s českými turistami sa prevrátil a zrútil sa z cesty

Autobus v Peru plný turistov zišiel z cesty a prevrátil sa v blízkosti farmy Tintinco.
Autobus v Peru plný turistov zišiel z cesty a prevrátil sa v blízkosti farmy Tintinco. (Zdroj: Twitter/ Cusco Post - Noticias del Cusco)

CUSCO – Turisti pri peruánskom meste Cusco zažili obrovský šok. Ich autobus sa náhle vyklonil z cesty, prevrátil sa a padal dolu zrázom až k neďalekej farme. Na palube bolo mnoho turistov cudzích národností, medzi nimi aj dvaja Česi. Počas nehody vyhasol aj jeden život.

archívne video

Pri vážnej nehode na diaľnici D2 v smere do Česka sa zrazil autobus a kamión (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Peru patrí k svetovo známym turistickým atrakciám. Krajine sa darí aj vďaka každoročnému prílevu turistov. Z hľadiska infraštruktúry je to však na niektorých miestach doslova bieda. V mnohých prípadoch ale nejde len o kvalitu samotnej cestnej komunikácie. Obrovskému nešťastiu, ktoré sa stalo počas jazdy na Horu siedmich farieb, predchádzal úplatok v podaní vodiča.

Ako informuje portál Infobae, počas nedeľnej jazdy (15. október) turistického autobusu, sa vo vozidle nachádzalo oveľa viac pasažierov ako je povolená maximálna kapacita. Štátna polícia Peru uviedla, že vodič autobusu Manuel Casilla Cachira (37) prezradil, že nastúpili aj ľudia, ktorí neboli zapísaní v zozname cestujúcich. Z tohto dôvodu išlo o preťaženie, ktoré autobus nezvládal najmä v zákrutách. 

Strašný pohľad 

K nehode došlo na úseku cesty Cusipata – Chillihuani v blízkosti farmy Tintinco krátko 15:00 miestneho času. Autobus s poznávacou značkou C9Z-969 a plný turistov mal namierené na Horu siedmich farieb (Vinincunca). V istom okamihu však vodič Cachira zišiel z cesty, vozidlo sa prevrátilo a skončilo na spomínanej farme. 

Českí turisti

Po príchode záchranných zložiek a polície boli viacerí nenahlásení turisti zadržaní. Zranenia utrpeli desiatky ľudí, informuje Correo. Na mieste pomáhali aj miestni obyvatelia či cestujúci, ktorí práve išli okolo. Polícia potvrdila 30 zranených a jednu smrť. "Vodič vyzdvihol na trase aj ľudí, ktorí neboli zapísaní na zozname cestujúcich. Po príchode polície nemali viacerí pri sebe ani doklady. Z tohto dôvodu boli na mieste zadržaní. Zvyšných zranených previezli sanitky do okolitých nemocníc, vážnejšie prípady  do nemocnice v Cusco," informovala polícia.  Medzi zranenými boli aj dvaja českí turisti.

Zoznam zranených, ktorý zverejnila peruánska štátna polícia: 

1. Mateus Godek (28) Poľsko
2. Anna Gozzacsová (28) Poľsko
3. Cristina Tumesová (50) Argentína
4. Yordy Bosht (37) Španielsko
5. Aida Adalizarová (39) Španielsko
6. Delia Martinezová (51) Taliansko
7. Yenny Vegazová (54) Čile
8. Dominika Voláková (28) Česká republika
9. Abigail Sandleová (35) Anglicko
10. José Lagoria (39) Argentína
11. Gonzalo Zerda (32) Argentína
12. Marcelina Marchinezová (26) Poľsko
13. Maciedz Marchinez (32) Poľsko
14. David Ženížek (32) Česká republika
15. Marco De Souza (42) Brazília
16. Marcia Fernandezová (53) Brazília
17. Lucia Espinózová (35) Peru
18. Luis Diaz (36) Peru
19. Liseth Eespinózová (36) Peru
20. Miguel Arevalo (30) Peru
21. Nikole Alarcónová (27) Peru

Úmrtie 

Incident si bohužiaľ vyžiadal aj stratu na živote. V rámci vyšetrovania sa zistilo, že jedného turistu autobus privalil. Orgány hovoria o silnom náraze nezlúčiteľným so životom. Má ísť o muža britskej národnosti Nicholasa Charlesa Newmana (32). 

Príčiny nešťastia sú stále predmetom vyšetrovania. Polícia zatiaľ nevylúčila ani teóriu, že vodič na ceste zablúdil a pokúšal sa niekoľkokrát otočiť, prípadne šoféroval prirýchlo. Prípad je naďalej v štádiu vyšetrovania. 

Viac o téme: NehodaTuristiNešťastieČeskí turistiPrevrátený autobusDopravná nehodaFarmaČRPeruDúhová horaHora siedmich fariebCuscoTintinco
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu