Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Brutálny a nemilosrdný: Toto je ich vodca, bin Ládin Hamasu, jeho cieľom je zničenie Izraela

Yahya Sinwar je vodcom Hamasu v Gaze.
Yahya Sinwar je vodcom Hamasu v Gaze. (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

RAMALLAH - Tento muž údajne stojí za barbarským útokom Hamasu na izraelských civilistov, ktorý si minulú sobotu vyžiadal tisíce mŕtvych a zranených, čo bol jeden z najčernejších dní od založenia Izraela. Jeho meno je Yahya Sinwar. Jeho cieľ je zničenie Izraela.

Verejný nepriateľ Izraela číslo jeden - bin Ládin Hamasu

Tak ho volá izraelská armáda. Je to odkaz na vodcu Al-Kájdy Usámu bin Ládina (zabitý v roku 2011), strojcu brutálnych teroristických útokov na Svetové obchodné centrum v New Yorku v roku 2001. Rozdiel medzi nimi je v tom, že Sinwar a jeho teroristi z Hamasu chcú vyhladiť všetok židovský život. Bin Ládin a jeho al-Káida terorizovali predovšetkým Američanov.

archívne video

Pristál druhý repatriačný let z Izraela (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Najvyšší cieľ izraelskej armády je zas zabitie Yahyu Sinwara. Podplukovník Richard Hecht, hovorca izraelskej armády (IDF): „Je to chodiaci mŕtvy muž a tohto muža dostaneme.“ Izrael sa niekoľkokrát pokúsil zabiť Sinwara. Po jednom z nedávnych útokov sa prechádzal ulicami Gazy, ostentatívne si robil selfie a kričal smerom k izraelskej armáde: „Moja prechádzka bude trvať hodinu, teraz ma môžete loviť.

On je čisté zlo

Teroristický vodca sa narodil v roku 1962 v utečeneckom tábore Khan Yunis na juhu pásma Gazy. Neskôr študoval arabčinu na Islamskej univerzite v Gaze. Jeho prvé zatknutie prebehlo v roku 1982. Dôvod? V tomto období sa údajne podieľal na vytváraní tajných služieb Hamasu a na podvratných aktivitách. Vtedajší trest odňatia slobody znel 8 mesiacov. Vo väzení sa zradikalizoval a rozhodol sa bojovať za palestínsku vec. Keď sa ocitol na slobode, začal svoju kariéru Hamasu.

Hovorí sa, že vlastnými rukami zabil palestínskych kolaborantov. Za to dostal meno „Mäsiar z Chan Jounis“.

Dlhoročný trest väzenia

Izraelčania zatkli Sinwara druhýkrát v roku 1989 a odsúdili ho na päť doživotných trestov za vraždu dvoch izraelských vojakov. V roku 2011 bol však náhle prepustený – v rámci výmeny väzňov. Viac ako 1000 palestínskych väzňov bolo vymenených za jediného izraelského vojaka: Gilada Šalita, ktorý bol predtým päť rokov zadržiavaný Hamasom v Gaze. V roku 2017 bol Sinwar zvolený za šéfa Hamasu v Gaze.

Pred niekoľkými rokmi terorista o svojom živote povedal: Radšej by zomrel ako „mučeník“, ako by sa mal vzdať poníženiu z rúk nepriateľa.
 

Viac o téme: VodcaIzraelHamasPásmo GazyYahya Sinwar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu