Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Európska únia by mohla byť otvorená preskúmaniu obchodných vzťahov s Britániou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Európska únia (EÚ) by mohla byť otvorená opätovnému preskúmaniu obchodných vzťahov so Spojeným kráľovstvom po brexite. Naznačil to nemecký minister financií Christian Lindner v rozhovore pre BBC. Informujeme na základe správy DPA.

Lindner povedal pre BBC News, že Spojené kráľovstvo má "trvalé pozvanie" na akékoľvek budúce rokovania o znižovaní obchodných bariér alebo prekážok v každodennom fungovaní podnikov. "Ak chcete zintenzívniť svoje obchodné vzťahy s EÚ, zavolajte nám," vyhlásil. "V každodennom fungovaní nemeckých korporácií sú od brexitu nové prekážky. Nemyslím si, že Spojené kráľovstvo má z brexitu prospech," poznamenal minister, ktorý by podľa vlastných slov ocenil, keby sa podarilo zintenzívniť obchodné vzťahy medzi blokom a britskými ostrovmi.

Ďalší znak zlepšenia väzieb

Jeho vyhlásenia prichádzajú po dohode britského premiéra Rishiho Sunaka s EÚ o niektorých opatrenia v britskej provincii Severné Írsko po brexite, tzv. Windsorskom rámci, ktorý ohlasuje lepšie vzťahy medzi Bruselom a Londýnom. Spojené kráľovstvo sa tiež vráti do výskumného programu Európskej únie (EÚ) Horizont, čo je ďalší znak zlepšenia väzieb. Opoziční labouristi aj vládni konzervatívci však nezmenili svoj názor na udržanie Spojeného kráľovstvo mimo jednotného trhu EÚ, no zároveň chcú lepšiu obchodnú dohodu s blokom, o nulových clách a nulových kvótach.

Viac o téme: BritániaEurópska úniaObchodné vzťahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu