Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNY ONLINE Počet obetí neuveriteľne stúpa! Palestína hlási vyše 2-tisíc mŕtvych: Obnovené dodávky vody v pásme Gazy

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/AP/Ariel Schalit)

DAMASK - Počet obetí útoku islamistického hnutia Hamas na južný Izrael prekonal 1400, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na izraelskú vládu. Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, dnes podľa spravodajského webu BBC uviedlo, že pri odvetných izraelských náletoch v uplynulom týždni zahynulo už na 2450 Palestínčanov.

archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

ONLINE

21:21 Pozemná operácia Izraela v pásme Gazy by mohla viesť ku genocíde, vyhlásili spoločne Liga arabských štátov a Africká únia.

20:11 Bývalý izraelský premiér Ehud Barak v nedeľu obhajoval očakávanú pozemnú ofenzívu izraelskej armády do pásma Gazy, ktorej cieľom je podľa židovského štátu zlikvidovať vojenské velenie a politické vedenie palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

"Neexistuje spôsob, ako eliminovať operácie Hamasu z pásma Gazy za použitia leteckých útokov, diplomacie, želaní Izraela v televízii či podpory sveta. Musia to urobiť vojaci v teréne, ktorí čelia riziku, že za to zaplatia životom," povedal Barak pre nemeckú stanicu Deutsche Welle.

19:55 Izraelský minister energetiky Israel Kac v nedeľu potvrdil, že Izrael obnoví dodávky vody do južných častí pásma Gazy, do ktorej sa masívne evakuujú Palestínčania.

18:30 Izraelský minister obrany Joav Galant v nedeľu vyhlásil, že Izrael nemá záujem viesť vojnu na svojich severných hraniciach s Libanonom. Galant tak urobil počas návštevy izraelských vojakov rozmiestených v pohraničnej oblasti pásma Gazy. TASR o tom informuje podľa správy tlačovej agentúry DPA.

18:02 Tisíce ľudí pochodovali v nedeľu ulicami holandského mesta Amsterdam na propalestínskej demonštrácii v čase, keď sa izraelské sily pripravujú na inváziu do pásma Gazy v reakcii na minulotýždňový bezprecedentný útok islamistov z hnutia Hamas.

17:22 Počet obetí útoku islamistického hnutia Hamas na južný Izrael prekonal 1400, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na izraelskú vládu. Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas, dnes podľa spravodajského webu BBC uviedlo, že pri odvetných izraelských náletoch v uplynulom týždni zahynulo už na 2450 Palestínčanov.

16:40 Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu vyhlásil, že Izrael obnovil dodávky vody do južnej časti pásma Gazy, do ktorej sa v súčasnosti masovo presúvajú tisícky Palestínčanov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. "Práve som bol v kontakte s mojimi izraelskými kolegami, ktorí mi oznámili, že v južnej časti (pásma) Gazy opätovne obnovili prívod vody," citovala Sullivana stanica CNN.

15:32 V Los Angeles sa tisíce ľudí zúčastňujú na zhromaždení na podporu Palestínčanov.

14:58 Približne jeden milión ľudí bolo vysídlených počas siedmich dní konfliktu v Gaze, uviedla v nedeľu Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA). Informovala o tom agentúra AFP. "Tento počet sa bude pravdepodobne zvyšovať, keďže ľudia naďalej opúšťajú svoje domovy," uviedla riaditeľka UNRWA Juliette Toumová.

14:17 Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že v súvislosti so spustením očakávanej pozemnej ofenzívy do pásma Gazy čaká už iba na "politické rozhodnutie" od vedenia Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

13:40 Humanitárna pomoc zo zahraničia určená pre palestínskych civilistov sa v nedeľu nahromadila na egyptskej strane priechodu Rafah. Agentúru AFP o tom v nedeľu informovali očití svedkovia. Priechod Rafah je uzavretý v dôsledku troch útokov izraelekej armády, ktorým bol vystavený v pondelok a utorok. 

13:30 50 000 tehotných žien v Gaze čelí „nočnej more“ so zdravotným systémom na pokraji kolapsu, uviedol predstaviteľ Populačného fondu OSN (UNFPA) pre štát Palestína Dominic Allen.

13:15 Do ulíc miest v Austrálii v nedeľu vyšli tisíce ľudí, aby vyjadrili podporu Palestínčanom, a to aj napriek varovaniam polície, ktorá sa takéto zhromaždenia snaží obmedziť vzhľadom na napätie spôsobené nedávnym vpádom palestínskeho militantného hnutia Hamas na územie Izraela, informuje agentúra Reuters.

13:05 Pápež František vyzval v nedeľu na vytvorenie humanitárnych koridorov na umožnenie dodávok nevyhnutného tovaru do pásma Gazy, ktoré je po krvavom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas vystavené masívnemu bombardovaniu a blokáde zo strany Izraela. Informuje agentúra AFP.

"Humanitárne právo sa musí dodržiavať, najmä v Gaze, kde je naliehavé a nevyhnutné zaručiť humanitárne koridory a pomôcť obyvateľom," uviedol pápež pred davom veriacich po tradičnej nedeľnej modlitbe Anjel Pána na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

12:33 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v nedeľu v Rijáde stretol s korunným princom a de facto lídrom Saudskej Arábie Muhammadom bin Salmánom. Schôdzku, ktorá trvala približne hodinu, Blinken označil za "veľmi produktívnu". Informuje agentúra Reuters a AFP. 

Blinken počas stretnutia zdôraznil "neochvejný zámer Spojených štátov na zastavenie teroristických útokov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael, zaistenie prepustenia všetkých rukojemníkov, ako aj zabránenie rozšírenia konfliktu", uviedol hovorca americkej diplomacie Mathew Miller.

12:05 Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v nedeľu uviedol, že je vo vlastnom záujme Izraela vyhnúť sa palestínskym civilným obetiam počas blížiacej sa vojenskej invázie do pásma Gazy. Informuje správa agentúry DPA. "Pretože (palestínske militantné hnutie) Hamas chce tento konflikt jednoznačne pretvoriť na väčšiu arabsko-izraelskú vojnu alebo dokonca vojnu medzi moslimským svetom a zvyškom sveta," uviedol Celeverly v rozhovore pre stanicu Sky News.

11:30 Od útoku Hamasu minulú sobotu zomrelo najmenej 279 izraelských vojakov. Oznámila to dnes podľa agentúry Reuters izraelská armáda. Ozbrojené sily Izraela zároveň vyčíslili počet rukojemníkov držaných v Pásme Gazy na 126 ľudí.

11:05 Vláda Spojených štátov bude svojich občanov evakuovať z Izraela na Cyprus loďou v priebehu pondelka, oznámilo v nedeľu veľvyslanectvo USA v Izraeli. Informuje správa agentúry AFP. V čase, keď sa Izrael pripravuje na pozemnú inváziu do pásma Gazy, vypláva loď z izraelského prístavu Haifa na palube s "americkými občanmi a ich najbližšími rodinnými príslušníkmi s platnými cestovnými dokumentmi," spresnila ambasáda.

10:47 Strela vypálená z južného Libanonu si dnes v izraelskej prihraničnej obci Štula vyžiadala najmenej jednu obeť a troch zranených. S odvolaním sa na zdravotníkov na mieste o tom informoval list The Times of Israel. Izraelská armáda uviedla, že v reakcii zasahuje v Libanone a že vyhlásila pri hraniciach štvorkilometrovú zónu neprístupnú civilistom.

10:37 Nemecká vláda v nedeľu vyzvala občanov krajiny, aby necestovali do Izraela, na palestínske územia ani do Libanonu v dôsledku "eskalácie násilia" po útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. IInformuje agentúra DPA a AFP.

10:05 Palestínske militantné hnutie Hamas sa v nedeľu prihlásilo k zodpovednosti za dve infiltrácie z Libanonu na územie Izraela, ku ktorým došlo v sobotu a pri ktorých však prišli o život traja palestínski ozbrojenci. Agentúra AFP v nedeľu informovala, že brigády Izaddína Kasáma, ozbrojeného krídla Hamasu, vo vyhlásení uviedli, že ich príslušníkom sa podarilo "vyhodiť do vzduchu hraničný plot a... vyraziť do okupovanej Palestíny", pričom sa dostali do konfliktu s "nepriateľom" - izraelskou armádou -, ktorej lietadlá na ich komandá potom zaútočili a troch z ich príslušníkov zabili.

9:50 Izraelská armáda v nedeľu opäť poskytuje palestínskym civilistom možnosť evakuovať sa zo severu pásma Gazy na juh tejto enklávy. Avizovala, že na trasy určené na evakuáciu nebude cieliť v čase od 10.00 do 13.00 h miestneho času (09.00 - 12.00 h SELČ), informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie hovorcu izraelskej armády zverejnené v arabčine na platforme X.

9:35 Začiatok pozemnej operácie v Gaze bol odložený pre zamračené počasie, informoval NYT. Oblačnosť sťaží izraelským pilotom a operátorom UAV podporu pozemných síl zo vzduchu.

9:25 Dve nemecké vojenské lietadlá na palube s pasažiermi evakuovanými z Izraela pristáli v nedeľu v ranných hodinách v Nemecku, oznámili nemecké ozbrojené sily v Berlíne. Informovala o tom agentúra DPA. Jeden z vojenských transportérov pristál v severonemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko o 4.35 h SELČ, uviedol Bundeswehr na platforme X (predtým Twitter).

9:00 Izraelský minister komunikácií dnes vyhlásil, že sa usiluje o uzavretie miestneho zastúpenia televízie Al-Džazíra. Katarskú spravodajskú stanicu obvinil, že vyzýva na podporu radikálneho hnutia Hamas a izraelských vojakov vystavuje možnému útoku z Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters. Al-Džazíra ani katarská vláda sa k veci zatiaľ nevyjadrili.

8:13 Izraelské nálety a operácie v palestínskom Pásme Gazy si vyžiadali už 2329 obetí. Zranených bolo ďalších 9714 Palestínčanov. Údaje podľa agentúr Reuters a AFP zverejnilo dnes palestínske ministerstvo zdravotníctva. Nie je jasné, aký podiel mŕtvych tvoria islamisti z hnutia Hamas.

8:00 Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa jednotiek palestínskeho hnutia Hamas, ktorý minulý víkend velil útokom v kibucoch Nirim a Nir Oz na juhu Izraela. Ako v nedeľu s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády informovala agentúra DPA, Bilál Kidra bol veliteľom elitnej jednotky práporu Chán Júnis pôsobiaceho v rámci brigád Izaddína Kasáma, ktoré sú vojenským krídlom Hamasu.

7:53 Irán v sobotu večer varoval Izrael, že ak okamžite neprestane s bojovými akciami v Pásme Gazy, môže sa situácia vymknúť kontrole. Informovala o tom agentúra Reuters. Spravodajský server ABC News zase uviedol, že Spojené štáty do východného Stredomoria pošlú ďalšiu lietadlovú loď, a to práve ako varovanie Iránu. Vysokopostavený izraelský predstaviteľ dnes obvinil Teherán, že rozmiestňuje zbrane v Sýrii, a snaží sa tak otvoriť druhý vojnový front.

7:20 V Londýne sa konala obrovská palestínska demonštrácia.  V centre britskej metropoly sa zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí s palestínskymi vlajkami a heslami vyjadrujúcim solidaritu s Palestínčanmi.

6:55 IDF uskutočňujú masívne nálety a dokončujú prípravy na pozemnú operáciu v pásme Gazy, informovali miestne médiá s odvolaním sa na tlačovú správu obranných síl.

6:35 Čínsky vyslanec Čaj Ťün navštívi budúci týždeň Blízky východ v snahe presadiť prímerie v konflikte medzi Izraelom a Hamasom a podporiť mierové rozhovory. Informuje agentúra AFP.

6:14 Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján sa v sobotu neskoro večer stretol so šéfom palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismaílom Haníjom v hlavnom meste Kataru Dauhe. Informuje agentúra DPA, ktorá získala zábery zverejnené iránskou štátnou tlačovou agentúrou IRNA.

6:05 Americký prezident Joe Biden v sobotňajších telefonátoch s vodcami Izraela a palestínskej samosprávy, ktorá sídli na Západnom brehu Jordánu, zdôraznil pokračujúcu podporu USA Izraelu, ako aj potrebu humanitárnej pomoci pre palestínskych civilistov, informuje agentúra Reuters.

Joe Biden
Zobraziť galériu (4)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP)

6:00 Spojené štáty posielajú druhú údernú skupinu lodí do východnej časti Stredozemného mora, "aby odradili nepriateľov pred ďalšími akciami proti Izraelu alebo akýmikoľvek snahami o rozšírenie tejto vojny po útoku Hamasu," uviedol americký minister obrany Lloyd Austin. Informuje agentúra AFP.

Irán podporuje hnutie Hamas

"Izraelský letecký útok prichádzajúci od mora zasiahol letisko Aleppo," povedal agentúre AFP riaditeľ centra Rámí Abdal Rahman. Útok potvrdili aj sýrske štátne médiá. Vo štvrtok izraelské nálety vyradili z prevádzky dve hlavné sýrske letiská Damask a Aleppo, čo bol prvý takýto úder od útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael minulý víkend, ktorý mal za následok masívnu odvetu izraelskej armády.

Sobotné útoky zasiahli letisko "hodiny po tom, ako sa vrátilo do prevádzky, čím ho opäť vyradili z činnosti,“ uviedlo centrum. Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael pravidelne uskutočňuje nálety na pozície sýrskych vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. K takýmto akciám sa však priznáva len výnimočne a zvyčajne sa k nim vôbec nevyjadruje. Izraelské vedenie však opakovane deklarovalo, že sa pokúša zabrániť Iránu a jeho spojeneckým silám, aby v Sýrii získali vojenský vplyv. Irán, ktorý podporuje hnutie Hamas, privítal jeho prekvapivý vpád na izraelské územie, ale trvá na tom, že sa na ňom nepodieľa.

Rozsekané telá

Vojenské forenzné tímy v Izraeli skúmajú telá obetí minulotýždňového útoku Hamasu na komunity v pásme Gazy a našli viaceré známky mučenia, znásilňovania a iných zverstiev. Iformuje podľa správa agentúry Reuters. Okolo 1300 tiel priviezli na vojenskú základňu v Ramle v strednom Izraeli, kde špecializované tímy vykonávajú forenzné prehliadky na určenie totožnosti mŕtvych a okolností ich smrti.

Približne 90 percent mŕtvych vojakov už bolo identifikovaných a tímy sú v polovici identifikácie civilistov, povedal rabín Israel Weiss, bývalý vrchný rabín armády, jeden z predstaviteľov dohliadajúcich na identifikáciu mŕtvol. Povedal, že mnohé telá vykazovali známky mučenia, ako aj znásilnenia.

"Videli sme rozsekané telá s odseknutými rukami a nohami, ľudí, ktorí boli sťatí, dieťa, ktorému odsekli hlavu," povedala novinárom záložná dôstojníčka identifikovaná iba krstným menom Abigail. Dodala, že pri forenznom skúmaní tiel, ktoré boli uložené v chladiacich kontajneroch, sa našli viaceré prípady znásilnení.

Stovky ozbrojencov Hamasu prelomili v ranných hodinách 7. októbra bariéry v okolí Gazy a prehnali sa cez okolité komunity, zaútočili na veľkú tanečnú párty pod holým nebom, ako aj na domy a vojenské základne a uniesli viac ako 120 Izraelčanov a cudzincov. Brutálny útok vyvolal v Izraeli hlboký šok v dôsledku bezprecedentného počtu mŕtvych za jediný deň, ako aj hrozivých záberov, ktoré sa objavili z napadnutých miest a kibucov. V reakcii na to izraelské lietadlá a delostrelectvo niekoľko dní bombardovali pásmo Gazy, pričom pred očakávanou pozemnou inváziou zabili už viac ako 2200 Palestínčanov a zničili tisíce budov.

Viac o téme: útokyIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu