Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúce odhalenie: Hamas chystal útok dva roky pred očami Izraela! Cvičili priamo pri hraniciach

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Zábery z propagandistických videí Hamasu z posledných dvoch rokov sú priam mrazivo prezieravé. Ukazujú, ako teroristi zaplavujú výcvikový priestor, strieľajú raketami a chytajú falošných väzňov, zatiaľ čo obkľučujú falošné izraelské budovy. Všetko sa to deje rovno pod nosom Izrela, len pár kilometrov od hraníc.

archívne video

Odvetný útok: Izrael zasiahol hlavné operačné stredisko Hamasu (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

Informáciu priniesla CNN a jej analýza ukazuje, že tábor teroristov bol postavený veľmi blízko prechodu Erez, priechodu pre chodcov medzi Gazou a Izraelom, ktorý bojovníci Hamasu nakoniec prelomili minulý víkend pri krvavom útoku. Aj ďalšie video natočené pred viac ako rokom ukazuje bojovníkov Hamasu, ako nacvičujú vzlety, pristátia a útoky s padákovými klzákmi – rovnaký nezvyčajný útočný režim, ktorý Hamas použil pri útoku 7. októbra.

Reportéri CNN pri analýze videí odhalili mesiace príprav a zistili, že teroristi sa chystali na útok najmenej na šiestich miestach v Gaze. Dve z nich sú tesne pri najstráženejšom úseku hranice medzi Gazou a Izraelom, ďalšie sa nachádza v centrálnej časti Gazy a ďalšie tri na juhu. To vyvoláva otázky, ako je možné, že Izrael, ktorý má najsofistikovanejšiu vojenskú a špionážnu rozviedku na Blízkom východe, nedokázal minulotýždňový útok zachytiť a odvrátiť. Dokonca sa neukázali žiadne náznaky útočnej izraelskej vojenskej akcie proti ktorejkoľvek zo šiestich identifikovaných lokalít. Nielenže v táboroch za posledných niekoľko mesiacov prebiehala činnosť, ale podľa satelitných snímok niektoré tábory absorbovali aj okolitú poľnohospodársku pôdu a premenili ju na neúrodnú oblasť na výcvik.

Nejde o nič nové, tvrdí hovorca Izraelských obranných síl

Keď CNN oslovila Izraelské obranné sily (IDF), aby sa k tomu vyjadrili, jej hovorca, podplukovník Jonathan Conricus povedal, že zistenia nie sú „nič nové“. Dodal, že Hamas má „mnoho výcvikových oblastí“ a izraelská armáda „zasiahla mnoho výcvikových oblastí v priebehu rokov v rôznych kolách eskalácie“.

Podľa neho tábory vyzerali civilne, no podľa CNN päť z nich nemá civilné prvky a sú postavené takmer identicky, šiesty je pristávacia dráha. Všetky sú obklopené mohutnými hlinenými múrmi, ktoré sú vyššie ako budovy v táboroch. Budovy, väčšina z nich bez striech, sú takmer všetky vyrobené zo škvárových blokov a cementu. Niektoré tábory majú brány a ploty. Na otázky CNN o táboroch Conricus povedal, že nedokáže odpovedať, „keďže sa týkajú komplexnej analýzy spravodajských informácií v čase, keď vedieme vojnu“. Dodal, že táto téma, spolu s mnohými ďalšími otázkami, bude na konci vojny vyšetrovaná.

Dôkladná príprava

Na snímkach vidno, že teroristi na propagandistických videách cvičia s typom zbraní, ktoré použili pri útoku 7. októbra ya vytvorili makety izraelských budov a ulíc, kde potom nacvičovali rôzne taktiky. Dokonca si pripravovali aj branie zajatcov a ich zväzovanie. V troch výcvikových táboroch vytvorili falošné izraelské tank, na ktoré sa učili útočiť a odpaľovať rôzne výbušniny.

Šokujúce odhalenie: Hamas chystal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/TheTelegraph)

Viac o téme: VojnaCNNIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu