Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

AKTUÁLNE Blíži sa pozemná ofenzíva? Severnú časť pásma Gazy má urýchlene opustiť vyše milión ľudí

Chystá sa Izrael na pozemný útok?
Chystá sa Izrael na pozemný útok? (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

TEL AVIV - Šesť dní po teroristickom útoku Hamasu izraelská armáda vyzvala všetkých civilistov v severnom pásme Gazy, aby opustili oblasť smerom na juh. Do 24 hodín! Podľa OSN sa príkaz na vysťahovanie týka 1,1 milióna ľudí.

Izraelská pozemná ofenzíva sa zrejme blíži. Všetci civilisti by mali opustiť svoje domovy v oblasti južne od Vádí Gaza „pre vlastnú bezpečnosť“, uviedla v piatok armáda. Návrat sa môže uskutočniť až po ďalšej výzve, hovorí sa vo vyhlásení.

Pristál druhý repatriačný let z Izraela (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Varovaním sa izraelská armáda chcela pri svojich útokoch vyhnúť civilným obetiam, uviedol v piatok ráno hovorca armády. "Civilisti nie sú naši nepriatelia a nechceme sa na nich zameriavať."

„Teroristi Hamasu sa ukrývajú v meste Gaza v tuneloch pod domami a v budovách, kde sa zdržiavajú nevinní civilisti z pásma Gazy.“ Evakuácia slúži bezpečnosti palestínskych občanov.

Varovanie bolo vydané aj v arabčine v Gaze, uviedol hovorca. "Izraelská armáda bude v najbližších dňoch pokračovať vo významných operáciách v meste Gaza." Hovorca armády povedal: „Pripravujeme sa na budúcnosť a pokračovanie našich bojových operácií.“ Cieľom žiadosti o evakuáciu je umožniť pokračovanie útokov na vojenské ciele.

„Naším cieľom je zbaviť Hamas všetkých vojenských spôsobilostí a zlikvidovať ho. Chceme, aby Hamas na konci tejto vojny už nemohol útočiť, zraňovať alebo zabíjať izraelských civilistov," uviedol hovorca.

Zákerný Hamas

Hamas vyzval civilistov z Gazy, aby neposlúchli výzvu Izraela na evakuáciu. Chcú totiž používať zábery civilných obetí na zvýšenie tlaku na Izrael, aby ukončil svoje vojenské operácie.

Podľa bezpečnostných zdrojov v pásme Gazy sa obyvateľom malo zabrániť opustiť sever. Očití svedkovia podľa agentúry dpa v pásme Gazy informovali, že niekoľko obyvateľov už Hamas zastavil a nariadil im vrátiť sa na sever.

To znamená, že Hamas sa svojimi útokmi nezameriava len na izraelských civilistov. Odmieta tiež chrániť vlastných civilistov.

Žiadosť o krátkodobú evakuáciu kritizuje aj OSN. „OSN považuje za nemožné, aby sa takéto sťahovanie uskutočnilo bez zničujúcich humanitárnych následkov,“ povedal hovorca organizácie Stéphane Dujarric.

Teroristi Hamasu zavraždili v Izraeli od minulej soboty viac ako 1300 ľudí. Odvtedy sa židovský štát bráni útokmi na vojenské ciele v Gaze.

Viac o téme: IzraelHamasPásmo GazyPozemný útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu