Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Propalestínski demonštranti v Sydney tvrdo urážali Izraelcov: Do plynu s nimi! Zarážajúci zásah polície

Demonštrácia na podporu Palestíny pred operou v Sydney
Demonštrácia na podporu Palestíny pred operou v Sydney (Zdroj: SITA/AP/Rick Rycroft)

SYDNEY – Pred slávnou operou v Sydney prebehol protest na podporu Palestíny. Demonštranti sa však snažili byť čo najhlučnejší. Okrem toho slovne urážali Izraelčanov a priali im smrť. Keď sa im chcel na oči ukázať muž s izraelskou vlajkou, polícia ho zadržala. Jej prvotná nečinnosť a následné vyjadrenie zásahu proti jedincovi vás dostanú do kolien.

archívne video

Situácia v izraelskom Tel Aviv sa vyostruje: Video zachytáva trosky po útoku raketami (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Keď palestínske teroristické hnutie Hamas vpadlo do Izraela a začalo zabíjať vojakov aj nevinných ľudí, po celom svete sa rozsvietili známe budovy v izraelských farbách. Medzi nimi bola okrem iného aj opera v Sydney. Ako informuje britský The Guardian, podporovateľov Palestíny to však vyprovokovalo a v hneve vybehli do ulíc tohto austrálskeho veľkomesta. 

Policajti len postávali 

Stovky demonštrantov pochodovalo v zástupe od radnice až pred operu v Sydney, kde začali skandovať urážlivé odkazy pre Izraelčanov. Najčastejšie boli medzi nimi slová: "Do plynu so Židmi!" a "j*bať Židov!" Ozbrojené policajné zložky stáli len pár metrov od demonštrantov, no celej situácii sa len prizerali.

Zábery, ktoré sa objavili na sociálnej sieti Twitter, jasne ukazujú, ako demonštranti s palestínskymi vlajkami a červenými svetlicami, objavili sa aj vlajky Libanonu či čierna vlajka Hamasu, pokrikujú dookola tieto urážlivé a hanebné slová. Polícia je síce nastúpená na schodoch pred operou, no neodhodlá sa k nijakému činu. 

Zásah proti jedinému 

Situácia sa zmení až vo chvíli, keď sa k demonštrantom snaží dostať muž s izraelskou vlajkou. Polícia ho zadrží a odvlečie z miesta protestu so slovami "pre narušenie pokojného priebehu demonštrácie a pre vašu vlastnú bezpečnosť". Muž nemohol uveriť tomu, že dvaja policajti ho chytia pod pazuchy a s podporu ďalšieho zozadu ho vlečú preč od protestu. "Ale no tak, sú tam stovky vlajok," hovorí prekvapene. 

Tony Cooke, asistent policajného komisára pre Nový Južný Wales (NSW) sa pred novinármi vyjadril, že prítomnosť muža s izraelskou vlajkou na zhromaždení podporovateľov Palestíny predstavovala "veľké riziko" pre jeho vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť ostatných, ktorí tam boli. Policajné zložky už v predstihu informovali a varovali židovskú komunitu, aby sa v čase demonštrácie vyhýbala budove opery. 

Prezident Sionistickej federácie pre Austráliu Jeremy Leibler, sa pýtal, prečo polícia umožnila pokračovať v demonštrácii a jedinou zadržanou osobou bol napokon niekto s izraelskou vlajkou. "Je priam zarážajúce, že v čase, keď Hamas vraždí Židov v Izraeli, sú za nebezpečné považované aj ulice austrálskych miest. Ako je toto možné?" vyjadril svoje pohoršenie. 

Žiadny kontakt s nadriadenými

Cooke v utorok odmietol komentovať, či si myslí, že budova opery mala byť osvetlená, keďže obhajoval rozhodnutie polície schváliť zhromaždenie podporovateľov Palestíny. Povedal, že pred protestom "vôbec" nehovoril s ministerkou polície NSW Yasmin Catleyovou. Ako však dodal, mrzí ho, že demonštranti na proteste zapaľovali svetlice a boli vulgárni. V ten deň predpoludním sa mal dokonca stretnúť s niektorými predstaviteľmi židovskej obce, no ani s jedným podporovateľom Palestíny. 

Premiér NSW Chris Minns obhajoval rozhodnutie polície povoliť priebeh protestu, keď sa v pondelok neskoro popoludní dozvedel o zmene plánu demonštrantov. "Bolo to operatívne rozhodnutie. Išlo o bezpečnosť a ochranu mesta. Pokiaľ došlo k činom, ktoré napĺňajú skutokovú podstau pre obvinenie v súvislosti s rasovým hanobením, podnecovaním k nenávisti alebo násiliu, proti previnilcom budú prijaté rázne opatrenia," povedal.

Viac o téme: VojnaDemonštráciaZadržaniePolícia UrážanieAustráliaSydneyIzraelHamasPodporovatelia Palestíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu