Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

K útoku v Bruseli sa prihlásila skupina Islamský štát: Útočník bol zrejme osamelý vlk

Belgickí policajti so psami hliadkujú neďaleko miesta, kde postrelili unikajúceho podozrivého extrémistu
Belgickí policajti so psami hliadkujú neďaleko miesta, kde postrelili unikajúceho podozrivého extrémistu (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Teroristická skupina Islamský štát (IS) sa v utorok prihlásila k útoku v Bruseli, pri ktorom ozbrojený muž zastrelil dvoch Švédov. Podľa vyhlásenia skupiny bolo cieľom Švédsko ako člen globálnej koalície bojujúcej proti džihádistom. Informuje agentúra AFP.

Muž tuniského pôvodu nelegálne žijúci v Belgicku zastrelil dvoch švédskych občanov a tretieho zranil v pondelok večer na ulici v belgickej metropole. Útok sa odohral krátko pred začiatkom futbalového zápasu Belgicka so Švédskom.

Inšpirovala ho skupina IS

Útočníka, ktorého médiá identifikovali ako 45-ročného tuniského migranta Abdesalema Lassoueda, v utorok ráno postrelili belgickí policajti. Zraneniam následne podľahol. Lassoued bol podľa švédskej prokuratúry v rokoch 2012-14 vo Švédsku vo väzení po tom, ako ho odsúdili za nekonkretizovaný trestný čin. Útočník po streľbe na sociálnych sieťach vyhlásil, že ho inšpirovala skupina IS.

Švédske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že obeťami sú muži vo veku nad 60 a 70 rokov. Zranený švédsky sedemdesiatnik je v súčasnosti v nemocnici. Rezort odporučil Švédom v zahraničí zvýšenú opatrnosť a ostražitosť. Švédsko patrí k desiatkam krajín v globálnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu, vytvorenej v roku 2014 po tom, ako džihádisti obsadili veľké oblasti v Iraku a Sýrii.

Lassoued sa v Belgicku zdržiaval nelegálne

Muža, ktorý v pondelok večer v Bruseli zastrelil dvoch Švédov a tretieho vážne zranil, odsúdili v minulosti vo Švédsku za istý trestný čin a v rokoch 2012-14 bol v tamojšom väzení. Oznámil to v utorok švédsky migračný úrad (Migrationsverket), informuje agentúra AFP.

Hovorca úradu odmietol konkretizovať dĺžku jeho trestu aj samotný zločin, za ktorý muža odsúdili. "V rokoch 2012-2014 si vo Švédsku odpykával trest odňatia slobody," povedal pre AFP. Muža previezli zo Švédska do "inej európskej krajiny" na základe dublinského dohovoru, podľa ktorého musia migranti požiadať o azyl v tej európskej krajine, do ktorej prišli najskôr.

K streľbe došlo krátko po 19.00 h večer

K pondelňajšej streľbe došlo v širšom centre Bruselu krátko po 19.00 h večer. Jej obeťami sa stali dvaja švédski občania, ktorí do Bruselu pricestovali na pondelňajší futbalový zápas Belgicka so Švédskom. Atentátnika, ktorého belgické médiá identifikovali ako 45-ročného Abdesalema Lassoueda pôvodom z Tuniska, v utorok ráno postrelila polícia. Následne ho previezli do nemocnice, kde zraneniam podľahol.

Lassoued sa po vraždách na sociálnych sieťach chválil, že ho k činu inšpirovala extrémistická skupina Islamský štát. Hoci teda išlo podľa AFP o zjavného islamistu, podľa utorňajšieho vyjadrenia belgickej federálnej prokuratúry konal skôr ako "osamelý vlk" než člen teroristickej siete. Švédskych futbalových fanúšikov po prerušenom a nedohranom futbalovom zápase odprevadila polícia rovno na letisko. "Všetko nasvedčuje tomu, že išlo o teroristický útok zameraný voči Švédsku a švédskym občanom len preto, že sú Švédi," povedal v utorok švédsky premiér Ulf Kristersson.

Lassoued sa v Belgicku zdržiaval nelegálne. V novembri 2019 podal žiadosť o azyl, ktorú v októbri 2020 zamietli. Potom úradom "zmizol z radaru", uviedla štátna tajomníčka pre azyl Nicole de Moorová. Vo februári 2021 ho vyradili z národného registra žiadateľov o azyl. Belgická polícia s ním mala opakovane do činenia, záznamy mal pre údajné obchodovanie s ľuďmi, nelegálny pobyt a ohrozovania bezpečnosti štátu. V Bruseli sa v stredu bude konať spomienková ceremónia za obete útoku, na ktorej sa zúčastnia aj švédsky a belgický premiér. 

Viac o téme: ObeteStreľbaútok BruselIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu