Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tajný úkryt teroristov odhalil až drobný detail z VIDEA izraelského náletu: Mešita plná bômb a rakiet

Výbuch skladu so zbraňami v mešite Al Qarbi v pásme Gazy, ktorá bola pod kontrolou Hamasu
Výbuch skladu so zbraňami v mešite Al Qarbi v pásme Gazy, ktorá bola pod kontrolou Hamasu (Zdroj: Twitter/DEFCONTV)

PÁSMO GAZY – Otvorený vojnový konflikt medzi Izraelom a palestínskou teroristickou organizáciou Hamas si vyžiadal už tisíce mŕtvych a zranených. Teroristi v pásme Gazy obsadili mešity, z ktorých si vo väčšine spravili riadiace centrá alebo muničné sklady. Izraelu sa podarilo zasiahnuť hneď niekoľko z nich.

archívne video

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Izraelské letecké útoky zničili od soboty siedmeho októbra hneď niekoľko strategických cieľov palestínskej teroristickej organizácie Hamas. Ako informuje Anadolu Ajansi, izraelské letectvo zasiahlo mešity Al Abbás, Al Susi, Al Yarmouk, Al Amin Muhammad, Ahmed Yassin, Al Habib Mohammad a Al Qarbi v Pásme Gazy. Útoky pokračujú z obidvoch strán. 

Reakcia 

Teroristická skupina Hamas pod kontrolou Palestíny spustila počas víkendu Operáciu Al-Aksa Povodeň proti Izraelu. Vtedy spustila prvú veľkú salvu rakiet. Podľa zdrojov z Palestíny mal byť tento prekvapivý útok reakciou na bombardovanie mešity Al-Aksá vo východnom Jeruzaleme, čo vyvolalo nepokoje aj medzi domácim obyvateľstvom.  

Vybuchla munícia 

Izrael spiustil už spomínanú odvetu (operácia Swords of Iron) proti Hamasu v pásme Gazy. Počas bombardovania bola zasiahnutá aj mešita Al-Qarbi v utečeneckom tábore Al-Shati. Na sociálnych sieťach sa objavili videá bezprostredne po zásahu mešity izraelskými raketami. Po kontakte s cieľom nastal prvý výbuch, no pár sekúnd na to nasledoval ďalší. Mešitu využíval Hamas ako sklad zbraní a streliva. 

Citeľné straty 

Podľa izraelského ministerstva zdravotníctva bolo v bojoch do včerajšieho večera zabitých najmenej 800 Izraelčanov a zranených je viac ako 2 300. Na strane Palestíny prišlo o život 560 ľudí a zranených je 2 900. Oficiálne straty na oboch stranách budú zrejme bohužiaľ pribúdať. 

Viac o téme: VojnaBombardovanieUtečenecký táborMešityIzraelPalestínaPásmo GazyAl QarbiBojový konflikt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu