Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty piaty (9. októbra 2023)

Charkov po ruských útokoch
Charkov po ruských útokoch (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Babenko)

KYJEV - Pri ruskom útoku v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny bolo zranených viac ako desať osôb, vrátane 27-ročnej ženy a jej deväťmesačného dieťaťa. Uviedol to podľa médií šéf oblastnej správy Oleksandr Prokudin. Za posledných 24 hodín uskutočnili ruské sily 59 útokov na Chersonskú oblasť, vrátane 19 ostreľovaní mesta Cherson, dodala správa regiónu.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 592

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 592 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Míny ohrozujú na Ukrajine odhadom šesť miliónov ľudí, pričom doteraz ich zabili na 250 a ďalších viac ako 500 zranili a zmrzačili. Uviedol to dnes ukrajinský premiér Denys Šmyhal pri začatí iniciatívy, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie Ukrajincov o hrozbách mín a nevybuchnutej munície. Detský fond OSN (UNICEF) preto venoval krajine 15 špeciálne vybavených vozidiel, ktoré budú slúžiť na vzdelávanie ľudí ohľadom nebezpečenstva mín.

20:20 Rusko má záujem na rozdúchaní vojny na Blízkom východe, ktorá by oslabila svetovú jednotu, uviedol dnes na sociálnych sieťach ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho to bol jeden zo záverov schôdzky, na ktorej sa radil ohľadom aktuálnej situácie v Izraeli s vedúcimi predstaviteľmi ukrajinských rozviedok a ukrajinskými diplomatmi.

19:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok navštívi Rumunsko, uviedla v pondelok vo vyhlásení kancelária rumunského prezidenta. Informuje britský denník The Guardian.

18:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bez uvedenia dôvodu v pondelok vymenil šéfa Síl územnej obrany ukrajinskej armády (TrO ZSU), ktoré od začiatku ruskej invázie zohrávajú dôležitú úlohu pri obrane krajiny. Informuje denník The Guardian a agentúra DPA.

17:25 Ukrajinské ministerstvo zahraničia eviduje za deň vyše 200 žiadostí o pomoc od Ukrajincov zdržiavajúcich sa v Izraeli, kam cez víkend z Pásma Gazy vtrhli teroristi z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Kyjev sa teraz podľa vyjadrenia svojej diplomacie snaží týmto občanom Ukrajiny pomôcť opustiť krajinu. Ukrajina, ktorá čelí už zhruba 20 mesiacov ruskej vojenskej agresii, eviduje oficiálne v Izraeli na 14.000 Ukrajincov, v skutočnosti sa ich tam ale nachádza výrazne viac.

16:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenil šéfa síl ukrajinskej teritoriálnej obrany, ktorá spadá pod ukrajinské ozbrojené sily. Informovala o tom dnes agentúra Unian. Novým šéfom teritoriálnej obrany sa stane 54-ročný generálmajor Anatolij Barhylevyč, ktorý podľa agentúry Reuters od minulého roka pôsobí ako náčelník štábu vojsk na východnej Ukrajine, kde zúri od začiatku ruskej invázie prudké boje.

15:50 Ruské jednotky dnes ráno zaútočili na Cherson, pričom zranili 55-ročného strážcu miestnej knižnice, informovala regionálna prokuratúra.

14:45 Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky odovzdalo Rusko zbrane zadržané na Ukrajine organizácii Hamas, ktotrá bojuje proti Izraelu.

13:49 Organizácia Spojených národov vyjadrila v pondelok hlboké znepokojenie nad hromadným udeľovaním ruských pasov na územiach Ukrajiny, ktoré ovláda ruská armáda. Miestni obyvatelia, ktorí ruské občianstvo odmietnu, čelia podľa zistení OSN represiám, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

12:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok prirovnal víkendový útok militantného hnutia Hamas na Izrael k invázii Ruska na Ukrajinu a v súvislosti s oboma konfliktmi kritizoval Irán. TASR o tom informuje podľa správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

11:21 Najmenej dvaja civilisti prišli o život a ďalších 22 ľudí bolo zranených pri ruskom ostreľovaní ukrajinských obcí počas uplynulých 24 hodín, napísal dnes na svojom webe list Ukrajinska pravda s odvolaním sa na údaje oblastných správ na juhu, východe a severovýchode krajiny.

9:16 Útok Hamasu na Izrael sa nepokúšal využiť sústredenie Západu na Ukrajinu. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že neverí, že útok Hamasu na Izrael bol pokusom využiť sústredenie Západu na Ukrajinu a dodal, že motivácia extrémistickej organizácie je stále nejasná.

7:24 Predpokladané strany na ruskej strane podľa ukrajinskej armády.

6:03 Rusko sa usiluje o kreslo v paneli OSN pre ľudské práva po vyhodení kvôli vojne na Ukrajine. Rusko, ktoré bolo v roku 2022 vylúčené z Rady OSN pre ľudské práva, sa snaží znovu pripojiť k orgánu so sídlom v Ženeve, čím vzdoruje snahám západných krajín izolovať krajinu kvôli invázii na Ukrajinu.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineChersonská oblasť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu