Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podrobnosti o zemetrasení na východe Slovenska: V tejto obci bolo epicentrum! Koľkokrát sa u nás triasla zem od roku 2010?

Zemetrasenie zasiahlo východ Slovenska Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie zasiahlo východ Slovenska (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR s odvolaním sa na Oddelenie seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré manuálne interpretovalo prvotné automatické dáta.

Aktualizované 9:48

Východoslovenská distribučná (VSD) nezaznamenala rozsiahlejšie poškodenie elektroenergetických zariadení vplyvom pondelkového (9. 10.) zemetrasenia. Celkovo došlo k ôsmim poruchám, a to len na úrovni nízkeho napätia. Dotklo sa to obyvateľov niektorých obcí v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov. Povedala to hovorkyňa VSD Andrea Forbergerová s tým, že pri doterajších kontrolách zistili aj posunutie transformátorov.

"Zasiahnuté výpadkom elektriny boli odberné miesta v obciach Turcovce (okres Humenné) a Vyšný Hrabovec (Stropkov)," uviedla s tým, že v obciach Soľ, Benkovce, Holčíkovce a Rafajovce v okrese Vranov nad Topľou, ako aj v Jankovciach a Víťazovciach v Humenskom okrese boli bez elektriny len jednotlivci. Ako spresnila, k skratom na elektrickom vedení došlo po tom, ako zemetrasenie rozkývalo vodiče.

Aktualizované 9:40 

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) eviduje v súvislosti so zemetrasením zvýšený počet hovorov na tiesňovú linku v Košickom a Prešovskom kraji. Dvoch pacientov transportovali do nemocnice v Humennom. Informovalo o tom na sociálnej sieti."Išlo predovšetkým o stresové stavy spôsobené psychickou záťažou z uvedeného prírodného javu. Väčšinu z nich operátori vyriešili konzultáciou," priblížili záchranári.

 

VYJADRENIE K ZEMETRASENIU Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR eviduje v súvislosti so zemetrasením...

Posted by Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR on Tuesday, October 10, 2023

"Situáciu monitorujeme a sme v kontakte s oddelením seizmológie SAV a s prednostami príslušných okresných úradov," uviedol rezort s tým, že Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR zatiaľ neeviduje následky na živote a zdraví, ani závažnejšie materiálne škody. V oblasti sú však hlásené výpadky elektrickej energie v dôsledku strhnutých elektrických vedení.

Zemetrasenie v Spišskej Novej Vsi

Zemetrasenie v Spišskej Novej Vsi (Zdroj: Tip čitateľa)

Ministerstvo je v kontakte aj s jadrovými elektrárňami Jaslovské Bohunice a Mochovce, ktoré fungujú v normálnom režime. "Občanov vyzývame, aby zachovali pokoj a kontaktovali čísla tiesňového volania v tejto súvislosti len v prípade, keď je to nutné," uviedol rezort. Obyvateľom dotknutých miest a obcí odporúča skontrolovať rozvody plynu cez poverené osoby.

 

AKTUALIZÁCIA: ZEMETRASENIE NA VÝCHODNOM SLOVENSKU 📍 V pondelok 9. októbra o 20:23 hod. zasiahlo východné Slovensko...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Monday, October 9, 2023

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok o 20.23 h zemetrasenie. Potvrdil to vedúci oddelenia seizmológie SAV Kristián Csicsay. Otrasy bolo podľa svedkov cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji. Ľudia cítili ako sa trasie zem, nábytok či poháre. Niektorí evidujú popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien či vázy.

"Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná," povedal  starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ. Na Domaši sa výletná loď Bohemia zrejme v dôsledku zemetrasenia uvoľnila, hasičom sa ju však podarilo ukotviť.

Výberová chronológia zemetrasení na Slovensku od roku 2010

 4. apríla 2010 - Obyvatelia niekoľkých obcí na východnom Slovensku pocítili otrasy zeme. Ohniská boli plytké, maximálne do hĺbky piatich kilometrov. Magnitúdo odhadli na 0,6. Prejavy zemetrasení nahlásili v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Michalovce.

22. júla 2011 - Seizmologická stanica zaznamenala slabé zemetrasenie severne od Piešťan. Lokálne magnitúdo bolo 1,8.

5. marca 2012 - Na Záhorí, asi päť kilometrov severovýchodne od obce Studienka, bolo slabé zemetrasenie. Lokálne magnitúdo malo hodnotu 2,9 stupňa. Potom nasledovalo päť otrasov s magnitúdom najmenej o 1,7 stupňa menším, ktoré nemali makroseizmické účinky.

31. mája 2012 - Pracovníci Geofyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied zaznamenali slabé zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 2,7 pod Tatrami. Došlo k nemu neďaleko obce Vernár v okrese Poprad. Nasledujúci deň pred 6.00 h ráno obyvatelia pocítili ďalší slabý otras so silou 2,1.

18. novembra 2012 - Pri obci Chtelnica neďaleko Piešťan došlo k slabému zemetraseniu so silou 1,8 stupňa. Otrasy zaznamenali prístroje Národnej siete seizmických staníc a stanice lokálnej siete Malé Karpaty, pocítili ho aj občania okolitých obcí.

17. januára 2013 - Na území južného Slovenska pri obci Kolárovo došlo k slabému zemetraseniu s lokálnym magnitúdom 2,9.

3. novembra 2015 - Stredné Slovensko zasiahlo zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,2, ktoré bolo aj makroseizmicky pozorované obyvateľmi okolitých obcí, epicentrum sa nachádzalo medzi Brusnom a Breznom.

5. novembra 2015 - Rajeckou dolinou otriaslo 15 minút pred polnocou zemetrasenie s magnitúdom 2,5 a epicentrom päť kilometrov od Rajca pri obci Rajecká Lesná v Strážovských vrchoch.

23. mája 2018 - Slabé zemetrasenie s magnitúdom 2,0 zaznamenali v okolí Spišskej Novej Vsi.

15. júla 2018 - Obyvatelia viacerých obcí v okolí Bardejova pocítili slabé zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 2,6. Došlo k nemu pri obci Krynica asi sedem kilometrov od slovensko-poľskej hranice.

17. augusta 2018 - Stredné Považie zasiahlo o 3.25 h zemetrasenie so silou 2,9 stupňa Richterovej stupnice. Epicentrum malo v Trenčianskych Tepliciach v hĺbke dvoch kilometrov pri vodnej nádrži Baračka. Cítili ho ľudia z Dubnice nad Váhom, Trenčína a Ilavy.

13. júla 2019 - K slabému zemetraseniu došlo pri Starej Ľubovni. Lokálne magnitúdo bolo predbežne určené na 3,2. Zemetrasenie bolo pozorované aj obyvateľmi okolitých obcí. Epicentrum malo byť v blízkosti obce Kamienka.

24. apríla 2020 - Na východe Slovenska došlo k zemetraseniu s magnitúdom 3,4. Epicentrum zemetrasenia bolo približne jeden kilometer južne od vodnej nádrže Zemplínska šírava, medzi obcami Zalužice a Lúčky v okrese Michalovce, hĺbku ohniska zemetrasenia určili na 16,2 kilometra.

30. apríla 2020 - Seizmológovia zaznamenali zemetrasenie s magnitúdom 2,3 a epicentrom osem kilometrov severne od Michaloviec pri obci Nacina Ves.

28. januára 2021 - Na Slovensku zaznamenali seizmológovia zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,1. Epicentrum bolo pri mestskej časti Nová Lehota v Handlovej.

6. apríla 2022 - Zemetrasenie s magnitúdom 2,1, ku ktorému došlo na strednom Slovensku, malo epicentrum medzi Slovenskou Ľupčou a Banskou Bystricou.

26. apríla 2023 – K slabému zemetraseniu došlo s epicentrom 12 kilometrov južne od Michaloviec. Lokálne magnitúdo bolo 2,2.

Zemetrasenie spôsobilo v Humennom haváriu na teplovodnom potrubí

V meste Humenné spôsobilo zemetrasenie v pondelok (9. 10.) večer haváriu na teplovodnom potrubí. Nutná tak bola odstávka teplej vody pre lokality Sídlisko I, Mierová a Sládkovičova ulica. Informovalo o tom mesto na svojej webstránke."Humenská energetická spoločnosť (HES) zistila netesnosť na hlavnom primárnom rozvode na ulici Pugačevova - pri chodníku vedľa budovy Hotelovej akadémie. Zhoršili sa parametre dodávky teplej vody, kvôli netesnosti značných rozmerov je dopĺňanie teplej vody veľmi vysoké," uviedla samospráva.

Podrobnosti o zemetrasení na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Android Eartquake alert system)

Podľa konateľa HES, s. r. o., Humenné Martina Lichmana bolo potrebné v prvom rade počas noci vypustiť vodu z potrubia a systém odstaviť. "Oprava sa začne v utorok, výkopom v skorých ranných hodinách," informoval.Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou.

Viac o téme: Zemetrasenie SlovenskoStropkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu